Rosamund Pike ima za seboj že dolgo kariero v Hollywoodu, a je do zdaj še čakala na pravo vlogo. Foto: EPA
Rosamund Pike ima za seboj že dolgo kariero v Hollywoodu, a je do zdaj še čakala na pravo vlogo. Foto: EPA
Z režiserjem Joejem Wrightom je bila zaročena, a je on zaroko razdrl. Foto: EPA
Kot hladno Bondovo dekle Miranda Frost.
Kot vodja Ryana Goslinga v Zlomu (2007).
Ni je več je bil eden najtežje pričakovanih filmov leta.

Flynn je v knjigi Amy naslikala kot hladno, kot slika popolno in obvladano svetlolasko. Pikova je temu opisu več kot samo ustrezala, čeprav so oboževalci knjige v filmski različici pričakovali pravo zvezdnico, v "ligi" Bena Afflecka, ki igra njenega moža Nicka, je Rosamund Pike tako rekoč vse prepričala, da so bili vsi dvomi, ali bo prepričljiva Amy, odveč.

Splošni konsenz je, da je Rosamund pravo "razkritje", tisti, ki malce pozorneje spremljajo njeno kariero, pa pravijo, da je bil skrajni čas, da je dobila vlogo, v kateri končno lahko pokaže vse, kar zna.

In vrata v Hollywood so ji zdaj na stežaj odprta tudi za večje projekte. "Ta vloga bi ji lahko spremenila kariero," so o njeni predstavi zapisali v Guardianu, "Rosamund Pike je pravo odkritje," ji je pel hvalnice Digital Spy, Entertainment Weekly pa: "Ko se bodo po koncu filma v dvorani prižgale luči, pričakujte šepetanja: Kdo. Je. To?"

Od Bonda do Johnny Englisha
"Ona" igra v hollywoodskih filmih že več kot desetletje. Začela je pri rosnih 21 kot (pomožno) Bondovo dekle v Umri kdaj drugič (2002) - v tisti bondiadi, kjer je glavno fatalko ob boku Piercea Brosnana upodabljala Halle Berry. V Prevzetnosti in pristranosti (2005) je igrala Jane Bennet in tako "drugo violino" svoji rojakinji Keiri Knightley. Knightleyjeva je bila za vlogo nominirana za oskarja, Rosamund pa je nato zaigrala v akcijski polomiji Doom z Dwaynom Johnsonom.

Roke ni imela dosti srečnejše pri izbiri vlog tudi v naslednjih letih - bili so sicer posamezni odlični filmi, v katerih smo jo videli (An Education), a so bile vloge premajhne, preveč obrobne, da bi pustila večji vtis. Ali pa so bile vloge dovolj velike, a premalo "mesene", kot temu pravijo (Bes Titanov, Jack Reacher s Tomom Cruisom, Johnny English z Rowanom Atkinsonom, Zlom z Ryanom Goslingom).

Do Amy Dunne, vloge, za katero ji zdaj številni napovedujejo oskarjevsko nominacijo. Lik je z vsemi obrati tako večplasten, da je imela Pikova materiala več kot dovolj - na začetku filma jo vidimo kot hladno lepotico, kot popolno "kul dekle" (frazem, ki ga je Flynnova tako uspešno izpilila, da ga zdaj citirajo ženske po vsem svetu), proti koncu kot skorajda sociopatsko manipulatorko in eno tistih dobesedno fatalnih filmskih žensk, ki so jih pred Pikovo upodobile že Glenn Close (Usodna privlačnost), Sharon Stone (Prvinski nagon) in Demi Moore (Razkritje).

Akademija pa tako ali tako vedno obožuje tudi telesne transformacije igralk (beri: besno hujšanje in/ali rejenje), kar je izvajala tudi Pikova med snemanjem.

Ne da se je prebrati
"Rosamund sem v zadnjih desetih letih videl v štirih ali petih različnih filmih, pa je nikdar nisem mogel prebrati," priznava tudi David Fincher. "Nikdar nisem dobil občutka, kdo zares je. Pa se ponašam s tem, da lahko gledam igralce in nekako instinktivno vem, katero je njihovo orodje. Tega pri Rosamund nisem mogel določiti. Neka nejasnost, motnost je na njej, in to je zanimivo."

Svetlolaska aristokratskega videza res prihaja iz drugačnega okolja kot hollywoodske igralke, ki so bile v igri za vlogo Amy (Reese Witherspoon, denimo, pa Natalie Portman in Charlize Theron) - oba starša sta operna pevca, diplomirala je na Oxfordu, je odlična čelistka, svoje igralske začetke pa je preživela na gledališkem odru. Prve vloge je začela dobivati, ko je še študirala, po diplomi pa se je mislila zaposliti v knjigarni, a je nepričakovano prišla ponudba za vlogo v Bondu.

In zasebno? Igralka trenutno pričakuje svojega drugega otroka s 53-letnim Robiejem Uniackejem, matematičnim raziskovalcem, ki ga je spoznala, potem ko je režiser Joe Wright leta 2008 razdrl njuno zaroko - vabila so bila že poslana. Pikova je Wrighta spoznala na snemanju Prevzetnosti in pristranosti in se z njim leta 2007 zaročila. Novinarka Lynn Barber je po intervjuju z njo pred leti dejala: "Rahlo se zdi, da ni najboljša pri "branju" moških, morda zato, ker je, kot priznava, velik romantik." Malce podobno kot Amy Dunne.