Secchiarolijeve fotografije Aiche Nane so zaokrožile po italijanskih medijih in povzročile pravi škandal. Foto: Wikipedia
Secchiarolijeve fotografije Aiche Nane so zaokrožile po italijanskih medijih in povzročile pravi škandal. Foto: Wikipedia
Za Sladko življenje je bil Fellini nominiran za oskarja, Ekbergovi pa je film prinesel status sekssimbola. Foto: Wikipedia

Nana, katere pravo ime je bilo Kiash Nanah, se je rodila v Bejrutu, proslavila pa se je s striptizom, ki ga je izvedla 5. novembra 1958 v restavraciji Rugantino v Rimu, kjer je bilo na praznovanju 25. rojstnega dneva beneške grofice Olghine di Robilant zbranih kar nekaj vidnejših osebnosti iz sveta kulture in šovbiznisa.
Njen izzivalni ples ob zvokih džeza je v svoj objektiv ujel Tazio Secchiaroli, legendarni poulični fotograf, po katerem je Fellini zasnoval lik Paparazza, iz katerega se je pozneje razvila oznaka "paparaco".

Policija je v restavracijo vdrla po približno pol ure, ko je bila zabava na višku, in Rugantino zaprla zaradi skrunjenja javne morale, a je Secchiaroliju uspelo pobegniti s filmom, na katerem so bile fotografije Nane, slečene do črnih čipkastih hlačk.

Konec dobe sladkega življenja
Ko so bile nekaj dni pozneje objavljene, so fotografije mlade striptizete povzročile ogromen škandal, Fellini pa je prigodo izkoristil kot navdih za svoj film o bogati in brezdelni rimski eliti.
Sladko življenje je Fellini posnel leta 1960, v njem pa sta v glavnih vlogah nastopila čutna švedska zvezdnica Anita Ekberg (le kdo bi pozabil njen ikonični prizor v fontani di Trevi) in Marcello Mastroianni. Prizor striptiza je v filmu odigrala igralka Nadia Gray.

Nana je pozneje odigrala nekaj manjših vlog v italijanskih filmih, med drugim v filmu režiserja Marca Ferrerija Storia di Piera (1983). Preden je v sredo umrla v bolnišnici v Rimu, je bila ena izmed zadnjih glavnih protagonistov rimske dobe "sladkega življenja". Fellini, Mastroianni in Secchiaroli so vsi že umrli, živa je samo še Ekbergova, ki šteje 82 let.
K. S.