Izbor zabava
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 66 glasov Ocenite to novico!
Pesem Hvala, ne!, s katero potuje na Evrovizijo, ostaja v veliki večini podobna tisti z Eme. "Zdelo se mi je neumno spreminjati nekaj, kar so ljudje podprli in jim je bilo všeč. Konec koncev je zato to bila zmaga, ker je kombinacije vsega očitno dobro delovala. Za spremembe bo čas na koncertih po Evroviziji," je povedala Sirkova. Foto: BoBo/Sara Ros
Na velikem evrovizijskem odru bodo ob Sirkovi nastopile še štiri plesalke Karin Putrih, Tajda Kožamelj, Veronika Škrlj in Anja Möderndorfer, kot spremljevalna pevka pa bo nastopila še Karin Zemljič. Foto: BoBo/Borut Živulović
"Jezik je slovenski in tudi za vso javnost je jezik slovenski. Bom pa seveda v portugalščini končala," je pojasnila ob druženju z novinarji pred odhodom Sirkova. Foto: BoBo/Sara Ros
Lea Sirk z družino. Foto: BoBo/Borut Živulović
Kot je priznala sama, so dnevi od zmage na Emi minili zelo hitro. Vmes je posnela tudi videospot za evrovizijsko pesem, ki ga je režiral Perica Rei. Foto: BoBo/Sara Ros
Sirkova je pred odhodom na Evrovizijo posnela tudi videospot, v katerem sta se ji pridružila Ylenia Mahnič in Tine Ugrin. Premierno ga je pokazala na druženju s sedmo silo v Kristalni palači. Foto: BoBo/Borut Živulović
Lea Sirk je v finalu Eme prepričala strokovne žirije, ki so ji - razen mednarodne žirije (ta je dala osem točk) - podeljevale po 12 točk. Po izboru občinstva je pristala na tretjem mestu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ekipa, ki je slavila na Emi, je ostala nespremenjena. Foto: BoBo/Borut Živulović
Lea Sirk
Sirkova je marca preživela tri dni na otoku Faial, kjer je posnela razglednico, ki jo bo lahko evrovizijsko občinstvo videlo tik pred njenim nastopom. Foto: EMA
VIDEO
Lea Sirk odhaja Evrovizij...

Dodaj v

Lea Sirk: Povsod po Evropi zdaj pridno izgovarjajo ta naš "fala ne"

Slovenija bo nastopila v drugem predizboru, 10. maja
1. maj 2018 ob 07:04,
zadnji poseg: 1. maj 2018 ob 11:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob 11.35 je Lea Sirk z ekipo odletela iz Benetk proti Lizboni, kjer jo čaka dober teden dni priprav na odločilni nastop v drugem predizboru, 10. maja, ko bo na evrovizijski oder stopila kot predzadnja, 17.

Za Sirkovo so trije evrovizijski koncerti, kjer je predstavljala tako svojo pesem kot Slovenijo. Najprej jo je pot vodila v Tel Aviv, nato v Amsterdam in na koncu še v Madrid. Že kmalu po zmagi na Emi je odpotovala na Azore, kjer je posnela evrovizijsko razglednico, ki jo bodo predvajali tik pred njenim nastopom, toda najpomembnejši nastop jo še čaka. "Mislim, da je Evrovizija oder, kjer more delovati paket in jasna vsebina, ki jo želimo predstaviti. Vse drugo gre hitro mimo ušes," je poudarila Sirkova.

Znana je tudi že slovenska strokovna žirija, ki bo ocenjevala nastope v drugem predizboru in finalu.

Sestavljajo jo Raiven, Alenka Godec, Martin Štibernik, Nikola Sekulović in Mitja Bobič.

Kamor koli je prišla, je naletela na lep sprejem - tako novinarjev kot oboževalcev. V oči bodejo zgolj evrovizijske stavnice, kjer se vse vrti okoli denarja. Te Sloveniji ne napovedujejo najvišje uvrstitve. "Tudi mi smo načrtovali nekaj vložiti v stavnice, da bi ustvarili več zanimanja pri novinarjih. Nato sem se odločila, da se ravno proti temu borim. Na nič nočem vplivati, zato pustim stvari pri miru, da se izidejo, kot se morajo. Odzivi novinarjev in oboževalcev po promocijskih koncertih so dovolj dobri, da sem lahko mirna in s tem ne izgubljam energije," je razložila Sirkova.

