Robert Downey Jr. je eden od 91 ljudi, ki jih je pomilostil kalifornijski guverner. Gre za ljudi, ki jim je uspelo obrniti svoje življenje na glavo in se že najmanj 10 let niso več znašli v navzkrižju z zakonom. Foto: Reuters
Robert Downey Jr. je eden od 91 ljudi, ki jih je pomilostil kalifornijski guverner. Gre za ljudi, ki jim je uspelo obrniti svoje življenje na glavo in se že najmanj 10 let niso več znašli v navzkrižju z zakonom. Foto: Reuters
Robert Downey Jr., Susan Downey
Po letih boja z odvisnostjo od prepovedanih snovi se je danes 50-letni igralec nazadnje le umiril ob drugi ženi Susan Levin in v zadnjih letih snema uspešnico za uspešnico. Letos se je še tretjič zavihtel na prvo mesto Forbesove lestvice najbolje plačanih igralcev, saj je lani zaslužil 80 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Pomilostitev je sicer le simbolična, saj je zvezdnik svojo kazen že odslužil, obsodba pa se mu prav tako ne bo izbrisala iz kartoteke, vendar pa gre za "uradno priznanje, da je Robert Downey Jr. od takrat živel kot pošten človek in državljan, ki spoštuje zakone," so zapisali v uradu Jerryja Browna.

Dodali so, da je plačal svoj dolg družbi ter si zato zaslužil popolno in brezpogojno pomilostitev. A danes 50-letni zvezdnik je potreboval vrsto let, da je postal tako vzoren državljan, kot ga zdaj opisujejo.

Dolga leta boja z odvisnostjo
V vrtinec težav je igralec zašel 1996, ko so igralca ustavili zaradi prehitre vožnje. Aretirali so ga zaradi vožnje pod vplivom alkohola ter posedovanja heroina in pištole. Dobil je triletno pogojno kazen in predpisano obvezno zdravljenje odvisnosti od mamil. Leto pozneje so igralca za 180 dni poslali v zapor, saj je z nadaljnjim jemanjem mamil kršil pogojno kazen. Tabloidne strani je polnil tudi za zapahi losangeleškega zapora, saj je bil v pretepu z nekim zapornikom laže ranjen.

Po odpustitvi iz zapora so Downeyja poslali v rehabilitacijski center, kjer naj bi odslužil svojo kazen. Ponovno neuspešno. Pijan je zataval v neko hišo na Malibuju in omedlel na otroški postelji. Spet so ga aretirali, nato pa ga marca 1998 nepričakovano izpustili, da je odšel na snemanje. V čakanju na zaslišanje je moral znova na zdravljenje od odvisnosti.

Po treh kršitvah pogojne kazni se je sodnik odločil, da je Downeyju zmanjkalo vseh ''drugih priložnosti'', zato ga je poslal v zapor. Avgusta 2000 je Robert na podlagi varščine le lahko zapustil zapor, a že konec leta so ga spet aretirali, ko ga je policija po anonimnem klicu našla s kokainom in z metamfetamini v Palm Sprinsgsu. Noč je preživel v zaporu, že naslednje jutro pa je bil proti varščini izpuščen.

Kmalu zatem je bil aretiran še enkrat, ko je taval po ulicah Los Angelesa pod vplivom nedovoljenih substanc, sodnik pa ga je obsodil na eno leto rehabilitacijskega centra.

Zdaj eden najuspešnejših igralcev
Po letih boja z odvisnostjo od prepovedanih snovi se je danes 50-letni igralec nazadnje le umiril ob drugi ženi Susan Levin in v zadnjih letih snema uspešnico za uspešnico.

Letos se je še tretjič zavihtel na prvo mesto Forbesove lestvice najbolje plačanih igralcev, saj je lani zaslužil 80 milijonov dolarjev.