Odvetnica je vse od poroke z igralcem Georgeem Clooneyjem septembra lani pod budnim očesom javnosti. Foto: Reuters
Odvetnica je vse od poroke z igralcem Georgeem Clooneyjem septembra lani pod budnim očesom javnosti. Foto: Reuters

Britanska odvetnica libanonskih korenin v Egiptu zastopa Mohameda Fahmyja, enega izmed treh novinarjev Al Džazire, ki jih bremeni obtožba, da so se dogovorili s teroristično organizacijo - Muslimansko bratovščino - za objavo lažnih novic, s katerimi so oškodovali ugled Egipta.

Sodišče je v četrtek zahtevalo obnovo sodnega postopka zaradi velikih težav po prvem sojenju. Takrat so novinarje spoznali za krive in jim dosodili sedem let zapora. To pa je sprožilo ogorčenje Združenih narodov, ki so se začeli spraševati o neodvisnosti egiptovskega sodstva.

Ko je soproga igralca Georgea Clooneyja v posebnem poročilu lani opozorila na težave v sodstvu, na katerega ima veliko vpliva država, je dobila opozorilo, da bi bila lahko naslednjič, ko bo obiskala Kairo, aretirana.

"Ko sem izdala poročilo, so nas najprej ustavili, da tega nismo storili v Kairu," je po poročanju tiskovne agencije Reuters razlagala Clooneyjeva in nadaljevala: "Vprašali so nas, ali poročilo kritizira vojsko, sodstvo ali oblast, in sem pritrdila, zato so mi odvrnili, da obstaja veliko tveganje za aretacijo." V Egiptu je namreč žalitev kaznovana z zaporno kaznijo.