Iz sveta znanih
Harvey Weinstein se je kot po pravilu spravljal na mlade in mične igralke, ki se njegovih dejanj niso upale obešati na veliki zvon. Foto: Reuters
Reese Witherspoon pravi, da je svoje slabe izkušnje z vplivneži v Hollywoodu zadržala zase, saj jo je bilo tako sram. Foto: Reuters
Witherspoonova leta 1999, ko se je njena kariera z vlogama v filmih Volitve in Podle igre šele zares razmahnila. Foto: Reuters
Članek v New York Timesu, ki je razkrinkal Harveyja Weinsteina, je sprožil pravo katarzo med igralkami, ki druga za drugo zdaj razgaljajo gnilo drobovje filmske industrije. Foto: Reuters
America Ferrera je morala svojega napadalca še leta vsak dan videvati. Foto: Reuters

Dodaj v

Reese pri 16-ih spolno napadel režiser, Jennifer producentka silila k slačenju

Nova razkritja po "aferi Weinstein"
17. oktober 2017 ob 18:57
Los Angeles - MMC RTV SLO

Razkritje sistematičnega spolnega nadlegovanja Harveyja Weinsteina, najmočnejšega moža v Hollywoodu, je odprlo Pandorino skrinjico, ki se še ne bo kmalu zaprla. Desetinam igralk, ki so zadnji teden prišle v javnost s svojimi slabimi izkušnjami, so se zdaj pridružile še Reese Witherspoon, Jennifer Lawrence in America Ferrera.

Witherspoonova je v svojem govoru na dogodku Elle Women prvič spregovorila o lastnih izkušnjah s spolnim nadlegovanjem. Kot je povedala 41-letna oskarjevka, je bila stara komaj 16 let, ko jo je neki režiser spolno napadel.

"To je bil res težek teden za ženske v Hollywoodu, za ženske po vsem svetu, in veliko industrij se mora zdaj soočiti z grdimi resnicami," je dejala Witherspoonova. "Tudi sama imam slabe izkušnje, ki se mi zdaj živo vračajo v spomin, in težko spim, težko razmišljam, težko otepam občutkov, ki jih imam zaradi krivde, ker nisem spregovorila prej."

"Čutim pravi gnus do režiserja, ki me je napadel, ko sem bila stara 16 let, ter jezo do agentov in producentov, ki so mi zagotovili, da je tišina pogoj za mojo zaposlitev. Rada bi rekla, da je bil to osamljen primer v moji karieri, a na žalost ni bil. Doživela sem neštete izkušnje nadlegovanja in spolnih napadov, o katerih ne govorim prav pogosto," je dejala.

"A po vseh slišanih zgodbah ta teden, ob vseh pogumnih ženskah, ki so spregovorile o rečeh, za katere nam govorijo, naj jih pometemo pod preprogo, sem si želela spregovoriti tudi sama, in to na glas, ker sem se ta teden dejansko počutila manj samo kot celo svojo kariero. Resnica me res opogumlja in opogumlja druge ženske, ker lahko rane celiš samo z resnico," je še dejala.

Lawrenceova žrtev producentov
Na istem dogodku je spregovorila tudi Reesina stanovska kolegica Jennifer Lawrence. Povedala je lastno "poniževalno" izkušnjo, ki jo je doživela na začetku kariere. "Ko sem bila precej mlajša in šele začenjala, so mi producenti nekega filma ukazali, naj v dveh tednih shujšam za sedem kilogramov," je povedala 27-letna oskarjevka, ki je še dodala, da so eno igralko pred njo že odpustili, ker ji ni uspelo dovolj hitro shujšati.

A s tem zgodbe še ni bilo konec. "V tem času me je ženska producentka prisilila, da se s petimi ženskami, ki so bile precej bolj suhe od mene, postavim popolnoma gola v vrsto. Tam smo stale druga ob drugi, z zgolj lepilnim trakom, ki nam je prekrival intimne predele. Po tem poniževalnem postroju mi je producentka rekla, naj uporabim svoje gole fotografije kot navdih za dieto."

Lawrenceova se je skušala postaviti zase in se obrnila na drugega producenta, ki pa jo je "potolažil" tako, da ji je dejal, da ne ve, zakaj se vsem zdi debela, saj da se njemu zdi povsem "fu*abilna". Igralka pravi, da se je ob celotni izkušnji počutila povsem ujeto, saj se ji je zdelo, da pač mora pustiti, da z njo ravnajo tako, če si želi kariere. "Še vedno se učim, da se mi ni treba nasmehniti, ko mi kak moški vzbudi nelagodne občutke."

