Izbor zabava
Sejem gramofonskih plošč
"Starejši ob brskanju med vinilkami obujajo spomine, mlajši pa so navdušeni, ko v rokah držijo plošče, ki so starejše od njihovih staršev," pravi organizator sejma. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Sejem gramofonskih plošč
Cene plošč se gibljejo od enega evra do več sto evrov, na njihovo višino pa vplivajo redkost, leto izdaje in ohranjenost. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Sejem gramofonskih plošč
"Tisti, ki se ne ukvarjajo resno z zbirateljstvom, vedno iščejo plošče enih in istih skupin – The Beatles, Pink Floyd, Iron Maiden ..." nam je povedal eden izmed prodajalcev na sejmu. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Sejem gramofonskih plošč
Roke ljubiteljev gramofonskih plošč neutrudno prebirajo zaboje in iščejo plošče svojih najljubših izvajalcev. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Dodaj v

Na sejmu gramofonskih plošč: šarm, ki privablja stare in mlade

Vedno večja priljubljenost vinilk
8. september 2018 ob 15:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Biljardni hiši v Ljubljani so ta konec tedna biljardne palice pospravili v kot, krogle pa so na mizah nadomestili zaboji, polni vinilk. Sejem gramofonskih plošč je pod eno streho združil stare in mlade glasbene navdušence, ki lahko uživajo v brskanju za svojimi najljubšimi albumi.

"Poleg Slovencev svoje plošče tukaj prodajajo še zbiratelji iz Hrvaške, Srbije, Italije in Nemčije. Večinoma gre za ljubiteljske zbiratelje, nekateri med njimi so ob tudi lastniki prodajaln – tukaj je na primer tudi ponudnik iz znane beograjske prodajalne plošč Yugovinyl," je za MMC povedal organizator dogodka, zagrebški zbiratelj plošč Darko Mikulec in ob tem poudaril, da gre bolj za druženje in uživanje ob glasbi kot za posel.

"To je moja stara ljubezen, spomnim se, ko sem v sedemdesetih letih prvič obiskal prodajalno Jugoton v Zagrebu. Imel sem 12 let in ko sem se vrnil domov, sem rekel: 'Mama, ko bom velik, bom zbiratelj in prodajalec gramofonskih plošč.' Mama se s tem ni strinjala in je odvrnila, da bom pravnik ali ekonomist. Tako se je tudi zgodilo, sem namreč diplomirani ekonomist, vendar pa sem hkrati tudi zbiratelj in prodajalec vinilk," nam je svoje začetke razložil Mikulec, ki ima danes v zasebni zbirki okrog pet tisoč plošč.

Na vprašanje, ali mu je katera izmed njih še posebej pri srcu, je po premisleku odgovoril: "Gre za ploščo, ki sama po sebi ni nič posebnega, na spletu ni draga, zame pa ima neprecenljivo vrednost, saj gre za album moje najljubše skupine Fairport Convention. To je angleški folk-rock bend, ki je igral v sedemdesetih. Gre za promocijsko izdajo njihovega albuma, s fotografijami takratne zasedbe in njihovimi podpisi. Na Dunaju sem za to ploščo lani odštel tri evre, zame pa je neprecenljiva."

Od enega do nekaj sto evrov
Cene gramofonskih plošč na sejmu imajo zelo širok razpon. Gibljejo se od enega evra za single pa vse do nekaj sto evrov, za najbolj iskane primerke. Za povprečno vinilko je sicer treba odšteti okoli 20 evrov.

O tem, kaj gre najbolj v promet, smo povprašali Romana, enega izmed prodajalcev na sejmu. "Tisti, ki se ne ukvarjajo resno z zbirateljstvom, vedno iščejo plošče enih in istih skupin – The Beatles, Pink Floyd, Iron Maiden ... Nekoliko bizarno pa je, da se povpraševanje po določenih izvajalcih dvigne kmalu po njihovi smrti. Zadnji dve leti je tako zelo veliko povpraševanje po Davidu Bowieju, ki ga pred leti ni kupoval skoraj nihče," nam je razložil Roman.

