Elizabeth Olsen na premieri Marthe Marcy May Marlene v Cannesu maja. Foto: EPA
Elizabeth Olsen na premieri Marthe Marcy May Marlene v Cannesu maja. Foto: EPA
Elizabeth s Sarah Paulson v svojem prvencu. Foto: EPA
Ime Elizabeth Olsen omenjajo v isti sapi kot 'mogoča oskarjevska nominiranka'. Foto: EPA
S svojima slavnejšima sestrama. Foto: EPA
Večerna premiera Marthe Marcy May Marlene v Cannesu. Foto: EPA

Elizabeth "Lizzie" Olsen, ki bo februarja praznovala 23. rojstni dan, kritiki namreč pojejo slavo, potem ko je v neodvisnem filmu Martha Marcy May Marlene upodobila travmatizirano dekle, ki pobegne iz skrivnostne skupnosti, ki spominja na kult.
Za vlogo je že prejela vrsto nagrad in nominacij, International Business Times pa jo je uvrstil na svoj seznam desetih zvezdnikov, na katere moramo biti v letu 2012 pozorni.

Po šoli na snemanje
Olsnova je bila rojena v kalifornijskem Sherman Oaksu kot najmlajša izmed štirih otrok nekdanje balerine in nepremičninskega agenta. Pri štirih letih je ob boku svojih tri leta starejših sester v manjši vlogi nastopila v TV-filmu How the West Was Fun, pa tudi sicer je bila redna gostja na snemanjih svojih sester, saj so jo starši po šoli odpeljali kar tja, da je opazovala dogajanje.
"Slava je zares čudna stvar, in mislim, da se moji sestri z njo precej dobro spopadata. Od njiju se učim, da je to nekaj, v kar se nikakor ne smem ujeti," je povedala za Hollywood Reporter.

Bolj kot slava pa je Lizzie strašila kamera. "Bila sem preveč živčna, da bi lahko dejansko delala," priznava danes 22-letnica, ki je zato raje presedlala na gledališče in balet. "Mislim, da sem se zaradi tega tako posvetila gledališki igri. Zdelo se mi je, da je gledališče varnejši kraj, ker ni tako medijsko izpostavljen ... biti pred kamero je bilo zares najboj strašljiva stvar."

Lizzie je diplomirala na ugledni umetniški šoli Tisch v New Yorku in newyorški igralski šoli Atlantic Theater Company. Poleg tega je igro nekaj časa študirala tudi na gledališki šoli v Moskvi.

Delavno leto
Svoj pravi filmski prvenec je Olsnova doživela v Martha Marcy May Marlene, istega leta pa je zaigrala še v grozljivki The Silent House. Vidite jo lahko tudi v glasbenem videu Carlotte "The Queen".
Nato so se stvari začele premikati s svetlobno hitrostjo: V Peace, Love, & Misunderstanding je zaigrala z Jane Fonda, letos bosta premiero dočakala filma Red Lights (z Robertom De Nirom in Sigourney Weaver) in Liberal Arts, z Dakoto Fanning naj bi zaigrali v Very Good Girls, z Glenn Close pa v filmski različici Therese Raquin. Ob tem pa krožijo govorice, da naj bi dekle upodobilo mlajšo različico Carrie v filmu, ki bi bil nekakšna predzgodba Seksa v mestu.

"Razodetje"
Primerno, glede na to, da je seks oziroma golota ne straši, kar je dokazala tudi v Martha Marcy May Marlene. "Ko je moj oče izvedel, da bodo v filmu tudi goli prizori, me je vprašal, ali res mislim, da je to pametno. Jaz še popka nikdar ne razkazujem. Sem zelo zapeta," je povedala za New York Times. (Očitno je sicer v tem letu malce spremenila nazore, saj se je na premieri filma v Cannesu res pojavila v zapeti dolgi črni obleki, a je prozorni zgornji del razkrival veliko). A vse zadržke je premagala, saj je sklenila, da so goli prizori bistvenega pomena za film.

Igro Olsnove so kritiki označevali z besedami kot "razodetje", "odkritje leta", "srhljivo, a briljantno" in "požigalno". Ali, kot na kocu ugotavlja International Business Times v svoji predstavitvi Olsnove: "Ne bodite presenečeni, če zaslišite njeno ime na razglasitvi oskarjevskih nominirancev."