Oglas za ure Cvstos s podpisom francoskega igralca. Foto: Facebook
Oglas za ure Cvstos s podpisom francoskega igralca. Foto: Facebook
Gerard Depardieu, Vladimir Putin
Gerard Depardieu in Vladimir Putin ob predaji oz. prevzemu ruskega potnega lista. Foto: Reuters

V sodelovanju s prestižno švicarsko znamko ročnih ur Cvstos je francoski igralec izdal serijo ročnih ur, ki jih krasi znameniti ruski grb, dvoglavi orel, okrašene pa so tudi z dragimi kamni. Simbol pripadnosti materi Rusiji si tako lahko privoščijo le redki - ura namreč stane slabih 22.000 evrov.

Depardieu je pred dobrim letom tudi uradno postal prebivalec mesta Saransk v ruski pokrajini Mordovija, s tem pa tudi ruski državljan - potni list mu je predal sam predsednik Vladimir Putin. V odprtem pismu, naslovljenem na rusko javnost, je ob tem zapisal, da ima rad Rusijo, ki jo je poimenoval "velika demokracija". Dodal je: "Rad imam vašo državo, Rusijo - njene ljudi, njeno zgodovino, njene pisatelje. Rad imam vašo kulturo, vašo razumnost."

Iz Francije so ga pregnali davki, vendar ...
Za rusko državljanstvo je Depardieu zaprosil po odločitvi Francije, da močno obdavči najpremožnejše (vsakomur, ki ima prihodek nad milijon evrov, država pobere 75 odstotkov v obliki davka). Iz domovine se je izselil - a očitno le začasno, saj je že nekaj mesecev pozneje zatrjeval, da mu je Francija "še vedno ljuba", pri tem pa poudaril po njegovem prepričanju največje napake, ki jih dela tamkajšnja politika.

Z ruskim potnim listom pa njegova želja, da postane, kot se je izrazil, "državljan sveta", ni usahnila. Junija lani je zaprosil še za alžirski potni list, državljanstvo pa so mu ponudili v Črni gori. "Želim si imeti sedem potnih listov. Zaprosil bom za alžirskega in druge. To mi bo pomagalo, da se bom izognil vizumom," je dejal.

Druženje z avtokrati
Po "selitvi" v Rusijo se je spoprijateljil tudi s čečenskim voditeljem Ramzanom Kadirovim, ki mu je v znak prijateljstva podaril stanovanje s petimi spalnicami v Groznem.

S tem pa se Depardieujevo "druženje" z avtokratskimi voditelji ni končalo - v dobrih odnosih je tudi z družino uzbekistanskega predsednika Islama Karimova. Z njegovo hčerko Gulnaro Karimovo (o njenih številnih talentih, vključno z oblikovalskim, pevskim in diplomatskim, smo že pisali) sta nameravala posneti film, a je vse skupaj padlo v vodo zaradi družinskega spora za oblast. Vseeno pa sta z igralcem našla toliko časa, da sta skupaj posnela glasbeni duet.