Ryan Gosling in Emma Stone - že utečen igralski dvojec - v Deželi La la resnično sijeta. Foto: Kolosej
Ryan Gosling in Emma Stone - že utečen igralski dvojec - v Deželi La la resnično sijeta. Foto: Kolosej
Gosling kot del glasbenega dvojca Dead Man's Bones. Edini album sta izdala leta 2009. Foto: Youtube
Gosling in Michelle Williams v srce parajoči melodrami Blue Valentine. Foto: Kolosej

36-letni v Kanadi rojeni igralec je namreč dovršen vsestranski umetnik, ki se je v plesu in petju preizkušal že kot 12-letnik, ko je bil na avdiciji izbran za člana Mickey Mouse Cluba, v katerem so svojo prvo kilometrino v šovbiznisu tisti čas nabirali tudi Justin Timberlake, Britney Spears, Christina Aguilera in Keri Russell.

Goslinga se spominjajo kot navihanega, samozavestnega izvajalca, ki je s svojimi doživetimi nastopi zasenčil vse druge. Član kluba je bil dve leti, preden je pri 15 letih presedlal na televizijo.

Po kritiško hvaljenih vlogah, ki so potrdile, da je Gosling več kot zgolj dežurni kanadski lepotec, je zvezdnik solzave Beležnice svoj glasbeni talent razkazal na albumu Dead Man's Bones (2009), prvem in edinem albumu indie folk rock dueta, ki ga je sestavljal še Goslingov prijatelj Zach Shields, tisti čas fant sestre Rachel McAdams, s katero je takrat hodil Gosling.

Dvojec v 12 pesmih preigrava vrsto inštrumentov, Gosling zagotavlja večji del vokalov, ob tem pa igra še na klavir, kitaro, baskitaro in čelo, vse skupaj pa je pospremil otroški zbor Konservatorija Silverlake iz Kalifornije.

Od ukuleleja do muzikala
Leto dni pozneje je Gosling spravljal v jok gledalce po vsem svetu v drami Blue Valentine (2010), v kateri v začetni, idilični fazi razmerja snubi Michelle Williams z igranjem na ukulele in popevanjem klasike Mills Brothers You Always Hurt the One You Love. Pred tem sicer Cindy, kot je ime Michellinem liku, opozori: "Ne znam zares peti. Moram peti norčavo, da lahko pojem. Moram peti butasto."

Šest let pozneje Gosling kot Sebastian, jazzovski pianist, ki si služi kruh z igranjem v zanikrnih barih, preden spozna nadobudno igralko Mio (Emma Stone), navdušuje kritike tako s svojo igro kot glasbenim talentom. Gosling se je na vlogo pripravljal tako, da je vsak dan dve uri na dan vadil klavir, v čemer pa je naravnost užival. "V kateri drugi službi pa je del tvojega opisa delovnih nalog tri mesece sedeti za klavirjem in igrati? Zame so bile priprave na Deželo La La resnično eno najbolj izpolnjujočih predprodukcijskih obdobij, kar sem jih kdaj imel," je povedal lani za Saturday Night Live.

Gosling je poleg klavirskih ur intenzivno, tri mesece vsak dan, delal tudi s koreografinjo, da se je naučil plesati step, jazz in klasične plese.

Predpremiera Dežele La La bo na silvestrovo v Kinodvoru, a je predstava že razprodana, na redni kino spored pa prihaja eden najbolje ocenjenih filmov leta 5. januarja.