Celoten pogovor z njo pa si lahko preberete spodaj.


Kako so potekali vaši tedni? Koliko usklajevanja je bilo potrebno? Koliko je na ta račun trpelo vaše zasebno življenje? Koliko ur je bilo vloženih v projekt Evrovizija?
Moje osebno življenje zaradi vseh projektov trpi že dalj časa, a se je težko odmakniti od nečesa, kar te dopolnjuje. Zaradi promocijskih dogodkov in nastopov ter vseh ostalih obveznosti sem precej odsotna in zato že malo utrujena od vsega, a baterije še zdaleč niso prazne (smeh). Treba je bilo uskladiti veliko urnikov, predvsem pa najti fokus pri tistem, kar je najbolj pomembno. Pri tem, da ostanem to, kar sem bila pred zmago na Emi.

Katera je najboljša konstruktivna kritika, ki ste jo prejeli po zmagi na Emi?
Da si lahko upam še več, da lahko še bolj pretiravam s svojo vizijo sebe.

V enem izmed zapisov na Facebooku ste zmago opisali za "nepričakovano". Menite, da bi prišlo do drugačnega rezultata, če bi šli na Emo z izdelanim načrtom oziroma projektno?
V bistvu ne vem, ali bi lahko kadar koli šla nekam zgolj zato, da zmagam. To mi ne predstavlja posebnega izziva. Bolj se mi zdi zanimiva pot do cilja, nastopi in vse tisto, kar je vezano na dolgi rok moje kariere, če temu lahko tako rečem. Poznam pa veliko ljudi, ki grejo načrtno v to in največkrat ni pravega rezultata. To povezujem s tem, da se stvari "na silo" nikoli ne obrestujejo.

Dvakrat ste bili v vlogi spremljevalne pevke na Evroviziji. Kakšna prednost ali morda slabost je, da veste, kaj lahko pričakujete - kar se tiče pozornosti evrovizijskih oboževalcev, blogerjev, novinarjev, intenzitete vaj?
Veliko mi pomaga to, da sem dvakrat že doživela Evrovizijo in uspela na neki način spoznati dobre in slabe strani udeležbe. Definitivno to ni najbolj realno obdobje, saj gre za gmoto ljudi, ki te oblega z vseh strani in pretirano obožuje ali sovraži. Dan po nastopu pa nihče več ne ve, kdo si. Poskušam ostati realna in vso promocijo izkoristiti za naslednje projekte in glasbo, ki jo bom predajala v svet.

Če bi bil to vaš prvi stik z Evrovizijo - koliko bi vas obremenjeval element nepoznanega oz. nepričakovanega? Ste takšen tip človeka, ki je bolj sproščen, če ve, kaj ga čaka?
Načeloma nimam težav s tem, da moram vnaprej vedeti, kaj me čaka. V tem primeru mi pa to pride prav, saj gre za daljše obdobje in imam možnost vse prilagoditi tako, da ostanem sproščena in spočita. Kolikor se sploh da.

Po zmagi na Emi ste med drugim dejali: "Nisem si mislila, da bom kdaj sposobna v živo tako sproščeno nastopiti." Kako ste dosegli to sproščenost? Koliko te je natrenirane?
Preden grem na oder, čutim posebno obliko napetosti. Zadnje čase se mi dogaja, da imam stvari toliko pod kontrolo, da se jih ne bojim več, in vem, da nimam česa izgubiti. Ljudje me poznajo, imajo o meni neko mnenje in na meni je, da ga ohranim ali še izboljšam. V tem, kar počnem, sem suverena, saj vem, da je moje in lahko sama nosim svoje breme, ne da bi koga s tem obremenila. Najbrž dolgoletne izkušnje v oddajah, izvedenih v živo, veliko pomagajo.

Katerih "napak" ne boste ponovili za predhodniki oz. se trudili, da jih ne boste?
V bistvu se tako malo ukvarjam s svojimi predhodniki, da niti ne vem za "napake", ki so jih naredili. Sem na svoji poti in delam najboljše, kot znam.