America Ferrera spolno napadena kot otrok
Pretresljiv opis spolne zlorabe pa je na Instagramu s svojimi sledilci delila tudi igralka America Ferrera, ki je razkrila, da je bila kot devetletnica spolno napadena. 33-letna zvezdnica serije Grda račka (Ugly Betty) je zapisala, da za napad ni povedala nikomur, še dolga leta pa je živela z občutkom sramu in krivde, da je bila nekako sama kriva za dejanja odraslega moškega.

"Tega moškega sem morala za tem videvati vsak dan, še dolga leta. Nasmejal se mi je in mi pomahal, jaz pa sem pohitela mimo njega, kri mi je zaledenela v žilah, v drobovju me je stiskalo zaradi bremena, za katerega sva vedela samo midva. In od mene je pričakoval, da bom tiho in se mu nasmehnila nazaj," se spominja Ferrera, nato pa pozvala ženske, naj ne molčijo več, da naslednji generaciji deklet "ne bo treba živeti s tem sranjem".

Padec Weinsteina
Do novih razkritij prihaja potem, ko so Weinsteina neprimernega vedenja, spolnih napadov in celo posilstev obtožile praktično vse igralke, s katerimi je nekdanji šef Miramaxa delal - Cara Delevingne, Ashley Judd, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Asia Argento, Mira Sorvino, Lea Seydoux ... in, prva med njimi, Rose McGowan, s katero se je Weinstein sicer pred leti pogodil z odškodnino.

Weinstein se je za svoja dejanja pred dnevi opravičil, a se ob tem izvijal, da je "odraščal v 60. in 70. letih, ko so bila merila sprejemljivega na delovnem mestu drugačna". Padli producent, ki se je podpisal pod take uspešnice, kot sta Šund, Zaljubljeni Shakespeare in Dobri Will Hunting, naj bi v kratkem poiskal pomoč na kliniki za zdravljenje odvisnosti od seksa, so pa ga že odpustili iz lastne družbe in iz Akademije, ki podeljuje oskarje, zapustila pa ga je tudi žena Georgina Chapman.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 17.10.2017 ob 19:14
A ne razumeta, da je cela zadeva del sistema? Preberita clanek. Glavni te nadleguje, podrejenj ti svetujejo, da bodi tiho. To je kot mobing. Kjer je po vajinem sigurno zrtev kriva. Govora je zlorabi pozicije in moci, ki ji pripada.

Ironija pa je. Ce je zenska tiho in ali je sprejela odskodnino, je povzpetnica in sponzorusa. Ce se zenska oglasi, pa isce pozornost.
Binder Dandet
# 17.10.2017 ob 19:15
@oziris.va:
Vecina ljudi, ki so jih drugi zlorabili, spolno ali fizicno ali psihicno, obcuti obcutek sramu, zaradi laterega se zaprejo vase.
ni maitre
# 17.10.2017 ob 19:38
@Ples
Koliko je pa teh, ki so se temu uprle in zaradi tega niso pristale na rdeči preprogi in se ne kopajo v slavi, ne služijo silne milijone, pa ne bomo izvedeli nikoli.
Ples
# 17.10.2017 ob 19:30
Lawrenceeva se je skušala postaviti zase in se obrnila na drugega producenta, ki pa jo je "potolažil" tako, da ji je dejal, da ne ve, zakaj se vsem zdi debela, saj da se njemu zdi povsem "fu*abilna".

Primer tega, kako sistemsko je vse skupaj ... Poniževanje na podlagi moči, ker pač lahko, ker to tako je.
Ampak tu bo ziher kdo napisal, da ji je producent v bistvu dal kompliment in da je ona koza. Pa ni!
Ples
# 17.10.2017 ob 19:25
nato pa pozvala ženske, naj ne molčijo več, da naslednji generaciji deklet "ne bo treba živeti s tem sranjem".

Bravo, Ferrera!

Sicer se ne slepim, gotovo je med temi, ki zdaj govorijo o spolnem nadlegovanju, tudi kakšna, ki le išče pozornost. Ampak ne verjamem, da bi to veljalo za večino - kot pod temi članki o Weinsteinu vztrajno pisarijo nekateri komentatorji tule.