Kaj pa med zbiratelji? "Obstajajo žanri, ki so med zbiratelji posebej priljubljeni, takšen je na primer psihedelični folk ali acid folk. Sicer pa je hard rock iz sedemdesetih in osemdesetih ena izmed takšnih zvrsti, ki je vedno popularna," je povedal zbiratelj, ki se temu konjičku posveča že zelo dolgo.

Zanimalo nas je še, kaj so tisti dejavniki, ki vplivajo na ceno posameznih plošč. "Na ceno plošče v glavnem vplivajo trije dejavniki: iskanost, izdaja – najbolj so seveda cenjene prve izdaje albumov – in ohranjenost, ki je ključna. Ker gre za rabljene plošče, se posebej ceni to, v kakšni 'kondiciji' so," nam je pojasnil Roman.

Drugi preporod gramofonskih plošč
Že v prvih urah po odprtju sejma, ki bo sicer potekal tudi jutri, je po zabojih, napolnjenih z gramofonskimi ploščami, neutrudno brskalo na desetine parov rok. Drugi obiskovalci so si ogledovali teren ali pa se v sproščenem vzdušju pogovarjali – večinoma o glasbi, seveda.

"V veliko veselje mi je, da se na takšnih sejmih zbira vse več ljudi," je med pogovorom povedal organizator Darko Mikulec. Kot nam je razložil, smo trenutno v drugi fazi preporoda trga gramofonskih plošč. V devetdesetih letih je proizvodnja gramofonskih plošč zaradi slabe prodaje zastala. Čez nekaj let so se zato po celotni Evropi začeli pojavljati sejmi rabljenih plošč, s katerimi so ljubitelji tovrstnega formata želeli nadoknaditi pomanjkanje ponudbe v trgovinah. To je bila prva faza vrnitve vinila na trg.

Druga faza pa poteka zdaj, zadnjih deset let, ko so se plošče spet vrnile v proizvodnjo in ko vsak večji album izide v elektronski obliki, na zgoščenki in tudi na gramofonski plošči. "Nova generacija mladih je začela kupovati plošče, tudi številni DJ-ji so začeli vrteti na plošče. Vinilke so se na trg vrnile po celem svetu, prodaja novih vinilk pa neizmerno raste," nam je povedal Mikulec.

Takšnih sejmov, kot je ta v Biljardni hiši v Ljubljani, je vedno več tudi pri nas. "Ti dogodki imajo neki šarm. Starejši ob brskanju med vinilkami obujajo spomine, mlajši pa so navdušeni, ko v rokah držijo plošče, ki so starejše od njihovih staršev," je na koncu pogovora povedal Mikulec, ki je prepričan, da ljubezen do gramofonskih plošč še dolgo ne bo ugasnila.

Nekaj utrinkov s sejma si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Miha Zavrtanik
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Sejem gramofonskih plošč
Prijavi napako
Komentarji
Banban
# 08.09.2018 ob 16:43
Mam par 100cdjev, dobro stotnjo vinilk....musko pa poslusam z jutuba. Ce bi mi kdo pred 20-25leti reku, vse plate bos mel spravlene in hifija ne bos nit uzgal, bi se mu smejal.....morda pa grem jutri vseeno mal pobrskat. Morphine bi si lahko pokompletiral.

Kar se zvoka tice, IMO je nosilec cetrti ali peti dejavnik. Bistveno je, kako dobro se odrezejo glasbeniki in tehniki v studiu, in da se producent izkaze. Slisal sem ze odlicne cdje in katastrofalne vinile.

Fun fact, v moji sobi na mojem gramofonu je vse zvenelo obupno. Ko sm menjal pohistvo, je blo lepo poslusat tud gramofon.

