Keith Emerson je pomembno prispeval k popularizaciji sintetizatorjev v rockovski glasbi. Foto: EPA
Keith Emerson je pomembno prispeval k popularizaciji sintetizatorjev v rockovski glasbi. Foto: EPA

Umrl je v četrtek na svojem domu v Los Angelesu. Kot je sporočila policija, je umrl zaradi strelne rane na glavi, tako da Keithovo smrt preiskujejo kot samomor.

Žalost ob smrti Emersona so delili tudi njegovi kolegi. "Keith je bil nežna duša, njegova ljubezen do glasbe in strast do izvedbe na klaviaturah bosta ostala nedotakljiva še več let," je povedal bobnar skupine Carl Palmer. Dodal je: "Bil je pionir in inovator, glasbeni genij, ki se je dotaknil vseh nas v svetovih rocka, klasike in džeza."

Teatralnost Jimija Hendrixa na električni kitari ga je navdihnila, da je podobne učinke preizkusil na klaviaturah, ko je tipke "napadal" z noži ali igral ob prevrnjenem klavirju. Na njegov slog je vplivala zahodna klasična glasba, ki jo je spajal z džezom in rockom. Klavirja se je Emerson učil že kot otrok, ko ga je pritegnil džez, se je navdušil nad orglami Hammond.

Drugačno smer pa je njegova kariera po poročanju AFP-ja ubrala, ko je slišal vplivni album Switched-On Bach, ki ga je leta 1968 izdal ameriški skladatelj Walter Carlos, ki je Bachove skladbe izvedel na sintetizatorju Moog. Zgodnejša različica analognih sintetizatorjev, ki jo je izumil Robert Moog, je postopoma našla pot v popularno glasbo, med drugim že na albumu Abbey Road skupine The Beatles leta 1969.