Fashionisti na ulicah Akre. Foto: Reuters
Fashionisti na ulicah Akre. Foto: Reuters

V državi, kjer večina moških nosi konservativne obleke ali pa tradicionalna oblačila, je skupina Kissi, znana tudi kot Steloo, prava osvežitev.

Likovni umetniki, grafični oblikovalci, modni oblikovalci, glasbeniki in drugi s svojim domiselnim modnim slogom na sprehodu po Akri pritegnejo veliko pozornosti. Postali so krajevni zvezdniki, prek družbenih omrežij pa so opozorili nase v svetovnem merilu.

"Ljudje rečejo 'Kaj pa nosiš to?', ko se posmehujejo mojim oblačilom," pravi 30-letni DJ Evans Mireku Kiss. Dodal je: "Ampak všeč mi je, da ustvarjamo dramo v glavah ljudi."

Člani skupine, stari med 19 in 38 let, pravijo, da želijo spremeniti tradicionalne vzorce o afriški modi in jih popeljati na družbena spletišča, kjer bi svetu pokazali svoje domiselne kombinacije - prikrojene jakne, vintidž obleke, majice s tiskom ...

Z ekscentričnim modnim slogom pa so "stopili na prste" tudi tamkajšnjim konservativcem, ki "fashioniste" celo zmerjajo. "Povedali so mi, da ne bom nikoli dobila moža. Zmerjali so me tudi na avtobusu," je povedala umetnica Sena Ahadji, ki je včasih nosila irokezo. Dodala je: "Veliko slabih komentarjev sem bila deležna. Jaz sem jaz. Sem Afričanka. Oblačilo me ne naredi Afričanke. Pričeska me ne naredi Afričanke. Vem, kdo sem."