Zakaj je ostala slovenščina?
Zato, ker sem se tooooooliko namatrala, da sem to sploh spravila v slovenščino, da se mi je zdelo škoda spremeniti besedilo, ki si ga že toliko ljudi prepeva. Izkazalo se je za pravilno potezo, saj povsod po Evropi zdaj pridno izgovarjajo ta naš "fala ne", ki naj bi pomenil Hvala, ne!, seveda (smeh).

Tudi ekipa ostaja enaka kot na odru Eme. Kakšno vlogo igrajo plesalke - tudi v procesu samih priprav?
Ekipa ostaja enaka ravno iz istega razloga. Zakaj spreminjati nekaj, kar deluje? Nisem želela izumljati tople vode, ker se je ne da več. Videli smo že sto različic nastopov in še zmeraj je delovalo tisto, kar je bilo preprosto in iskreno. Moje plesalke in spremljevalna pevka so super dekleta, s super energijo, in to je zame najbolj pomembno. Da kot prijateljice stopimo na oder in "odbijemo". Potem pa seveda nazaj domov (smeh).

Ostaja tudi pevski tandem s Karin Zemljič, s katero si prav tako že delite evrovizijsko izkušnjo, z njo ste večkrat stali v vlogi spremljevalne pevke tako na Emi, Popevki kot Poprocku. Kaj je drugače zdaj, ko ne stojita druga ob drugi, a vseeno morata delovati kot celota?
Seveda, Karin ne zamenjam z nikomer (smeh). Sva tako dober tandem, da ne potrebujeva ne vaj ne filozofiranja. Takoj je vse jasno. Po toliko letih skupnega dela sem resnično mirna, saj imam ob sebi najboljšo slovensko spremljevalno pevko. V čast mi je, da gre z menoj!

V odstotkih - kolikšen del pesmi vas spremlja Karin?
80 odstotkov. Moderne pesmi so značilne po tem, da sta posneta večinoma vedno dva vokala skupaj. V tem primeru sta na originalnem posnetku posneti dve Lei, kar pa je v živo težko izvesti. S Karin je pa veliko laže (smeh).

Po drugi strani pa bo malce sprememb doživela vaša vizualna podoba. Kako to, da ste za obleko združili moči z Davidom Hojnikom?
S stilistko Majo sva iskali osebo, ki bo znala realizirati to, kar sva si zamislili. Davidove kreacije so me vedno navduševale predvsem zato, ker so bile preproste in mladostniške. Jaz se točno tako počutim in hitro je razumel, kdo sem in kaj lahko nosim. Že komaj čakam, da vidite izdelek.

Za vami so trije promocijski koncerti. Kakšen občutek ste dobili o konkurenci? Koliko bo takšnih, ki bodo poskušali pomanjkljivosti pri vokalni izvedbi skriti za nastopi?
Spoznala sem skoraj vse. V večini so zelo prijetni sogovorniki in žurerji, jih je pa zelo malo takih, ki me s svojo izvedbo resnično sezujejo. Mislim, da je Evrovizija oder, kjer mora delovati paket in jasna vsebina, ki jo želimo predstaviti. Vse drugo gre hitro mimo ušes.

Po navadi veliko izvajalcev stavi na "preverjene" formule, ki jo navadno "iznajdejo" zmagovalci preteklega izbora. Na kaj največ izvajalcev stavi letos?
Ja, res je. Letos je nekaj podobnih balad, a za moje okuse daleč od videnega in slišanega lanskega zmagovalca. Imam pa občutek, da je veliko več držav ohranilo izvedbo v maternem jeziku. Morda je to vpliv lanske zmagovalne Amar pelos dois.

Pogled na stavnice ni obetajoč. Kako vi gledate na umetni 'hype', ki se ustvarja z merjenem denarne moči?
Tudi mi smo načrtovali nekaj vložiti v stavnice, da bi ustvarili več zanimanja pri novinarjih. Nato sem se odločila, da se ravno proti temu borim. Na nič nočem vplivati, zato pustim stvari pri miru, da se izidejo, kot se morajo. Odzivi novinarjev in oboževalcev po promocijskih koncertih so dovolj dobri, da sem lahko mirna in s tem ne izgubljam energije.

