Oleg Popov je umrl na eni od svojih številnih turnej. Foto: EPA
Oleg Popov je umrl na eni od svojih številnih turnej. Foto: EPA
Popov je slovel po svoji vedri naravi in je bil izjemno priljubljen - tako med obiskovalci cirkusa kot med svojimi kolegi. Foto: EPA

"Oleg Popov je umrl v Rostovu, tam je bil na turneji. Stopil sem v stik z njegovim producentom — njegova soproga ni mogla govoriti — in povedal, da smo pripravljeni ponuditi vso potrebno pomoč in organizirati slovo v Moskovskem državnem cirkusu," je za RIA Novosti povedal direktor moskovskega cirkusa Edgar Zapašnij.

Ruska cirkuška družba Rosgostsirk pa je sporočila, da je Popov "umrl mirno, v svojem hotelskem naslonjaču", ter da se o kraju in času Popovega pogreba še pogovarjajo z njegovo hčerko, ki je zdaj v Nemčiji. Najverjetneje bo žalna slovesnost v Rostovu, nato naj bi njegovo krsto prepeljali v Nemčijo.

Oleg Konstantinovič Popov se je rodil 31. julija 1930 v moskovskem predmestju Virubovo v skromni družini brez cirkuškega pedigreja. Pri 14 letih se je vpisal v cirkuško šolo v Moskvi, kjer se je izučil žongliranja in vrvohodstva, nato je bil pri 19 letih sprejet v državno cirkuško družbo.

S svojim nastopom razsvetlil cirkus
Popov je bil vse od 50. let prejšnjega stoletja na mednarodnih turnejah, zaradi nadarjenosti znan po vsem svetu, francoska novinarka Jaqueline Cartier mu je zaradi njegove vedre narave dala vzdevek "sončni klovn", Sovjetska zveza pa mu je leta 1969 za njegove zasluge podelila naziv "umetnika ljudstva".

V 90. letih se je preselil v Nemčijo, leta 2006 pa so ga povabili, naj nastopi na mednarodnem cirkuškem festivalu v Monte Carlu, kjer je bil deležen dolgih stoječih ovacij. Nastopil je tudi v več filmih.

"Uspelo mu je ustvariti edinstveno podobo ekscentričnega klovna, sposobnega razsvetliti cel cirkus z enim samim nastopom, prav vsak od njegovih nastopov je bil pravi praznik za vse," poje Popovu hvalo ruski minister za kulturo Vladimir Medinski, ki je cirkuški skupnosti ob tem izrekel sožalje.