Moda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 59 glasov Ocenite to novico!
Halima Aden
Halima postavlja mejnike za muslimanke v svetu mode. Foto: Reuters
Halima Aden
Napovedujejo ji bleščečo prihodnost. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Halima Aden - manekenka, ki se ne loči od hidžaba

Rojena je bila v begunskem taborišču
13. september 2017 ob 09:58
New York - MMC RTV SLO, Reuters

"Moški, nehajte soditi žensk, saj ne poznate odgovornosti, ki sodi k hidžabu," je dejala 20-letna Halima Aden, v begunskem taborišču rojena Somalka, ki je hidžab, muslimansko naglavno ruto, spravila na naslovnice revij.

Halima je nase opozorila lani, ko je Denise Wallace, vodjo lepotnega izbora za mis Minnesote, po telefonu vprašala: "Tudi jaz se želim prijaviti na izbor. Ali lahko med izborom nosim hidžab in burkini (kopalke, ki zakrijejo celo telo, op. a.)?" Wallaceova je pogledala njene fotografije in si mislila: "Moj bog, kako je čudovita." Halimi je dovolila prijavo in tako je najstnica postala prva tekmovalka v zgodovini ameriških lepotnih tekmovanj, ki ves čas nosi hidžab.

Takrat je bila zvezda rojena in dobro leto pozneje je Adenova postala pionirka na več področjiih, med drugim tudi prva manekenka s hidžabom, ki je podpisala pogodbo z ugledno manekensko agencijo, in prva, ki se je s hidžabom pojavila na naslovnici ugledne zahodne modne revije (CR Fashion Book).

Želi pomagati begunskim otrokom
Trenutno je Halima ena izmed manekenk, ki predstavljajo nove kolekcije na newyorškem tednu mode. Rojena je bila v begunskem taborišču Združenih narodov v Kakumi v Keniji somalskim staršem. Ko je bila Halima stara sedem let, se je družina preselila v St. Louis v ZDA, še vedno pa se vsak dan spomni življenja v taborišču: "V Kakumo so se zatekli različni ljudje z različno zgodovino iz vse Afrike. Kljub temu smo kmalu našli skupno točko." V ZDA se je uspešno vključila v tamkajšnjo družbo in se vpisala na fakulteto, zdaj pa si želi postati vzor mladih ameriških muslimank. "Sem, kakršna sem, in nimam nobenega razloga, da bi menila, da mi kdo želi storiti kaj žalega. Hidžab nosim vsak dan, v modno industrijo želim prinesti različnost. A v prihodnosti se želim vrniti v Kakumo in delati z begunskimi otroki."

Halimo je opazila tudi popzvezdnica Rihanna, ki jo je vključila v svojo kampanjo Fenty Beauty, februarja pa je podpisala tudi pogodbo z agencijo IMG. Od takrat se je sprehajala po modnih stezah več modnih prestolnic, ob Gigi Hadid in Liu Ven je nosila tudi obleke modnih hiš Max Mara in Alberta Ferretti.

Hidžab, muslimansko naglavno pokrivalo, sicer vse bolj postaja običajen del zahodne družbe, saj ga oglaševalci in modna podjetja pogosto vključujejo v svoje reklamne kampanje. Športno podjetje Nike bo tako leta 2018 na tržišče postalo zračni hidžab, s katerim se bodo njegove lastnice lahko tudi športno udejstvovale, podjetje American Eagle Outfitters pa že ponuja hidžab iz džinsa.

A. P. J.
false
Halima Aden
Prijavi napako
Komentarji
tedi77
# 13.09.2017 ob 10:15
Lepa je, res. Ampak: lepotni izbor in "filozofija" hidžaba ne gresta skupaj. Hidžab in ostala ženska muslimanska oblačila so ravno zato, da skrivajo, preprečujejo moški pogled. Lepotni izbori pa ...
sm0ve
# 13.09.2017 ob 10:15
Head & Shoulders je ne bo najel.
piagolo
# 13.09.2017 ob 10:03
Lepo. Kam se lahko odselim?
josh k.
# 13.09.2017 ob 11:19
Bolj kot njen hidžab so problem mediji, ki take stvari sploh objavljajo.
brain2k
# 13.09.2017 ob 10:58
Smilijo se mi te ženske. In potem govorite o integraciji.
politik kritik
# 13.09.2017 ob 10:29
Hočete ali pa ne, namen hidžaba je, da naredi žensko neprivlačno, da jo skrije pred moškimi pogledi, da jo celo naredi grdo... To je pravi namen hidžaba, vsaka druga definicija je napačna in iz trte izvita.

