Največ pozornosti sta bila na sinočnji rdeči preprogi Zlatih globusov deležna prav zakonca Clooney. Foto: Reuters
Največ pozornosti sta bila na sinočnji rdeči preprogi Zlatih globusov deležna prav zakonca Clooney. Foto: Reuters
Ed Miliband je na čelu britanske opozicijske stranke laburistov. Foto: Reuters

Kot poroča Telegraph, Miliband po zasebni večerji z zvezdniškim parom v Londonu zdaj razmišlja o uvedbi prepovedi vstopa v Veliko Britanijo za vrsto ruskih sodnikov in davčnih uradnikov po t. i. zakonu Magnicki.

Sergej Magnicki je bil ruski pravnik, ki je po mesecih mučenja v zaporu leta 2009 umrl, na posmrtnem sodnem procesu pa so ga obsodili zaradi davčne utaje. Magnicki je pred aretacijo preiskoval korupcijo ruskih oblastnikov. Njegov primer je še posebej odmeval v ZDA, ki so leta 2012 sprejele po njem poimenovan zakon, ki omogoča uvedbo sankcij proti Rusom, obtoženim kršenja človekovih pravic.

Bo Hollywood po primeru posnel film?
Podobnega zakona si zdaj želijo tudi na Otoku, predlog podpira skupina poslancev z vrst laburistov in torijcev, če bi ga podprl še Miliband, pa bi imel precej več možnosti za uspeh. Milibandu so pobudo razložili na večerji na domu Geoffreyja Robertsona, odvetnika, ki se, tako kot Clooneyjeva, specializira za človekove pravice, in lobira za uvedbo zakona Magnicki v Veliki Britaniji.

Clooneyjeva je sicer kot odvetnica na tem področju zaposlena prav v Robertsonovi pisarni, sama pa je med drugim zastopala stranke tudi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem v Haagu.

Primer je Milibandu na večerji podrobno razložil Bill Browder, čigar podjetje Hermitage Capital Management je bilo žrtev 150 milijonov funtov vredne prevare, potem ko je v njo vdrla ruska policija.

Clooney, ki je sam "vreden" okoli 120 milijonov funtov in zelo politično dejaven, je še pred uradno izdajo prebral Browderjevo knjigo o omenjenem primeru, Red Notice: How I became Putin No 1 Enemy (Rdeče obvestilo: Kako sem postal Putinov sovražnik številka 1). 53-letni ameriški filmski zvezdnik naj bi zbranim dejal, da bi se dalo po knjigi posneti film.
Zapriseženi samec Clooney se je s 17 let mlajšo Amal Alamudin poročil konec septembra na veličastni poroki v Benetkah, zakonca pa sta si kmalu za tem v Veliki Britaniji, kjer dela ugledna odvetnica, kupila razkošno skupno domovanje.