Še v malih firmah v mali Sloveniji je polno tega, kako ne bi bilo v Hollywoodu ...
bayernmb
# 17.10.2017 ob 19:41
Povsem razumem stisko teh žensk, tudi na nek način zakaj niso šle v javnost, ampak s tem so barabam pomagale, da so našli naslednje žrtve. Upam, da sedaj ne bo ostalo pri "nek režiser", "nek producent", ampak na plano z imeni in priimki.

Da ne gre za tako zaprt sistem, se kaže ravno sedaj, ko je stvar o Weinsteinu prišla v javnost, pa tudi v minulih mesecih je nekaj medijskih mogotcev lepo nastradalo. Treba si je le upat glasno povedat - v času spletnih medijev je to lažje kot kadarkoli.

Je pa jasno, da je meni lahko govorit...
slovenkaaaa
# 17.10.2017 ob 19:30
Vecina ljudi, ki so jih drugi zlorabili, spolno ali fizicno ali psihicno, obcuti obcutek sramu, zaradi laterega se zaprejo vase.

Zato se tudi te nadškofe preganja danes, čeprav so mladino zlorabljali v 70ih. Tisti, ki niso bili zlorabljeni na kak podoben način, so lahko tukaj samo lepo tiho. Tisti, ki zlorabljajo, pa so običajno zelo dobri v tem, da izberejo take, za katere ocenijo, da nimajo samozavesti, da bi jih prijavili.
Quade
# 17.10.2017 ob 19:59
Zapuščam to temo.
Ples
# 17.10.2017 ob 19:44
@ni maitre
Koliko je pa teh, ki so se temu uprle in zaradi tega niso pristale na rdeči preprogi in se ne kopajo v slavi, ne služijo silne milijone, pa ne bomo izvedeli nikoli.

Ne, kot tudi ne, koliko je tistih, ki se niso uprle, pa vseeno niso postale slavne in bogate (vsaj ne še - ali pa nikoli ne bodo).
neutrino
# 17.10.2017 ob 19:37
Upam, da če vsaj v javnosti ne želijo navesti konkretnih imen, da jih vsaj nekje kakšnim pravnikom ali komurkoli že. Da ne bo na koncu to samo en velik plaz posplošenih obtožb brez da bi tudi kdo na koncu odgovarjali za svoja dejanja.
vesna-gomboc
# 17.10.2017 ob 19:46
lukace5 - Tvoje izjave so prav neverjetno primitivne.

"Drugace pa ce nekdo ponudi seks v zameno za karierni napredek in zenska sprejme, to ni spolno nadlegivanje in v vecini primerov gre ravno za ta scenarij."

To je nadlegovanje, kaznivo po zakonu.
Radenm
# 17.10.2017 ob 22:02
Zanimivo bi bilo da bi se Hollywood zaradi tegale zares zajmajal. Saj mislim da se ne bo, tale zgodba bo trajala teden ali dva, potem bo pa pač prišla naslednja, ko bo Trump spet rekel kako neumnost ali pa ko bo spet "kontroverzno" klečanje ob himni ZDA...

Ampak vsekakor, da bi se Hollywood začel sesuvati zaradi lastne dekadence, to bi bila pa super predstava. To bi rad videl.
Sorrento
# 17.10.2017 ob 19:52
Pri nas je najbolj živahen režiser zaposlovanja v Lekarnah Ljubljana, de.
vesna-gomboc
# 17.10.2017 ob 19:52
lukace5: Preveri zakon, da ne dovoli ponujanja dela v zameno za seks.
pero5
# 17.10.2017 ob 21:07
Če se ti 50 mladih lepih (in do takrat neznanih) deklet prijavi za vlogo, s katero bodo verjetno veliko zaslužile in si odprle vrata za naprej... ti pa jim nedvoumno nakažeš, da bo za vlogo potrebno nekaj dodatnega, prostovoljnega! dela na kolenih - koliko bi se jih z veseljem prijavilo? Brez mobinga, pritiskov, izsiljevanja. Lahko bi vse odkorakale in bi morali spremeniti pravila igre, ampak verjetno jih precej zamenja žulj na kolenih za par milijonov?