Zdaj pa, da se manekenke lišpajo itd, ter še vedno nosijo na glavi ruto in s tem opravičujejo vero v Alaha... To je smešno. Koran tega ne uči. Omenjena gospodična se z dodatnim modnim kosom na glavi zgolj razlikuje od ostalih manekenk in s svojo drugačnostjo ornk služi. Služijo fejst tudi modni kreatorji saj se jim odpira povsem nov trg naglavnih rut, ki ga prej praktično ni bilo. Kaj je lepšega kot še en popolnoma nov kos oblačila.

Pravih muslimanov, pa tole iskanje lukenj v zakonih Korana ne zanima. Tisti ki pa jih takole iščejo, pa niso pravi muslimani in jim je tudi naglavna ruta potem odveč, razen če s svojim početjem služijo. Mislim ne vem, obnašajo se kot da lahko s svojim početjem pretentajo boga, ki naj bi vse videl in vse vedel. Meni smešno početje, pretvarjanje.
nim
# 13.09.2017 ob 10:12
Ker sem nerazumevajoč moški in bi rad razširil svoj pogled, naprošam nekoga, če lahko malo bolj detaljno opiše "odgovornost, ki sodi k nošenju hidžaba".
Hvala in lp
paraBellum
# 13.09.2017 ob 11:11
Opravičevanje zatiranja žensk v islamu - kako prikupno.
Kris
# 13.09.2017 ob 11:23
Vidiš le obraz, lasje ves čas pod ruto, telo lahko le slutiš. Kako je lahko manekenka? Šamponov ne bo promovirala, spodnjega perila tudi ne, lahko je le manekenka... za hidžab in podobne rjuhe.
Srečni Luka
# 13.09.2017 ob 10:38
Kolikor vem so muslimanke dolžne zakriti svoje obline - "balkone".
boro007
# 13.09.2017 ob 10:09
No ja, se pravi je prva? Malo dvomim, mogoče v ZDA. Sem prepričan da so jih imeli tam doli že več, le sedaj ko se na ta način piše neke politične/verske spine se opozarja na to...

Če se nismo zmrdovali nad trendom okostnjakov na modnih pistah, potem se ne zmrdujmo nad njo...

Moda je uporabila že vse trende od hudiča, jezusa (mogoče celo mohameda), do sado-mazo itd... Kje so naslovnice?
Srečni Luka
# 13.09.2017 ob 10:42
Islam nima postavljenega fiksnega standarda o stilu obleke, ki jo morajo muslimani nositi. Toda nekateri pogoji morajo biti izpolnjeni. Prvi pogoj opredeljuje dele telesa, ki morajo biti pokriti. Islam ima dva vira za vodenje in zakone: prvi je Kur’an, Alahova razodeta beseda, in
14
drugi hadis ali nauki poslanika Mohameda (mir in blagoslov z njim), ki ga je Alah izbral kot vzornika človeštvu. V nadaljevanju sledi nauk poslanika:
“Aiša’ pripoveduje, da je Asma, Abu Bakrova hčerka, prišla k Allahovem poslancu (mir in blagoslov z njim) v tankih oblačilih. Približal se ji je in rekel: ‘O Asma! Ko dekle doseže čas v katerem se začne njen mesečni ciklus, ni primero, da je njeno telo odkrito, razen tega in tega dela. Pokazal je na obraz in roke.” [Abu Dawud]
Drugi pogoj je ohlapnost oblačil. Obleke morajo biti tako ohlapne, da ne opisujejo oblike ženskinega telesa. Eden izmed zaželenih načinov pokrivanja oblike telesa, je nošenje plašča po vrhu navadnih oblačil. Toda, če so obleke dovolj ohlapne, nošenje plašča ni potrebno.
Tretji pogoj je debelina. Obleka mora tako debela, da ne razkriva barve kože in ne oblike telesa. Poslanec Muhammed (mir in blagoslov z njim) je rekel, da bodo v zadnjih generacijah Umme obstajale “ženske, ki bodo oblečene vendar nage in na vrhu njihovih glav bo, (nekaj podobnega) kamelji grbi. Pošlji prekletstvo nad njih, saj zares so preklete.” [Muslim]
simonc27
# 13.09.2017 ob 11:27
Uf, kako napredno!
Ali bodo v prihodnosti takšne vse manekenke?
Libtardi bodo tak stil hitro posvojili, da bo postal trendovski.
Feministke pa bodo navdušene nad takšnim slogom.
blizzard76
# 13.09.2017 ob 11:35
@piagolo
Cairns zakaj si umaknil svoj post?

