Smith, rojen v Londonu, je pri 22 letih nominiran za šest grammyjev v najprestižnejših kategorijah. Foto: EPA
Smith, rojen v Londonu, je pri 22 letih nominiran za šest grammyjev v najprestižnejših kategorijah. Foto: EPA
Prvič je nase opozoril leta 2012, ko je združil svoje moči z duetom Disclosure. Foto: EPA
Sam Smith
Preden je stopil na samostojno pot, je nastopal v džezovskih skupinah. Foto: Reuters

Prvo ime na stavnicah za velikega zmagovalca letošnjih grammyjev je novo ime v vrsti zvezdnikov, ki kritizirajo odnos ruskega predsednika Vladimirja Putina do pravic gejev in lezbijk. Sporen je predvsem eden izmed predlaganih zakonov, s katerim bi kaznovali "homoseksualno propagando".

"Ne sovražim Rusije, samo nikoli ne bom šel tja, ker to, kar počnejo tam z geji, je nagnusno in me zelo jezi," je dejal Smith v pogovoru za revijo Rolling Stone. "Izjavil sem celo, da ni pomembno, koliko milijard funtov bi mi ponudili, ne bi mogel nastopiti. To me žalosti, ker imam veliko oboževalcev v Rusiji. Z mano vzpostavljajo v stik prek Twitterja in zato sem toliko bolj žalosten," je še dodal britanski zvezdnik.

22-letni soulpevec je ob izdaji prvenca The Lonely Hour dejal, da govori o "fantu, v katerega se je zaljubil". Navdih za skladbe je tako iskal v ljubezni, ki je gorela le v njem, saj mu simpatija ni vračala naklonjenosti. Tako je z odkritostjo osvojil glasbene lestvice in pozornost rumenih medijev.

Kljub mladim letom ima Smith bogate izkušnje v glasbeni industriji. Prvega menedžerja je dobil pri 12 letih in že ta mu je obljubil "zvezdništvo, ko bo star 14 ali 15 let". Ko se je lotil pisanja skladb, je poskušal ubrati srednjo "pametno" pot in uporabljal zaimke, ki niso razkrivali njegove spolne usmeritve. "Nisem v tej industriji, da bi govoril o svojem zasebnem življenju razen v glasbeni obliki," je dejal ob izidu albuma za britanski Guardian. "Zame je pomembno, da z glasbo dosežem čim več ljudi," je dodal takrat.

Preveč odkrit ali premalo zgovoren?
Nerad daje intervjuje, saj pravi, da veliko pove že v svojih skladbah. Po drugi teoriji pa ga predstavniki za stike z javnostjo raje držijo stran od njih, saj velja za zelo iskrenega govorca. Z novim videospotom za skladbo Lay Me Down je opozoril na diskriminacijo do istospolno usmerjenih partnerjev, ki se ne smejo poročiti v cerkvi. "To je tako, kot če bi izločili ljudi, ki imajo velike nosove," je dodal.

Nase je - v komercialnem smislu - opozoril po sodelovanju z Naughty Boyem (skladba La La La) in Disclosure (skladba Latch). Nato pa sta njegova prva singla oba dosegla številko ena na britanskih in svetovnih lestvicah. On je tisti glas za nalezljivimi radijskimi skladbami Money on My Mind, Stay With Me, I'm Not the Only One ...

Presenetljiva "podobnost"
Čeprav je še pred dvema letoma čistil stranišča po Londonu, se je vse zavrtelo v nasprotno smer, ko je nastopil v ameriškem šovu Saturday Night Live. A še preden se je uveljavil kot nov glas britanske glasbene industrije, ga je doletela tožba. Rocker Tom Petty mu je očital, da je skladba Stay With Me podobna njegovi I Won't Back Down, toda spravo sta dosegla zunaj sodišča. Smith je Pettyju priznal 12,5-odstotno avtorsko pravico.