No, zdej si grem pa na jutub pobrskat za kakega thelonousa monka hehe.
eos
# 08.09.2018 ob 16:21
Kdor ni slišal kvalitetne vinilne plošče, zamuja največ, kar lahko nudi nosilec zvoka za domačo uporabo. CD je kot bi stresal pesek po plehu.
Praketanje vinilnih plošč je pa zgolj odraz slabega ravnanja in rokovanja z njimi. Kakšen pokec sem in tja pa po svoje prav paše. Vsaj veš, da zvok prihaja na čisto mehanski način, do elektronike se razume.
Aney
# 08.09.2018 ob 15:55
Tudi meni osebno je zvok z vinilke dosti bolj pri srcu kot pa kateri drug format/medij.
Bolj naraven in ne tako sterilen.Sicer je vse pogojeno od hi-fi opreme,ampak v osnovi je to to.
Pa že tako je nekaj čisto drugega imet ploščo z ovitkom v roki,kot pa škatlico od cdja ali pa kasete ipd...
ins1
# 08.09.2018 ob 22:31
omladinci niti prav ne vejo kaj je to vinil plošča večina se jih še rodila ni ko so jih vzeli iz prometa...ni bilo lepšega kot se v 70 letih ob sobotah sprehodit skozi mesto obddihat vse prodajalne plošč si ogledat kaj je novega si z ostalimi prijatelji glasbe izmenjat mnenja kupit 5 do 10 plošč it čez plac kupit bučnice ter obvezno obiskati trafiko si kupit novega Alan Forda,Gašota,Asteriksa ,Taličnega Toma oditi domov si dat ploščo na gramofon ter uživat ob bučnicah in stripih..to so bili rituali ne tam krneki... zadeva se je drastično spremenila z prihodom CD ploščkov bili so veliko dražji in brez duše še slabše je pa postalo z razmahom MP3 glasbe in ga ni junaka ki bi me prepričal v nasprotno..no še okrog fine mozike nekaj..to je stvar okusa in obdobja v katerem si začel poslušat glasbo..izo sem prepričan da ne znaš brez googla našteti 15 skupin ki so igrale koncem 60 začetek 70 let..vsi ti novodobni glasbeniki so imeli nekakšne vzornike ki po pravilu niso njihovi vrstniki ampak starejše skupine in tudi te so imele svoje vzornike..torej za to pa je na sveto toliko različnih zvrsti glasbe in različnih nosilcev zvoka da si lahko vsakdo izbere po svojem okusu ki mu najbolj ustreza
mirokar
# 08.09.2018 ob 20:23
Super zadeva tale sejem, vrne te nazaj v mladost, ko sem kolovratil po Ljubljani od prodajalne do prodajalne in brskal po ploščah in imel težave katero izbrati, ker jih je bilo še toliko na spisku želja.
Še dobro da sem danes imel s seboj samo 100 evrov, če ne bi se jih znebil še veliko več. Domov sem pa prinesel 6 plošč, ki jih sicer že imam na CDjih, ki sem jih v parih sekundah dobil na netu, vendar to še zdaleč ni enako. Ne gre se samo za zvok, kakšen prasket sploh ni moteč, ampak za občutek, da imaš v roki nekaj konkretnega, spet so se mi povrnili tisti občutki od nekoč, ko mi je bilo poslušanje plošč najljubše opravilo, poleg koncertov seveda.
Še najbolj se se razveselil še popolnoma novega albuma soundtrack iz filma Arizona Dream.
Debely
# 08.09.2018 ob 18:01
600 cedejev. 300 vinlk. Vsekakor kupujem samo še vinilke. Danes kupil 8 vinilk, prjatu pa 15. Pa imava marsikateri album že na cedeju.
kaltewasser
# 08.09.2018 ob 17:36
Pise:
"Tisti, ki se ne ukvarjajo resno z zbirateljstvom, vedno iščejo plošče enih in istih skupin – The Beatles, Pynk Floyd, Iron Maiden ...

Pynk Floyd
planino
# 08.09.2018 ob 15:17
Jaz sem za. Zvok je neprimerljivo najboljše iz gramofona.
Marilyn86
# 08.09.2018 ob 18:06
Kaj bi dal za originalno ploščo And Justice For All iz leta 88' !
Sklonjen
# 08.09.2018 ob 17:50
@hijena
A hreščanje in prasketanje? ...ne hvala!