Katerih točk si obetate več: žirije ali občinstva? Na kaj stavite svoje karte?
Kaj pa vem. Mislim, da bom pri obojem tista zlata sredina. Stavim na to, da spoznajo, da smo tudi Slovenci dovolj odštekani in zanimivi, da si upamo predstaviti nekaj drugačnega. Seveda ne v smislu "nastavljene drugačnosti"!

Kaj bo za vas uspeh? Kaj želite doseči z nastopom?
Od sebe zahtevam toliko dober nastop, kot sem ga sposobna izvesti, da pridem nazaj z dvignjeno glavo in začeti svojo miniturnejo po Sloveniji, že konec maja.

Klavdija Kopina
Prijavi napako
Komentarji
sivi gandalf
# 01.05.2018 ob 08:53
mi je pa fascinantna ta sposobnost, ko sam sebe znaš prepričat, da je tvoj izdelek res hud, čeprav je resnica daleč od tega :)
libar
# 01.05.2018 ob 07:48
Evrovizija? Hvala ne!
firtoh
# 01.05.2018 ob 07:09
Ajejej..
Slaba pesem,pa še oblečena bo v kratke hlače na elastiko.Eden/ena stilist/ka je žrtvoval/a zaveso
Bivši uporabnik
# 01.05.2018 ob 08:46
Pesem je kr nekaj, zelo slab izbor!
Binder Dandet
# 01.05.2018 ob 07:07
Mogoče pa vedo, kaj "fala ne" pomeni?:D
Gams
# 01.05.2018 ob 07:10
Všeč mi je bil nastop ampak prosim ne v tistih hlačah širokih nastopat ker videz da pol točk.
frozen pingvin 4
# 01.05.2018 ob 09:32
je pa Lea en cukrček...
sivi gandalf
# 01.05.2018 ob 08:52
Lea Sirk: Povsod po Evropi zdaj pridno izgovarjajo ta naš "fala ne"

potem je top tri že zagotovljen, če ne celo kar prvo mesto :)
cene vols
# 01.05.2018 ob 09:36
Je že fajn imet sporočilnost v svoji muski pa dober styling itd, ampak na koncu na evroviziji šteje samo tiste 3 minute in če takrat ne prepričaš z melodijo ne pomaga nič.
Hvala, ne! je komad, ki Evropo žal ne bo prepričal.
sober
# 01.05.2018 ob 09:09
Frizura je bila prejšnja neprimerno boljša, delovala je ženstveno. Te pudljaste scene so mal otročje, sploh pa na tako trd, samozavesten komad ne paše, kot bi blo sfejkan. Jest ne vem kva so to za eni stilisti, da spreminjajo tisto, kar je bilo najboljše pri celoti?? Dajte se prosim malo v roke vzet!
Quatebriga
# 01.05.2018 ob 10:22
Sem bil ravno v Stockholmu in Oslu, drugega kot "fala ne" sploh ne slišiš!
Slavkoo
# 01.05.2018 ob 09:33
Povsod po Evropi? :))))))))))))))))))))))
Gautama
# 01.05.2018 ob 07:31
Je vem, kdo ji je svetoval, naj nicesar ne spreminja in da so ljudje to izglasovali ...

Edina moznost, da bi ji uspelo kaj vidnejsega je, ce bi spremenila kaj drasticnega in dodala en izviren in poseben odrski element. In to ti isti ljudje, ki so glasovali za njo, tudi vedo.
313
# 01.05.2018 ob 10:19
Predstavljaš Slovenijo, "razglednico" greš pa snemat na en XY otok. Bravo.

Razglednica se snema v državi gostiteljici in otok Falial je na Portugalskem. Ampak za šinfat vse pride prav.
neviden
# 01.05.2018 ob 09:38
Tudi letos bomo med zadnjimi , škoda tako lepe punce , da ima tako slabo pesem. Mislim , da je pesem najslabša do sedaj , ŽAL JE RES.....................PIŠITE KAR HOČETE , TAKO JE.
firtoh
# 01.05.2018 ob 10:09
Jaz sem pogruntal strategijo RTV.Na Eurovizijo pošiljamo takšne,ki nimajo možnosti prit niti v finale,kaj šele zmagat, ker nimamo denarja za organizacijo prireditve
sandiego1995
# 01.05.2018 ob 09:55
Lea Sirk: Povsod po Evropi zdaj pridno izgovarjajo ta naš "fala ne"

