125 strani dolg dokument z oznako
125 strani dolg dokument z oznako "zaupno" je končal v smeteh blizu poslopja avstralskega parlamenta. Foto: EPA

"Incident trenutno preučujemo," je zatrdil tiskovni predstavnik avstralskega tožilstva Robert McClelland in dodal, da "v skladu z dolgoletno prakso avstralska vlada ne komentira zadev, povezanih z varnostjo". Ironično je, da je 125 strani dolg dokument z oznako "zaupno" v četrtek v smeteh blizu poslopja avstralskega parlamenta našel prav novinar in zadeva je tako takoj prišla v javnost.

Vsekakor gre za resno napako avstralskih varnostnih služb, saj dokument, ki ga je našel novinar Dylan Welch, vsebuje do minute natančno razdelan načrt Obamovega 27-urnega obiska Darwina in Canberre, kjer je bil prejšnji teden. V načrtu so navedene podrobnosti, kot sta sedežni red v predsednikovem avtomobilu in to, katera avtomobilska vrata bo Obama uporabljal. Prav tako so v dokumentu navedeni podatki o Obamovem spremstvu, zdravniškem osebju, varnostnih službah in osebju, pristojnem za komunikacijo, ter številne telefonske številke.

Incidentov ni bilo
Obama je avstralski parlament obiskal v četrtek zjutraj, ko je nagovoril avstralske poslance, nato se je odpravil v Darwin, kjer se je sešel s predstavniki avstralske vojske, obisk pa je minil brez incidentov.