Po dvojni digitalni konverziji je zvok iz CD v primerjavi kvalitetnimi vinilkami slišati kot slaba šala ... da mp3 in ostalih neuspelih poskusov približati se vsaj za silo zadovoljivemu zvoku sploh ne omenjam!

Dobra vinilka je ob "kolutarju" edina resna alternativa, vse ostalo pa sodi na smetišče ... ali pa je namenjeno nezahtevnim poslušalcem!
despi
# 08.09.2018 ob 17:03
No dober dac skoraj nadomesti razliko med digitalnim in analognmim zapisom, ne more cisto nadomesti vsekakor boljse kot poslusat cisti digitalni zvok ki te naredi zelo nervoznega.
Sklonjen
# 08.09.2018 ob 18:08
@povzetek
Pri poslušanju "za zaveso" pa se je že zgodilo, da tudi zagrizeni audiofili niso razločili vse do MP3 formata v 320kbps kvaliteti.


Ta izjava je naravnost smešna. Seveda je kup samooklicanih "avdiofilov", ki ne ločijo trobente od pozavne, vsak resen poznavalec pa se pri takšni izbiri zanesljivo samo nasmehne!
Sklonjen
# 08.09.2018 ob 17:11
Po 35 letih še vedno vrhunski japonskiSR 838 vrača zvestobo z brezkompromisno reprodukcijo z vinila!
iron_maiden15
# 08.09.2018 ob 18:08
The Number of the Beast.... moja najljubša vinilka
ishgilliath
# 11.09.2018 ob 14:08
kingeston
Saj ne da imam opcijo preveriti zadevo iz prve roke, ampak že pri malenkostnih upgrade-ih glasbene opreme (DAC, open-back slušalke, hi-fi zvočniki) je napredek očiten vsakomur, ki ni popolnoma gluh. To seveda ne pomeni, da je avdiofilija v veliki meri ni samo še ena izmed tistih "luxury goods" industrij, kjer se za nerealne cene ljudem s preveč denarja prodajo opremo, ki je bolj statusni simbol, kot pa da bi dejansko imela uporabno vrednost (ne nazadnje, kakovost glasbe s nosilcev zvoka je vedno omejena s kakovostjo samega posnetka in tu ti niti nosilec zvoka ne oprema nič ne koristi) ampak low-end s katerim se pa zadovoli večina potrošnikov (zvočne kartice v laptopih/mobitelih, slušalke iz Mercatorja in TV/avto zvočniki) je pa vseeno na tako nizki ravni, da uniči glasbeno izkušnjo.

Kar se pa bedakov tiče niso avdiofili tisti ki trdijo da je digitalna glasba (ustvarjena z diskretnim samplanjem vzorcev zvoka, ki je seveda zvezna valovna funkcija) na nek magično nedefiniran način bolj kakovostna od analognih nosilcev zvočnega zapisa, ki delujejo mehansko in v bistvu v živo ustvarjajo zvok, ne pa da ga samo reproducirajo. Fizikalne lasnosti zvoka, pa to....
ishgilliath
# 11.09.2018 ob 09:45
nobeden audiofil ne bo prepoznal iz kot prihaja zvok, oz seveda bo, ker bo zvok iz vinila veliko slabši kot digitalen....
audiofili so izredno neuki ljudje s preveč denarja. nimajo pa nobenega pojma ne o mehanskih lastnostih niti o samem fizikalnem zvoku.