To se mi zd precej verjeten scenarij. In žalostno je, da potem take punce, ki so bile do svojih vrstnic 'nelojalna konkurenca', po parih letih in veliko milijonih pametujejo po javnosti. Seveda pa ne rečem, da so vse stvari čiste, vse prej kot to... Harvey je verjetno samo eden od velikega kroga vplivnih ljudi in trenutno edina pripravna tarča. Lahko bi btw potunkale še kakšnega drugega, ko imajo že zalet?
Alorius
# 17.10.2017 ob 20:07
Problem vsega tega je, da so ženske vse to trpele, ker jim je bla KARIERA več VREDNA kot one same... jaz sem se recimo razpizdil in letel takoj zaradi drugih vzrokov, če bi bil pa tiho pa prenašal to, pa bi mogoče zdaj mel 2x trenutno plačo...

In enako bi blo s temi kao zvezdnicami... to so vse pustile ker so hotle bit zvezdnice, če bi imele karakter bi jih odjebale in šle delat v mekiča, pa niso, le zakaj?

Kot kaže je blo to lažje v zameno za potencialne milijone.

In zato se mi žal ne morejo smilit! Čas za integriteto in pokončno držo je bil takrat ko so bile "revne" in so to pustile, ne pa zdaj ko imajo vsega polno rit :)
janezvalva
# 17.10.2017 ob 21:31
izgleda, da je to brutalen poklic. ne vem, zakaj silijo tam.
Quade
# 17.10.2017 ob 19:58
Slabost tega MMC "foruma" je, da zbrišejo vse dobre komentarje oziroma kar jim ne paše in furajo naprej to svojo propagando. Američka posla.
veza
# 17.10.2017 ob 19:44
Tega je veliko, še pri nas na magistratu, pa v športu, šolah, religijskih ustanovah, ni, da ni.
Snežinkica
# 18.10.2017 ob 13:01
To je te vrste biznis.

Ne, vplivni moški so naredili ta biznis te vrste. In tisti, ki ne kažejo s prsti nanje ampak na žrtve, jim držijo štango.
Olivia Pope
# 18.10.2017 ob 12:06
@sisoruen

Ali je prikrivanje spolnih zlorab moralno upravičeno, ali ni. Če je moralno upravičeno, potem potem ni problema, če pa ni moralno upravičeno, potem se je treba vprašati, zakaj pa so to ljudje počeli?


Prvič, krivda je vedno individualna in je utemeljena na dveh nivojih. Pravnem in splošno moralnem.

HAHAHAHAHA!!! Kdaj si pa ti začel verjeti v splošno moralo? Ko je začelo ustrezati argumentiranju tvojih stališč, kajne, kot so opazili že mnogi. Ker vse do sedaj si tukaj, tako kot vsak orto liberalec, zagovarjal tezo, da splošna morala ne obstaja, da so veljavni zgolj tisti skupno dogovorjeni standardi, ki so zapisani v zakonih, vse ostalo pa so OSEBNE vrednote.

Ali je neprijava lastnega posilstva kaznivo dejanje? NE!!

Ali je poravnava s svojim posiljevalcem kaznivo dejanje? NE!!

Torej, lahko da se takšna dejanja zdijo sporna tebi, ampak to je zgolj tvoja OSEBNA vrednota in navsezadnje, nihče TEBE ne sili, da molčiš o spolnem nasilju.
Don Vito
# 18.10.2017 ob 08:52
Naj raje povejo,da so za svetovno slavo pripravljene storiti čisto vse in to res čisto vse,kar stari ,debeli pohotneži tudi vedo in oboji izkoristijo drug drugega zraven pa pobašejo se milijone.
Sony girl
# 18.10.2017 ob 08:12
"odraščal v 60. in 70. letih, ko so bila merila sprejemljivega na delovnem mestu drugačna".
Nimam besed.
brezposelni
# 17.10.2017 ob 22:45
Kako je finančno z Weinsteinovo funkcijo? Ali je bil plačan od države, kot Janko, ali je ta nadlegovanja opravljal s svojim časom in denarjem?
Radenm
# 17.10.2017 ob 22:25
grinta

Zakaj neki bi se začel sesuvat, saj blowjobi niso njegovo bistvo. Filmska industrija je in ta se bo začela sesuvat le ko bo splošna javnost začela zavračat tipe najdobičkonosnejše produkcije in bo obenem bila na voljo alternativa. Ne prvo in ne drugo ni niti na obzorju.


