Pred igralčevim imenom bo od zdaj naprej zapisano sir. Foto: Reuters
Pred igralčevim imenom bo od zdaj naprej zapisano sir. Foto: Reuters

57-letni igralec, ki je edini prejel oskarja za najboljšo moško vlogo kar trikrat, so za filmsko delo počastili v Buckinghamski palači, pred njegovim imenom pa bo zdaj stal naziv sir.

Igralec, oblečen v klasično obleko, se po prejetju titule ni želel pogovoriti s predstavniki medijev, ki so ga pričakali pred britanskim dvorom. Novico o povišanju je Daniel Day-Lewis prejel junija na kraljičin rojstni dan, ko je britanski dvor objavil seznam ljudi, ki jih bodo počastili. Takrat je igralec dejal, da je popolnoma presenečen in obenem popolnoma navdušen nad nazivom, ki ga je na slovesnem obredu prejel ta teden.

Britanec je zadnjega oskarja prejel leta 2013, in sicer za nastop v filmu Lincoln - tako se je zapisal v zgodovino kot prvi igralec s tremi oskarji v kategoriji najboljši igralec v moški vlogi. "Sanja se mi ne, kako se je to zgodilo. Vem samo, da sem dobil veliko več kot svoj delež," je ob prevzetju svojega tretjega kipca skromno dejal Daniel. Prvega oskarja je prejel leta 1989 za nastop v filmu My Left Foot: The Story of Christy Brown, drugega pa za nastop v filmu There will be blood. Z izjemno igro je navdušil tudi v filmih In The Name Of The Father, The Last Of The Mohicans, Gangs of New York ...

Sir Daniel, ki je odraščal v južnem Londonu, ima britansko in irsko državljanstvo. Z družino - poročen je z Rebecco Miller, hčerko ameriškega dramatika Arthurja Millerja, imata pa dva otroka - živijo na Irskem.