24-letni Chester Haze se želi uveljaviti v svetu rapa kot Chet Haze. Foto: AP
24-letni Chester Haze se želi uveljaviti v svetu rapa kot Chet Haze. Foto: AP
false
Tom Hanks podpira svojega sina pri glasbenem ustvarjanju. Foto: EPA

Pozornost javnosti je vzbudil pred dnevi, ko je zagovarjal svojo uporabo žaljivega izraza za temnopolte ljudi. "Poglejte, vem, da večina tega ne razume, ker je zgodovina še vedno tako aktualna v naši državi. Toda bistvo hiphopa ni v rasi. Je o kulturi, s katero se identificiraš, in zato mi ne more nihče preprečiti, kaj želim povedati," je dejal Haze v videoposnetku, ki ga je objavil na družbenem omrežju Instagram.

Videoposnetek je pospremil z objavo, v kateri pojasni, kako uporablja besedo na črko "n" za izražanje svojih čustev. In nadaljuje s pridigo, kako bi morala država preseči negativno konotacijo, ki jo ima beseda.

"Kar hočem povedati, je, da živimo v letu 2015 ... Čeprav smo še daleč od cilja in temnopolte ljudi še vedno dobesedno ubijajo rasisti in izkoriščevalski sistem ... Prav tako pa smo prišli do točke, ko beseda ne sme imeti več negativne konotacije, če tako hočemo," je še zapisal Haze.

Po njegovih besedah beseda pooseblja kulturo hiphopa med vsemi rasami. "Kar je lepa stvar. To je beseda, ki jo lahko uporabljamo za izražanje ljubezni, in ne samo za oznako temnopoltih ljudi," je še pojasnjeval raper, ki je najbolj znan po pesmi White and Purple - pesem, ki je postala v ZDA spletna uspešnica leta 2011.

Podnevi študent, ponoči raper
Haze obiskuje univerzo Northwestern, kjer širi svojo hiphopersko filozofijo. Na spletni strani univerze je opisan kot fant, ki "živi študentsko življenje". Njegove dni sestavljajo druženje s prijatelji, obiskovanje predavanj in skrb za podjetje.

Njegov oče je februarja v pogovoru za New York Post dejal, da podpira sinovo glasbeno kariero, toda ne nekaterih njegovih besedil. Kritiziranje Hazeja pa je postavljeno v širši kontekst napadanja belopoltih raperjev, ki želijo poustvarjati kulturo temnopoltih. Tako ni osamljen primer. Pred njim sta bila veliko bolj na udaru Iggy Azalea in Macklemore.