Na obzorju morda ne, tik za njim pa mogoče. Konec koncev, H-Wood je tudi element ameriškega imperializma in popkulturne nadvlade. Sem kar prepričan da jih ni malo, ki bi hitro izkoristili slabost tega mehanizma. In če se bo akademija ukvarjala sama s sabo namesto da bi delala filme ki se približajo sleherniku, potem slehernik ne bo več želel biti njeno občinstvo.

Še posebej če gre pri vsem skupaj za hinavščino tipa "Uradno liberalno-progresivni, hkrati pa ščitimo takšno početje ker imamo še vedno raje moč in denar kot pa načelnost in integriteto".

Najbolj smešno in žalostno hkrati pri vsem skupaj pa je to, da je ravno tak propad vrednot razlog, da je Trump zmagal na volitvah.
grinta
# 17.10.2017 ob 22:17
"Ampak vsekakor, da bi se Hollywood začel sesuvati zaradi lastne dekadence, to bi bila pa super predstava."

Zakaj neki bi se začel sesuvat, saj blowjobi niso njegovo bistvo. Filmska industrija je in ta se bo začela sesuvat le ko bo splošna javnost začela zavračat tipe najdobičkonosnejše produkcije in bo obenem bila na voljo alternativa. Ne prvo in ne drugo ni niti na obzorju.
Quade
# 17.10.2017 ob 20:16
Georgina Champan, to je žena od gospoda Weinsteina. Zakaj je lahko tako lepa ženska, vsaj po zunanjosti, poročena s 70 letnikom k je grd ko lopov + tega pa še spolno zlorablja druge ženske? Zakaj je Melania poročena...

Sponzorizem globalni šport haha
ni maitre
# 17.10.2017 ob 20:02
Predstavljam si, da gre to nekako takole...pridi, pridi punčka, ti bo striček Weinstein nekaj pokazal.
Zoro27
# 22.10.2017 ob 07:59
@vesna-gomboc Preveri zakon, da ne dovoli ponujanja dela v zameno za seks.
Odvisno kdo si, žal. Če si dovolj vpliven, dokaze enostavno uničijo.
Acta Sanctorum
# 20.10.2017 ob 14:52
Kot so napisali že nasledniki mojega komentarja. V kolikor bi prva ženska, ki jo je Wenstein prijel za "rit" in ji na uho šepnil zvečer sem sam v sobi, če hočeš jutri še delati na tem projektu pridi k meni, odšla na policijo in ga prijavila, to ne bi postal tak biznis. Ker je pa večina teh žensk, ki so sedaj slavne in bogate požrla zlorabo in nadlegovanje v zameno za slavo in denar, so to sprevrženci začeli izkoriščat!
In še to, da se danes te ženske oglašajo ne bo spremenilo nič, doseči je treba, da se bo oglasila tista najstniška deklica, ki se je včeraj prijavila na avdicijo za svoj prvi film in ji bo nek drugi Weinstein ponudil sex za vlogo. Ta bo na žalost, zaradi želje po slavi in bogastvu, danes tiho in se bo oglasila čez 20 let.
fah-q
# 19.10.2017 ob 10:41
ker ljudje tipa weinstein lahko uspevajo le če obstajajo ljudje, ki za kariero naredijo vse...
fah-q
# 19.10.2017 ob 10:39
@grinta
Problem je zame predvsem v tem ko skoraj trdite, da so si same krive ker jim kariera preveč pomeni. Kaj je pa narobe s tem da si človek želi kariero? To je takšna tipična slovenska kmetavzarskost, ki kariero smatra za preseratorski prestiž. Krivda je le in izključno na tistih, ki za vstop v filmski posel zahtevajo izpoljnjevanje pogojev, ki nimajo veze s filmsko umetnostjo.

vsak normalen človek si želi kariere. ampak ne čisto vsak gre v posteljo z nekom ali pogoltne zlorabo ali celo sodeluje pri tem, da kariero doseže. ne štekam opravičevanja tega, da se gre tako daleč samo zaradi kariere. a ste res za napredovanje, slavo in denar pripravljeni narest vse?
Clovek
# 17.10.2017 ob 22:37
Spoštovani forumovci, veseli me, da je debta postala precej manj seksistična in precej bolj umirjena, kot pred časom. In to celo brez tega, da bi v predikatni logiki prvega reda definirali, kaj to pomeni "oportunist".