Zagotovo povsod po Evropi.
Vsakega, ki premore vsaj kancek inteligence, namrec briga za ta obskurni show. In za neko slovensko pjevalko, ki bo sla v pozabo se predno se vrne domov.
rockeeyy
# 01.05.2018 ob 09:39
Srečno Lea!
Majster Miloš
# 01.05.2018 ob 07:30
Ne spoznam se na glaZbo, in s tem se tudi smatram, kot primernega za ocenjevanje tega dogodka. Drugi krog odpade, žal.
Ejsi/Disi
# 01.05.2018 ob 09:22
@Baltazar87
Odličen sarkazem.
boro007
# 01.05.2018 ob 08:46
Po vsej evropi se je že sedaj našlo precej priseljencev, ki že kar nekaj časa znajo izgovoriti "fala ne"...

@bernr

Ponos ima s tole pesmijo stik le v refrenu... Kar je sicer precejšen del teksta, ampak problem ni samo letos. Težava je da je evrovizija zmaličeno tekmovanje ki nagrajuje excese in izstopanje, skratka sili v pačenje in daje napačno predstavo mladini. Verjetno tudi zato ne morem biti ponosen da smo del tega cirkusa. Pa še naši so naredili par neodpustnih napak v bližnji zgodovini.

Ni Sirkova kriva, kriva je evrovizijska "kultura".
Bloodline
# 01.05.2018 ob 08:37
Sirkova je marca preživela tri dni na otoku Faial, kjer je posnela razglednico

Predstavljaš Slovenijo, "razglednico" greš pa snemat na en XY otok. Bravo.
RUBEŽ
# 01.05.2018 ob 12:09
Škoda denarja. Za nagrado bodo pa nam naročnikom povečali položnice, ker RTV tako ni sposobna sama poravnati stroškov.
wpnc
# 01.05.2018 ob 11:22
Bodimo pošteni. Pesem je zanič.
Švejk
# 01.05.2018 ob 10:56
To pa sigurno ni res, naslov popolnoma zavajajoc, na Ceskem in se kje drugje se bolj govori in pripravlja na hokej, kot pa tovrstno petelinjenje, imajo svojih dost bodo pa glih slovensko oponasal.
Ce to frazo izgovarja per kljukcev na vasi se ne pomeni 'povsod po Evropi'.
Kar se pa teh nastopov tice, sigurno ne bom izgubljal casa, bom raje kaj za svoje zdravje naredil.
#reciNEkaucPotejtanju
Otman
# 01.05.2018 ob 07:44
Torej se Makedonci najdejo povsod po Evropi?
securle
# 01.05.2018 ob 12:55
@Eesti mh same zvezde. Valda čez 5 let se doben več nebo spomno na tote ludi. To so medijsko ustvarjene zvezde ki potonejo takoj ko pride en drug osel na trg. To ne ostane. To je lari fari vse skupaj. Od tega nima človek nič, glasba pa samo propada ker je denar bolj pomemben kot pa vse drugo. Samo da en odzadi služi na njihov račun, določena raja pa je dovolj nora da na to pali.
SpicyWeiner
# 01.05.2018 ob 12:46
Jao ponesreči sem kliknil na Youtube link tega komada in imam cel dan uničen
čik
# 01.05.2018 ob 09:42
koliko ljudi gre vse skupej v lizbono?
SsDrag
# 01.05.2018 ob 17:45
Zdelo se mi je neumno spreminjati nekaj, kar so ljudje podprli in jim je bilo všeč.

Pametna punca!
roki6
# 01.05.2018 ob 12:26
Kdor poje, zlo ne misli
kdor misli, mu ni do pesmi
Berija2
# 01.05.2018 ob 10:54
Škoda, da tako lep glas, ki ga ima Lea uporabimo v neki rap pesmi, kjer več deklamira kot poje...žal se niti slučajno ne bomo uvrstili v finale!
liliput793
# 01.05.2018 ob 10:40
Fala-fel?

