Tyson se je v biografiji razgovoril o svojem zasebnem življenju. Foto: EPA
Tyson se je v biografiji razgovoril o svojem zasebnem življenju. Foto: EPA
Mike Tyson
Tyson je bil večino življenja odvisen od seksa, mamil in alkohola. Foto: EPA
Mike Tyson
Leta 1987 je takrat 20-letni Tyson postal najmlajši boksar, ki je osvojil tako WBC- kot tudi WBA- in IBF-naslov težkokatergornega prvaka. Foto: EPA
Mike Tyson
Leta 2006 je rokavice vrgel v kot, za njegove težave z zasvojenostjo pa je javnost izvedela leto dni pozneje, ko je bil zaradi posedovanja mamil in vožnje pod vplivom alkohola kaznovan s 24 urami v ječi in 360 urami družbenokoristnega dela. Foto: EPA

Boksar v svoji biografiji deli utrinke iz svojega življenja, ki so ga zaznamovala mamila in orgije. Nekaj časa je preživel za zapahi. Nekaj časa se je ukvarjal s pomanjkanjem denarja in bankrotom. Drama, kot jo je spisal Tyson.

Med drugim je v knjigi opisano, kako se je poskušal izogniti zaporni kazni po posilstvu lepotne kraljice Desiree Washington (boksar je 18-letno dekle spolno napadel v hotelski sobi v Indianapolisu). Obiskal je čarovnico, ki je izrekla urok, s katerim naj bi ostal na svobodi. Dejala mu je, da bo, če urinira v skledo, v katerih je 500 ameriških dolarjev in jo pusti pod posteljo tri dni, rešen težav. "Vedel sem, da gre za prevaro in da mi ne more pomagati," se je svojega srečanja z njo spominjal Tyson.

A tu se ni končala njegova zgodba z vraževerjem. Neki vrač iz reda afrokubanske religije santerija mu je nekega večera svetoval, da naj gre na sodišče z golobom in jajcem. "Skoraj sem verjel, da bi to lahko uspelo. Verjel sem, da sem nepremagljiv. Nič me ni moglo ustaviti. Jaz sem bil najmlajši prvak v težki kategoriji v boksarski zgodovini. Bil sem reinkarnacija Aleksandra Velikega," se je svoje prepotentnosti spominjal Tyson.

Še preden je leta 1992 končal v zaporu, kjer je bil zaradi posilstva obsojen na šest let (a v zaporu je preživel tri leta), je razkril, kako je do takrat v svojo posteljo privabljal številna dekleta. Hkrati verjame, da mu je prav čas, ki ga je preživel v zaporu, rešil življenje.

V biografiji pojasni, kako je bila njegova mama Lorna Mae alkoholičarka, ki je velikokrat spala z moškimi, s katerimi ni želela, samo da bi svoji družini zagotovila streho nad glavo. Človek, ki ga je njegova mama predstavila, da je njegov oče, pa je bil v resnici uspešen zvodnik.

Redki svetli trenutki
Tyson je priznal, da v otroštvu ni imel veliko svetlih trenutkov. Eden izmed njih je bil film o Mohamedu Aliju The Greatest, ki mu je spremenil življenje in prav zaradi njega je ugotovil, da želi ostati boksar. Malo pred svojim 13. letom so ga zaprli zaradi kraje in ga poslali v popravni dom, kjer je spoznal učitelja, ki je v njem videl potencial. Leta 1980 ga je spoznal z legendarnim trenerjem Cusom D'Amatom, ki mu je spremenil življenje in s katerim je osvojil naslov šampiona pri svojih 20 letih.

"Pasu nisem odložil celo noč. Včasih sem se samo slekel in pustil pas okoli sebe, ko sem se ljubil z ženskami," je dejal. Z žepi, polnimi denarja, so mu dekleta padala pod noge. Tako je - kot pravi sam - spoznal manekenko Naomi Campbell. V tistem času se je sestajal še z misico Suzette Charles. Po tem pa je spoznal igralko Robin Givens, s katero se je poročil, vendar tako kot pri preostalih svojih dekletih ji ni ostal zvest (iz tistega časa izvira tudi anekdota, kako je svojo ženo zalotil v postelji z Bradom Pittom). Givensova ga je javno obtožila nadlegovanja, zato je bila ločitev le vprašanje časa.

Po avanturah še več avantur
Ko je pri 29 letih prišel iz zapora, se je v zelo kratkem času poročil z eno izmed svojih ljubimk - Monico. Denar je hitreje trošil, kot ga je služil, in leta 1997 se je soočil z osebnim bankrotom, zaradi katerega je moral prodati 62 svojih avtomobilov. 1999 je znova končal v zaporu zaradi napada, sredi katerega se je znašel, ker je mislil, da se je med seksom s prostitutkami na Kubi okužil z aidsom.

Njegova druga žena se je ločila od njega, ko ji je priznal, da se je okužil z aidsom, kar se je pozneje izkazalo za neresnično. A to mu ni preprečilo, da ni začel novih avantur z novimi dekleti. Zaradi njega je neka striptizeta iz Phoenixa tudi zanosila, kar pa je bila samo pika na i, pravi sam v biografiji.

Streznila ga je tragedija v osebnem življenju, ko je zaradi nesreče umrla njegova štiriletna hči. Od takrat se Tyson poskuša spremeniti. Obiskuje terapije. In vztraja v skupnem življenju z ženo Kiki, ki jo pozna od svojega 13. leta in ima z njo dva otroka.