Menim, da je zelo zmotno gledati na zlorabljene ženske kot na oportunistke. Naivnice morda, oportunistke pa nikakor. Oportunistke bi bile, če bi zavestno ustvarile situacijo, kjer bi jih HW zlorabil, da bi ga potem lahko tožile. To bi bila njihova odgovornost. Če pa so bile zlorabljene v situaciji, za katero niso bile odgovorne, in so potem zahtevale odškodnino, s katero so si morda plačale terapevta in odvetnike, pa to ni njihova odgovornost: raje so sprejele poravnavo in s tem HWjevo priznanje krivde, kot da bi se spustile v mlin črkopravdarskih odvetnikov in porotnikov, ki jim niso zaupale (kot kažejo nekateri odzivi anonimnežev, kar porotniki pravzaprav so, povsem upravičeno).
grinta
# 17.10.2017 ob 21:54
"ampak verjetno jih precej zamenja žulj na kolenih za par milijonov?"

Kateri pa je ponujena garancija za karkoli? Holywood so sanje milijonov američank, ki živijo v drugačni, s slavnostjo obsedeni kulturi kot mi. Žensk ki skuša nekaj doseč je ogromno vsak dan in ta posel se nahaja v duhu golote na kalifornijskih ulicah, erotike ki kriči z vsakega oglasa, porn industrije, historičnih fatalk, Hefnerjevskimi dvorci legalne prostitucije, neskočnih zabav in vip klubov, na kup zbranimi lepoticami s petdesetih držav, slavnih posnetkov iz spalnic,... Garantirano vlogo ob blowjobu ima le kakšna, večina daje blowjobe brez da bi se kdajkoli pojavila na velikih platnih. Obupana želja na kolenih in premožen vpliv z odprtim šlicem. To je stanje v katerega se ženske tam rojevajo verjetno več kot pol stoletja. To se ni nekdo zmislil čez noč, to je evolucija industrije in stanje se ohranja po definiciji zaradi narave evolucije, torej vse te podle prakse postajajo trdovratnejše ker jih je tako dolgo preživetje učinkovito zlizalo s sistemom in kulturo.

Problem je zame predvsem v tem ko skoraj trdite, da so si same krive ker jim kariera preveč pomeni. Kaj je pa narobe s tem da si človek želi kariero? To je takšna tipična slovenska kmetavzarskost, ki kariero smatra za preseratorski prestiž. Krivda je le in izključno na tistih, ki za vstop v filmski posel zahtevajo izpoljnjevanje pogojev, ki nimajo veze s filmsko umetnostjo.
Quade
# 17.10.2017 ob 20:54
Fenomenalno vzdušje, kaj takšnega še nisem videl v Stožicah niti približno...

FAIL
Zoro27
# 22.10.2017 ob 07:57
Temu se reče prostitucija. Dale so svoje telo za kos slave. Lahko bi enostavno odkorakale stran.
Zoro27
# 19.10.2017 ob 08:55
Dolga leta so bile vse tiho? Zakaj?
sisoruen
# 18.10.2017 ob 11:29
Večina pa v teh zadevah itak ne razume poante, kar kaže na to, da čeprav nismo še v srednjem veku, še vedno prevladuje mentaliteta lova na čaronvice.

Tu gre za dva vidika. Prvič, krivda je vedno individualna in je utemeljena na dveh nivojih. Pravnem in splošno moralnem. Glede pravnega nivoja so zadeve jasne. Če obstaja spor, se ta rešuje pred sodiščem po določenem postopku. Na splošno moralnem nivoju pa imamo sedaj situacijo, ko lahko vsak vsekega pavšalno obtožuje česarkoli, brez da bi zato ponudil dokaze, ki bi kakorkoli potrdili navedene trditve. In to je oblika lova na čarovnice. Namen kritike takšnega pristopa seveda ni v tem, da bi se tiste, ki so dejansko počeli stvari, ki se ne bi smele dogajati, ampak da se zaščiti tiste, ki so dejansko nedolžni. Govoriti pavšalno o režiserjih, producentih itd., brez da se navaja imena in priimke, natančno opisuje dogodke in za to ponudi neke dovolj trdne dokaze, je neodgovorno, ne kar se tiče tistih, ki so dejansko česa krivi, ampak vseh ostalih, ki s tem nimajo nič, ampak so vseeno podvrženi stigmi, češ bil si zraven, moral bi vedeti, moral bi preprečiti itd. Hkrati se pa hinavsko, z blebetanjem o predikatni logiki prvega reda, ščiti te, ki obtožujejo po dolgih letih molka, s katerim so si prislužile kariero in denar. :D Nekaj tu ne štima, a ne? :D

