Hčerka Ume Thurman in Arpada Bussona je Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman-Busson, a jo kličejo kar Luna. Foto: EPA
Hčerka Ume Thurman in Arpada Bussona je Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman-Busson, a jo kličejo kar Luna. Foto: EPA
Otrok
V Sloveniji je načeloma dovoljeno imeti več kot dve imeni (in dva priimka), a v tem primeru mora posameznik izbrati, kateri izmed teh bodo "uradni". Foto: BoBo
Otrok
V zadnjem času je tudi v Sloveniji porast sestavljenih imen. Foto: MMC RTV SLO
Kiefer Sutherland
Polno ime Kieferja Sutherlanda je Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus. Foto: EPA

Tri mesece po porodu je Thurmanova razkrila ime dojenčice, ki se ji je rodila v zvezi s poslovnežem Arpadom Bussonom: ta sliši na dolgo (in visokozveneče) ime Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman-Busson, a jo starši kličejo kar ... Luna. Zakaj sta dojenčici z zaročencem potem nadela toliko imen, igralka ni pojasnila, je pa poudarila, da ima vsako izmed imen zanju poseben pomen.

Dolga sestavljena imena sicer v aristokratskih družinah niso redkost - britanski princ Harry je tako uradno Henry Charles Albert David Valižanski, hčerka švedske prestolonaslednice Victorie (ki se tudi sama ponaša s sestavljenim imenom, in sicer Victoria Ingrid Alice Désirée) pa je Estelle Silvia Ewa Mary -, a v svetu zabave jih niti niso tako vajeni, saj je tam pomembneje imeti lepo zveneče, a čim krajše ime, ki si ga potencialni oboževalci lažje zapomnijo (pa še na plakate ga bo lažje natisniti, če bo otrok nekoč zvezda tako kot njegovi starši).

Razlogi, da se starši odločajo za imena, sestavljena iz več kot dveh besed, so sicer različni, a navadno se "ustavijo" pri dveh ali največ treh imenih. "Starši, ki za svoje otroke izberejo takšna, formalna imena, to storijo iz drugačnih razlogov, kot to načeloma starši počnejo," za AP pojasnjuje strokovnjakinja za otroška imena in urednica spletnega portala BabyNameWizard.com, Laura Wattenberg.

Formalno proti vsakdanjemu imenu
Medtem ko želijo starši načeloma otroka "le" poimenovati (in včasih, ko se ne morejo odločiti le za eno ime, jih izberejo več), pa gre pri takšnih, formalnih imenih, za to, da v enem imenu združijo otrokovo identiteto, njegove sorodstvene in druge vezi, družinske vrednote in celo slog, pojasnjuje Wattenbergova in dodaja: "Thurmanova in Busson sta z izbiro imena dosegla ločenost otrokove "vsakdanje" in "formalne" identitete." Ljudje bodo dojenčico poznali pod imenom Luna, a njeno polno ime bo sočasno predstavljajo mrežo družinskih in kulturnih vezi, dodaja.

A tudi v svetu zabave Uma Thurman ni prva, ki je za svojega otroka (mimogrede, njena otroka iz prejšnjega zakona z Ethanom Hawkom imata precej krajši imeni: Maya Ray in Levon Thurman-Hawke) izbrala dolgo ime. Pred skoraj dvema desetletjema sta pevec zasedbe INXS Michael Hutchence in britanska TV-voditeljica Paula Yates svojo hčer poimenovala Heavenly Hiraani Tiger Lily Hutchence. Dekle je pozneje, ko so ji starši umrli in jo je posvojil Bob Geldof, svoji "kači" dodala še priimek krušnih staršev, Geldof.

Kiefer Sutherland je v resnici Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus
A to še zdaleč ni vse. V rojstnem listu igralca Kieferja Sutherlanda na primer piše: Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland. Nakoa-Wolf Manakauapo Namakaeha Momoa je sin igralcev Lise Bonet in Jasona Momoe. Ime, sta zvezdnika pojasnjevala ob sinovem rojstvu leta 2008, temelji na havajski tradiciji, po kateri otrok dobi ime glede na okoliščine svojega rojstva. Havajska imena (skupaj z zvezdniki) tudi sicer prodirajo v Hollywood - maneken in igralec Antonio Sabato Jr. ter njegova žena, TV-voditeljica Cheryl Moana, ki ima havajske korenine, sta sina poimenovala Antonio Kamakanaalohamaikalani Harvey Sabato III. in pojasnila, da drugo, kar 22 črk dolgo ime pomeni "čudovit dar iz nebes" ter da gre za pogosto in staro havajsko ime.

Tri imena (in en priimek) v Hollywoodu danes niso več nič posebnega, pa piše Suzy Byrne za OMG Yahoo News, kot dokaz navaja imeni dvojčic Rebecca Romijn in Jerryja O'Connella, ki sta Charlie Tamara Tulip O'Connell in Dolly Rebecca Rose O'Connell, na rojstnem listu sina Gwen Stefani in Gavina Rossdala piše Zuma Nesta Rock Rossdale, otroka Nicole Richie in Joela Maddena pa sta Harlow Winter Kate Madden in Sparrow James Midnight Madden.

V Sloveniji mogoči le dve imeni in dva priimka - uradno
Pri nas sicer česa podobnega nismo vajeni - a z razlogom. V veljavnem zakonu o osebnem imenu, ki govori o imenih in priimkih državljanov Slovenije, je v tretjem členu opredeljeno, da je osebno ime sestavljeno iz imena in priimka, oba pa sta lahko sestavljena iz več besed, ki tvorijo celoto. Vendar: ime in priimek, ki sta izbrana za uporabo v pravnem prometu (kar pomeni, da je to ime uporabljeno tudi na osebnih dokumentih) sta lahko sestavljena vsak iz največ dveh besed oziroma dveh nedeljivih celot.

"Državljan, katerega ime ali priimek ali ime in priimek sta sestavljena iz več kot dveh besed oziroma nedeljivih celot, mora podati izjavo o izbiri osebnega imena za pravni promet in izbrano osebno ime v pravnem prometu tudi uporabljati," tako piše v četrtem členu zakona o osebnem imenu.

Najpogostejši dvojni imeni Žan Luka in Ana Marija
Če povzamem: v Sloveniji je načeloma dovoljeno imeti več kot dve imeni (in dva priimka), a v tem primeru mora posameznik izbrati, kateri izmed teh bodo "uradni" oz. se bodo uporabljali v pravnem prometu, bodo natisnjeni na njegovi osebni izkaznici ipd. Najpogostejše sestavljeno moško ime je sicer Žan Luka (teh je po podatkih statističnega urada v Sloveniji 114), žensko pa Ana Marija (teh je 1.216). Pri sestavljenih imenih so zelo pogoste kombinacije z Marijo.