...pod nivojem.
Bivši uporabnik
# 03.05.2018 ob 08:43
london1982. Ne znamo. Fala, ne ne ne ne ...
mr polh
# 01.05.2018 ob 21:48
Jst sem samo rekel, da evrovizije ne marajo tisti, ki imajo veselje do razmišljanja...pa sem bil gladko izbrisan, še čudno, da mi niso pobrali tudi dokumentov.

Pa veselo brisanje.
DrMrrr
# 01.05.2018 ob 14:27
Te ljudi očitno res v hipu poSirka v nek balonček iluzije in zanikanja realnosti?! Sicer pa: ni prva, niti zadnja.
Throll
# 01.05.2018 ob 12:09
Ko sem pred kratkim slišal to pesem slučajno na radiju, sem mislil da imajo zapacan CD v predvajalniku in da jim preskakuje. Groza od komada.
Bivši uporabnik
# 01.05.2018 ob 11:10
"kjer jo čaka dober teden dni priprav"
:) mislite teden dopusta? Fala, ne, ne, ne.

Po prvem predizboru pa čevelj in dijo domov.
Zlobni genij
# 01.05.2018 ob 11:01
Prav veselim se pričetka evrovizije. Trollin' mode activated. :)
CarlosCars
# 01.05.2018 ob 10:55
Drugje po Evropi, predvsem v evrovizijsko uspešnih državah, se glasbeniki vsedejo skup in naredijo muzko, ki ima po njihovem mnenju največ šans za zmago. Saj to je vendar cilj in smisel?
Figeto
# 01.05.2018 ob 10:27
Ma kaj naklada?
vzhodnik
# 01.05.2018 ob 10:09
Vse kot komentarji tu v tej rubriki, je bolj pomembno tisto kar je Dragan Bulič povedal v komentarju TV SLOVENIJA, in to je najboljši odraz za to pesem. Povedal je da nikjer ni zasledil med prvimi 50 pesmimi našo. Tako da prosim, lepo bi bilo umiriti strasti in po nastopu se bo potrdilo to kar je bilo povedano. Ne želim slabo ampak smo nerealni predvsem izbor doma je naravnan ne na vsebino, melodijo, ampak izključno na osebo! Na osebna poznanstva itd....To je slabo! In predvsem oblečena in vse ostalo naj bo vsaj boljša, kot pa pri izboru doma. Želim uspeh in bodimo realni.
aerodynamic
# 01.05.2018 ob 10:04
Video kopira Mike Posnerja - I Took A Pill In Ibiza
migaj
# 02.05.2018 ob 19:51
fala ne
leonis
# 01.05.2018 ob 20:59
Eni pravjo da folk kritizira pesem ker ne posluša besedila, kako naj poslušamo besedilo če Eminem poje bolj razločno od nje, razločno zagodrnja sam ˝hvala ne ne˝ in mogoče še vmes kakšno besedo.
Bivši uporabnik
# 01.05.2018 ob 20:03
Tukaj je vsaj 200 izbrisanih komentarjev, lol... No, pa vsaj vemo, da tudi na dela prost dan študenti adminčki pridno brišejo.
Fala falala, falala si ti...
FireBurn
# 01.05.2018 ob 18:25
Bedna pesem.. Napovedujem zadnje ali predzadnje mesto v polfinalu.

Upam na zmago Grčije ali Bolgarije, verjetno pa bo na koncu slavila tista antipatična Izraelka s tem svojim feminističnim komadom.
Slavkoo
# 01.05.2018 ob 13:24
Bil sedaj v Londonu. Se slisi samo fala ne. Celo rojstvo princa ni vec pomembno. Izto so mi povedali prijatelji za Rim in Pariz! Ve kdo kako je v Berlinu?
securle
# 01.05.2018 ob 13:16
@Eesti Kot že rečeno to niso dobene zvezde, nikoli ne bojo in nikoli niso ble. Tako glasbo pa ne mislim sprjemljat ker kot že rečeno to ni kvaliteta, to je samo fouter za rajo.
sivi gandalf
# 01.05.2018 ob 12:28
Bodimo pošteni. Pesem je zanič.

tako je, pesem te ne pripravi da bi zaplesal, zamigal, ne grejo ti kocine pokonci, kaj šele da bi si besedilo prepeval, čez poletje je ne boš nikjer slišal
Kazalo