Ali lahko tako obtožujemo npr. neke ljudi v krogu Weinsteina, ki so o njegovem početju vedeli, čeprav niso imeli pri tem popolnoma nič, so pa molčali, ker jim je to koristilo v smislu varovanja ugleda podjetja ipd.? Po predikatni logiki prvega reda jim baje ne moremo nič očitati, ker situacije pač niso ustvarili sami. LOL

Družba bi se pač morala zavedati, da pravičnost nima bližnjic.
dStroj
# 18.10.2017 ob 00:40
@grinta
Ti pa nisi glih na tekočem. Alternativ je vsak dan več in 20 let že pada obisk v kinematografih. Hollywood je dvignu ceno karte in lastnikom kinov 90% zaslužka predstavljajo kokice in kola. Zlom Hollywooda je povsem mogoč in se je že zgodil v začetku 60'. Konec klasične dobe Hollywooda. Zdaj se bo zlomila Moderna.
Zlobni genij
# 17.10.2017 ob 21:38
Ummm, kako se ze imenuje tisti znameniti nine men black band, s katerim morajo zvezdnice prepevati pod budnim ocesom preducentov, preden lahko postanejo slavne? :)
entapametn
# 17.10.2017 ob 21:00
Rtvslo.si pa to objavi po "Zabava". Ni to za pod "Črno kroniko"??
Snežinkica
# 17.10.2017 ob 20:51
Upam, da Weinstein odide v zapor, kjer bo lahko na veliko uresničeval svoj fetiš, da ga med tuširanjem opazujejo drugi. Če je bil pa on tista kaplja, ki je sodu izbila dno, in bodo sedaj
ženske lažje spregovorile o spolnem nasilju in zlorabah, je pa to nadvse pozitivno. #metoo

"...težko otepam občutkov, ki jih imam zaradi krivde, ker nisem spregovorila prej."

Če bi šlo samo za Reese, bi lahko govorili o individualni krivdi. Ampak ker velika večina žensk molči, ker bi sicer lahko govorile samo o tem tako so te stvari razširjene, je povsem jasno, da so zadeve sistemske, da patriarhalna družba drži ženske v šahu in strahu.
grinta
# 17.10.2017 ob 20:48
Nihče tukaj nima niti najmanjše izkušnje s Holywoodom, s slavo, z ameriško entertainment industrijo, s pravno zakonodajo/prakso, s spolnim nasiljem, velika večina vas niti žensk ni. Nadalje nimate nobenih izkušenj z spolno zlorabljanimi ženskami ali psihologijo tega področja. Ne razumete bremena utečenosti stanj, naveze denarja in vpliva, faktorjev kulture. Zato vam je tako lahko klamfat kako so te ženske razvajenke z nizko moralo in brez integritete. Vi ste ste nekoč "razpizdili in leteli takoj zaradi drugih vzrokov", torej sedaj veste vse o vsem.
rangerno1
# 17.10.2017 ob 20:47
Fenomenalno vzdušje, kaj takšnega še nisem videl v Stožicah niti približno...
el CARTEL
# 18.10.2017 ob 13:29
Problem je zame predvsem v tem ko skoraj trdite, da so si same krive ker jim kariera preveč pomeni. Kaj je pa narobe s tem da si človek želi kariero?

ne,
ampak so očitno delale nekaj kar niso hotele, da bi dobile kariero.

dejstvo pa je,d a jih nihče ni v nič prisilil (ali posilil).
je sporno predlagati usluge za napredovanje, ampak enako kot jih sprejeti. pač osebki brez integritete.

sedaj ko pa imajo denar, pa jim je žal, da so to storile.
sisoruen
# 18.10.2017 ob 13:25
Tako da ljudje, če že moralizirate, dajte to počet konsistentno in ne prilagajat realnosti vašim ideološkim blodnjam. :D
sisoruen
# 18.10.2017 ob 13:23
"Ne, vplivni moški so naredili ta biznis te vrste."

To je po logiki, ti si vsega kriv, ker si se pač ustral, muha, ki jo drek privlači, pa nič. :D Skratka, zlorab ne bi bilo, če nobena ženska na to ne bi pristala. :D In to se kaže in dokazuje ravno v tem primeru. Dokler so ženske molčale, so se zlorabe furale brez problema, sedaj bo pa zagotovo bolj težko, ali pa celo nemogoče, ker bojo vsako prijavo vsi jemali resno, da bi se takšnim škandalom izognili. :D

"In tisti, ki ne kažejo s prsti nanje ampak na žrtve, jim držijo štango."

