Lažni klicatelji so se v zadnjem letu dni osredotočili na tiste iz šovbiznisa. Foto: Reuters
Lažni klicatelji so se v zadnjem letu dni osredotočili na tiste iz šovbiznisa. Foto: Reuters
Brand vse skupaj jemlje precej zlahka. Foto: EPA

V ponedeljek okoli 15.30 je losangeleška policija napotila patruljo na dom Russlla Branda na Hollywood Hills. A tja jih ni poklical slavni britanski komik, ampak je šlo za potegavščino klicatelja, ki je poklical 911 (v ZDA številka za klic v sili) in trdil, da se dva oborožena moška v neprebojnih jopičih približujeta "njegovi" hiši. Ko je policija prispela na Brandov dom, je bila tam le hišna pomočnica.
Kot poroča Independent, je bil Brand zadnja tarča "zvezdniških lažnih alarmov", manije, ki je preplavila Hollywood, zmedla policijo in je potencialno lahko zelo nevarna. Po dogodku je Branda intervjuval Ryan Seacrest. Le nekaj ur pozneje je Seacrest sam doživel enega takih lažnih klicev.

Klicatelji so zelo vešči pri pretvarjanju in skrajno nadrobno opišejo strelce, talce in ranjene. Vsako leto iz ZDA poročajo o okoli 400 takih incidentih, a se v zadnjem času o njih več govori, odkar so se šaljivci lani osredotočili na losangeleške zvezdnike. Seacrest je bil že šesta zvezdniška žrtev v tednu dni.

Nova zakonodaja?
Hollywoodska policija je decembra zaradi lažnih klicev na domova Justina Bieberja in Ashtona Kutcherja aretirala 12-letnega računalniškega čudežnega dečka. Najstnika so obsodili na dve leti v poboljševalnici, a lažni klici so se nadaljevali.

"Verjetno bi bilo slabo, če bi se policija odzvala na lažni klic, pa bi se v tistem času dogajal pravi zločin, policija pa se zaradi tistega lažnega klica ne bi pravočasno odzvala nanj," je povedal Brand Seacrestu. "Sicer pa vse skupaj zveni kar smešno. In to pravim kot žrtev teh lažnih klicev. Mislim, da bi verjetno tudi sam, če bi bil najstnik, to počel."

A losangeleška policija se manj zabava. Policiste so že opozorili, naj pričakujejo lažne alarme, kar morda tudi pojasnjuje, zakaj so na Brandov dom poslali le eno patruljno vozilo. Kalifornijske oblasti medtem že sestavljajo nov zakonski osnutek, ki se ukvarja prav s tem fenomenom. Med drugim bi obsojeni lažni klicatelji morali povrniti stroške odziva na njihov klic. Odziv na lažni klic h Kutcherju je losangeleško policijo tako denimo stal okoli 10.000 dolarjev, saj je bilo treba plačati 42 policistov, helikopter in gasilce.