A tebi kdo plača, da delaš bedaka iz sebe na internetu?
Petar Karamazov
# 10.09.2018 ob 12:14
Na takih sejmih se slabi socialistični pressingi in zribsane plošče prodajajo za preveč denarja. Za skoraj isto ceno dobim nove izdaje iz ZDA, Italije in nekdanje Sovjetske zveze. Je pa vinil res daleč najboljši nosilec zvoka, samo tukaj vpliva vse od posnetka, masteringa, pressinga, kvalitete vinilne mase, gramofona, glave, phono predojačevalnika itd.
ancient
# 09.09.2018 ob 12:44
Kakšne redke in iskane vinilke v mint kondiciji, se prodajajo že za kar pravo malo "bogastvo", govorim o par everskih stotakih. Tudi če so samo singli.
vsx 1O16
# 08.09.2018 ob 18:51
Že dvajset let imam srebrna legendarna Technicsa MKII. Enega pospravljenega v kovčku drugega pa na polici. Mogoče me bo na stara leta spet skrečat prijelo. Mikser sem prodal, skoraj bi še gramofon pa sem si zadnji moment premislil. Ne morem.
Sicer pa kak se jim zdaj na novo reče Turntablisti? Natakarji koktajlev pa mixologisti?
kingeston
# 14.09.2018 ob 08:19
najprej je seveda treba razumeti čisto fizikalno osnovo zvoka, in šele potem lahko sodimo ko nekdo začne govoriti o valovanju in zveznosti, koliko ima dotična oseba pojma.

pa da ne govorimo fetiš na mehak vinil po katerem drsi diamantna igla kot najboljši reprodukciji... mislim da ga ni audiofila na tem svetu ki bi vrgel denar v nakup elektronskega mikroskopa in bi se prepričal, da je v resnici njegov posnetek na gramofonski plošči vsakokrat drugačen ker ga diamantna igla vseskozi razi...
kingeston
# 14.09.2018 ob 08:15
Fizikalne lasnosti zvoka, pa to....

fizikalna lastnost zvoka ni nobeno valovanje, to imajo avdiofili v glavi. valovanje je samo matematični zapis pojava.
zvok je čisto enostavno mehansko gibanje delcev snovi, v našem primeru molekul zraka, ki trkajo druga ob drugega, dokler ne pride do mikrofona da te trke zabeleži. (recimo zvok v trdnih snoveh se tudi lepo širi, ali s trki ali z nihanjem samih vezi ali celotne strukture... v zraku pa molekule niso povezane in neodvisno druga od druge lebdijo)
zdaj, odvisno od poenostavitve, navadni zapisi bodo vsebovali valovanja teh in onih vrst, frekvenc (kako pogosto pride do močjenšega in šibkejšega pritiska na opno) ter seveda moči le-tega. drugih zadev tu ni.
če se še bolj poglobimo v snovi in molekule zraka, opazimo da je izvor zvoka pač izključno trk posameznih molekul zraka z našim medijem zapisa, opno mikrofona.
tako da če želimo popolen zapis zvoka bomo zapisali vsak trk molekule zraka z opno, kar bo nam dalo popolen zapis zvoka v tistem prostoru.
in to je osnova zvoka. nobeno valovanje, samo kdaj in kako močno (s kakšno hitrostjo) je se določena molekula zvoka zaletela v naš vir za zapis zvoka. in to se absolutno mora izvesti digitalno.
in to je to, zvok kot zvok, nobene zvezne stvari, nobenega valovanja, samo čisti (digitalni) zapis vsega kar je zvok povzročilo.
Petar Karamazov
# 11.09.2018 ob 14:16
Da nekateri vinil povezujejo z audiofilijo je posledica 90. let, ko je prišlo do zatona formata kot potrošniškega produkta, po drugi strani pa je prišlo do pojava avdiofilskih gramofonov. Avdiofilski gramofoni so lep nateg, kako od človeka dobiti veliko denarja, medtem ko vsi po vrsti uporabljajo zastarel jermenski pogon. Vinil je zgolj eden od formatov in je format ki se obrabi zato je za masovno industrijo še najboljši. Po drugi strani pa pravilno skladiščen in malo predvajan ohrani zapis tudi več kot sto let.
kingeston
# 11.09.2018 ob 09:04
sem pričakoval da se bodo našli 'strokovnjaki' ki bodo povedali da je zvok iz gramofona nekaj najboljšega po narezanem kruhu...

pojma pa vsekakor nimajo nobenega.
Janko Jazbec
# 10.09.2018 ob 10:05
@Marilyn86
Kaj bi dal za originalno ploščo And Justice For All iz leta 88' !