Enako kot so to počele žrtve, ki so molčale, celo za denar in tisti, ki tako ravnanje zagovarjate. :D
Acta Sanctorum
# 18.10.2017 ob 12:21
To je te vrste biznis. Poleg talenta, mora ženska za mnogokatero vlogo potrpeti opolzko govorjenje, otipavanje itd.. brez talenta, je pa treba it še malo dlje.. kam si pa sami odgovorite..
In lahko jokcajo v nedogled, kaj vse je bilo, če niso takrat spregovorile (seveda je dišala slava in denar), je bolje da so tudi danes tiho, spremenilo se ne bo nič! Zato ženske, dajte spregovorit takoj!
lukace5
# 18.10.2017 ob 11:58
@sisoruen
Obicajno ne dajem + ampak za tvoje komentarje ti jih pa moram potalati...
sisoruen
# 18.10.2017 ob 11:12
" In to celo brez tega, da bi v predikatni logiki prvega reda definirali, kaj to pomeni "oportunist"."

LOL... Ko boš pojasnil tvoje nesmisel, se oglasi. Pa tudi pomen besede seksizem si poglej, ker je očitno ne razumeš. :D

"Menim, da je zelo zmotno gledati na zlorabljene ženske kot na oportunistke."

Nadaljuješ s svojo funkcionalno logično nepismenostjo. :D Definicija oportunizma je jasna. Tako da odloči se že enkrat. Ali je prikrivanje spolnih zlorab moralno upravičeno, ali ni. Če je moralno upravičeno, potem potem ni problema, če pa ni moralno upravičeno, potem se je treba vprašati, zakaj pa so to ljudje počeli? Torej, zakaj ljudje počnejo nekaj, kar ni prav? Odgovor je v tem primeru preprost: iz razloga koristi. To je pa definicija oportunizma. Ti pa naprej blebetaj o predikatni logiki prvega reda, čeprav niti nisi sposoben pojasniti, kaj to sploh pomeni. :D

Tako da tebe še čaka domoča naloga:

"Živo osebo smatrate za aksiomatizirano izjavo, dinamično situacijo zamenjate s predikatom v vaši teoriji."

in tole

"Toša ta aksiomatizirana izjava, ta predikat imata svojo notranjo strukturo, ki je vaša aksiomatika ne zajame, zato tudi vaš sklep velja zgolj znotraj vaše teorije, ne pa v resničnem življenju. "

Razloži in argumentiraj ta dva nesmisla, bo šlo? Magari s predikatno logiko prvega reda, če želiš. :D


"Oportunistke bi bile, če bi zavestno ustvarile situacijo, kjer bi jih HW zlorabil, da bi ga potem lahko tožile."


Ja, tudi takrat, ampak ne samo. Oportunizem se kaže v prilagajanju mišljenja, ravnanja trenutnim okoliščinam zaradi lastne koristi, ne glede na to, ali si situacijo ustvariš sam, ali pač ne. :D Po tvoji logiki torej jaz ne bi bil oportunist, če bi bil priča umoru nedolžnega človeka, morilec bi mi dal na voljo 10.000 € za molk in jaz bi to sporejel. Torej, to zate ni oportunizem, ker situacije nisem ustvaril sam. LOL Predikatna lokiga prvega reda in to. :D

"Oportunistke bi bile, če bi zavestno ustvarile situacijo, kjer bi jih HW zlorabil, da bi ga potem lahko tožile."

Nadalje, tale tvoja trditev izkazuje, da si funkcionalno logično nepismen. Kako je mogoče, da je nekdo, ki se zavestno spusti v neko situacijo zaradi koristi, zlorabljen? Zlorabljen po lastni volji?! :D Pojasni prosim to tvojo predikatno logiko prvega reda. :D

"raje so sprejele poravnavo in s tem HWjevo priznanje krivde"

Poravnava ne pomeni priznanje krivde, ampak rešitev spora. :D

Na koncu pa še to. Zanimivo, da se nihče ni vprašal, kaj sta 16-letnica in 9-letnica sami počeli z odraslimi osebami brez nadzora štaršev ali katere druge osebe. :D
Kazalo