Katie in Tom trdita, da so povsem običajna družina, a govorice o Tomovih čudaških scientoloških praksah, ki jih vsiljuje na svoje najbližje, ne potihnejo. Foto: EPA
Katie in Tom trdita, da so povsem običajna družina, a govorice o Tomovih čudaških scientoloških praksah, ki jih vsiljuje na svoje najbližje, ne potihnejo. Foto: EPA
L. Ron Howard (levo) in Tom Cruise za prižnico (desno)
L. Ron Howard je bil ustanovitelj in duhovni oče scientologije. Zdaj to nalogo počasi prevzema Tom Cruise.
Cruisova in Beckhamova
Beckhamova in Cruisova so malodane neločljivi. Sta se zdaj tudi Britanca nalezla nekaj Tomovega verskega fanatizma? Foto: EPA

V novi neavtorizirani biografiji Toma Cruisa Morton - pisec, ki je zaslužil pravo malo bogastvo s sporno biografijo princese Diane (Diana: Her True Story), postavlja nekaj izjemno resnih in nezaslišanih trditev, ki že mejijo na znanstveno fantastiko.



Bo prestopil tudi Becks?
V knjigi je tudi zapisano, da se je nekdanja gospa Cruise, igralka Nicole Kidman, "bala izsiljevanja" glede kaset, ki jih je posnela s scientologi in na katerih razglablja o svojem spolnem življenju. Cruise in scientologi naj bi ji tudi grozili, da po ločitvi ne bo smela več videti svojih dveh posvojenih otrok, če bo kdaj v javnosti blatila scientologijo.

Morton tudi trdi, da je Cruise druga najbolj vplivna oseba po hierarhiji Scientološke cerkve in da namerava zdaj v kult vpeljati nogometnega zvezdnika in svojega prijatelja Davida Beckhama.

V zakonu Cruise - Holmes trije?
Morton pa se osredotoča tudi na Cruisov tesen odnos z voditeljem scientologije Davidom Miscavigom. Med drugim avtor trdi, da je Miscavige v baznem taboru cerkve v Kalifornije nasadil polje divjih cvetlic, potem ko mu je hollywoodski zvezdnik dejal, da je njegova fantazija, da bi po poroki s Kidmanovo tekel čez cvetlično polje.

A nenavadne stvari se tu še ne končajo - če gre verjeti Mortonu, naj bi se Miscavige tudi pridružil Cruisu in Holmesovi na njunih medenih tednih na Maldivih.

Scientologi bi tožili
Scientološka cerkev že grozi s 100 milijonov dolarjev vredno tožbo, če bo šla knjiga na prodajne police, Cruisov odvetnik Bert Fields pa je biografijo označil za "nezaslišano, bolno zadevo".

Fields tudi pravi, da s Cruisom nimata nobenega namena knjigo prebrati in da gre za pogrevanje starih laži o Tomu in njegovi veri, katerim so dodane še nove groteskne neresnice. Ameriška založniška hiša St Martin's Press še naprej stoji za Mortonovim delom.

K. S.