Družina pred vhodom v šolo. Foto: Reuters
Družina pred vhodom v šolo. Foto: Reuters
Aiko ima rada šport, zelo blizu pa so ji še zgodovina in jeziki. Foto: Reuters

Po spomladanskih počitnicah 12-letna princeska nadaljuje svoje šolanje, na prvi dan vstopa na tokijsko dekliško šolo Gakušuin pa so jo pospremili tudi njeni starši. Družina se je na poti v šolo nastavila radovednim fotografom, ki jih spremljajo na vsakem koraku.

Princesa je 18. marca končala osnovno šolo Gakušuin, kamor se je vpisala leta 2008. Med šolanjem je Aiko imela kar nekaj težav, saj so njo in nekaj vrstnikov ustrahovali starejši šolarji. Japonski dvor se je odločil takrat ukrepati in je težave šole tudi razkril javnosti. Princeska je za nekaj časa prenehala obiskovati šolo, šolala se je na domu. Na šoli je bila del orkestra, trenirala je košarko in plavanje, obiskovala pa je tudi tečaj angleškega jezika.

Motomasa Higašisono, eden izmed poslovodij šol Gakušuin, ki imajo tako osnovnošolske kot srednješolske podružnice, obe pa obiskuje prav Aiko, je dejal, da je princeska med šolanjem premagala veliko ovir in da je postala močnejša.

Nesojena japonska vladarica
Cesarska družina s cesarjem Akihitom in cesarico Mičiko na čelu je na Japonskem zelo spoštovana.

Aiko se je nekaj časa omenjala kot mogoča prihodnja vladarica na Japonskem, ampak po rojstvu njenega bratranca Hišahita, sina princa Akišina in princese Kiko, je to vse manj mogoče. Japonski dvor se je leta 2006 po dolgih 41 letih namreč razveselil prihoda prvega moškega cesarskega potomca, s tem pa je bila ovržena težnja japonske vlade, da bi spremenila zakon o cesarski družini, sprejet leta 1948, ki določa, da japonski cesar lahko postane samo moški.