Kaj pa bi dal? Jaz jo namreč imam :)

Imam lepo zbirko vinilk, pa premalo volje, da bi se ukvarjal s tem. Večino glasbe (če ne štejem radia) poslušam na telefonu in slušalkah za 9,99 EUR. Raje dobra glasba v slabi reprodukciji kot obratno. In raje glasba kot nič :)
Debely
# 10.09.2018 ob 08:22
@ins1
BRAVO!
metsatoll
# 09.09.2018 ob 20:13
Marilyn86, največ kar trenutno lahko je, remastered verzija na Napalm Records - https://shop.napalmrecords.com/new/new-music.html ali pa na Discog, če se kaj najde - https://www.discogs.com/Metallica-And-Justice-For-All/master/6571
kingeston
# 11.09.2018 ob 10:30
bedaki so edino audiofili ki se prepričujejo da slišijo razliko v zvoku zaradi kabla po 10€ in kabla po 1000€
kingeston
# 11.09.2018 ob 09:08
Ta izjava je naravnost smešna. Seveda je kup samooklicanih "avdiofilov", ki ne ločijo trobente od pozavne, vsak resen poznavalec pa se pri takšni izbiri zanesljivo samo nasmehne!

nobeden audiofil ne bo prepoznal iz kot prihaja zvok, oz seveda bo, ker bo zvok iz vinila veliko slabši kot digitalen.

audiofili so izredno neuki ljudje s preveč denarja. nimajo pa nobenega pojma ne o mehanskih lastnostih niti o samem fizikalnem zvoku.
in ko to dvoje pomešajo in po svoje izkrivljajo, ker se jim očke bleščijo zaradi fensi šmensi dragih stvari, menijo da je drsenje diamantne igle po mehkem vinilu najboljša reprodukcija in zapis zvoka v tem vesolju. in to še na veliko trobijo

podn od ljudi...
povzetek
# 08.09.2018 ob 17:54
Aney in Hijena,
Če daš za DA konverter 200+ € in ga priključiš na vir, ni več take razlike. Pri poslušanju "za zaveso" pa se je že zgodilo, da tudi zagrizeni audiofili niso razločili vse do MP3 formata v 320kbps kvaliteti.
izo
# 08.09.2018 ob 21:15
Kdor ni slišal kvalitetne vinilne plošče, zamuja največ, kar lahko nudi nosilec zvoka za domačo uporabo. CD je kot bi stresal pesek po plehu.

očitno še nisi slišal zvoka iz konkretnega cd predvajalnika, ki so itak danes več ali manj šrot, razen če se pogovarjamo o specializirani opremi in proizvajalcih.
vinilke so bolj kot ne stvar trenda (pustim redke izjeme, ki so tukaj bolj doma že lep čas), ko se hipsterji lepijo na vse ,kar je kvazi retro. kar pa je res po eni strani bolje je to, da fizično držiš v roki nek izdelek in mogoče bolj direkt podipiraš avtorja in ostale, ki so zraven, mogoče še bolj kot na cd nosilcih zvoka.
tomsk1
# 08.09.2018 ob 15:42
@Hijena

To hreščanje nedvomno odtehta slabšo kvaliteto zvoka iz CD jev. Je moteča..
Cvetača
# 08.09.2018 ob 15:41
Imam vse od Thin Lizzy, tako da nimam tam kaj iskat.
izo
# 08.09.2018 ob 21:22
The Number of the Beast.... moja najljubša vinilka

eh ene ta iste prežvakane prdce nonstop nosite po rokah. sej ne rečem, bilo je nekaj finih rnr albumov na vinilkih zunaj, ampak pozabljamo tudi na avtorje, ki delajo v tem času in ne bi bilo nič odveč poslušat zadeve na vinilu. teh jasno ne boste zasledili na mmc-ju ipd, ali na klasičnem naboru kvazi starih rokerjev, ki nabijajo npr. o dorsih (no, to je ponavadi že izven nabora), gunsih, mejdnih in jasno sveti gral muizike, flojdih, lol.
je dosti več zelo fine muzike na svetu, veste..
Hijena
# 08.09.2018 ob 15:37
@ planino
A hreščanje in prasketanje? ...ne hvala!
Kazalo