verjetno veš kdo ga je umaknil in zakaj...in ne samo njegovega...vsakega, ki je napisal resnico.
feminist
# 13.09.2017 ob 12:24
o teh delavkah pa nihce nic?

kako si pa ti zvedel o teh delavkah? si sel sam raziskovat, ali si prebral v medijih?
vnk
# 13.09.2017 ob 12:20
In potem bi radi se visji RTV prispevek? Tole je pa cista propaganda sirjenja in sprejemanja islama po svetu. Vrhunec novinarstva, prevajanje novic iz anglescine.
feminist
# 13.09.2017 ob 12:03
je pa tole vsekakor dilema za feministke:
zenska je popolnoma objektivizirana, ampak popolnoma pokrita.

mind = fu**ed :-)
sisoruen
# 13.09.2017 ob 11:53
Ja, v bistvu to nekako ne gre skupaj, ker bistvo muslimanskega zakrivanja ženskega telesa je ravno v tem, da se pač v javnosti žensko telo ne izpostavlja na način, da bi to spodbujalo poželenje, bistvo mode in modne industrije je pa seveda ravno v ustvarjanu privlačnega videza telesa. Je pač malo versko zmeden osebek. Nič novega. To je dejansko kot imeti seks s kondomom in si domišljati, da boš ostal pri tem ostal "nedolžen". :D

Za islamske verske fanatike je tako itak grešnica, za zmerneže je pa to povsem nepotrebno, ker dejansko nima nobenega smisla.
piagolo
# 13.09.2017 ob 11:02
Cairns zakaj si umaknil svoj post?
sisoruen
# 13.09.2017 ob 13:53
"Gledaš pač le iz svojega izhodišča in jasno, da se ti zdi razumno ;)"

Ne, z mojega izhodišča je že v osnovi vse skupaj bedarija, ampak to ni to, kar jaz tu trdim. Moja poanta je preprosta. Bistvo zakrivanja ženskega telesa v islamu je v "prepovedi" privlačnosti žensk v javnosti, kar torej ne more iti skupaj z prizadevanjem za privlačnost žensk v javnosti. Če se nekdo zakriva, naj bi to bilo ravno zato, da v javnosti ne bi bil privlačen. :D Torej biti zakrit in biti privlačen je z vidika te islamske norme protislovje.

"Ker lahko zakrivaš telo in hkrati izkazuješ lepoto, to se ne izključuje."

V islamu se to izključuje. :D Če je njen razlog za zakrivanje islam, potem je protislovno, da si hkrati prizadeva izkazovati svojo lepoto, ker je to v nasprotju z islamskim razlogom za zakrivanje. Tista z dežnikom ti to lepo pojasni. Če nosiš dežnik zato, da ne bi bil moker, potem ne moreš vanj narediti luknje in trditi, da nosiš dežnik, da ne bi bil moker, ker boš s takim preluknjanim dežnikom moker. Njen razlog za pokrivanje telesa torej ne more biti islam, čeprav si zmedeno domišlja, da je to tako. Seveda je to njena osebna stvar, ampak kaže ravno na to, da ji stvari v osnovi niso jasne. Bistvo zakrivanja telesa v islamu ni zakrivanje kot tako, torej to ni modni trend, ampak služi temu, da zatira žensko privlačnost. Torej to, da si daš ruto na glavo, nosiš dolgo majico in dolge hlače ni bistvo islama, če si pri tem v nulo napudrana in našminkana in imaš majico in hlače tako oprijete, da se ti vidijo prsne bradavice in t.i. cameltoe. :D
paraBellum
# 13.09.2017 ob 13:34
blue_house
Katera zgodba je bolj pomembna: posilstvo poljakinje ali sistematicna posilstva delavk migrantk?


Zgodbo o zlorabah na italjanskih farmah je pokrilo veliko medijskih hiš, tudi RTV:
https://www.rtvslo.si/svet/novodobno-suzenjstvo-romunskih-delavk-na-siciliji/418558
feminist
# 13.09.2017 ob 12:01
Ko je bil na netu prispevek o Romunkah, ki jih italijanski kmetje posiljujejo in prodajajo kot kos mesa, pa tisina.

Ni kaj, res smo najbolj napredna druzba na svetu.

koliko taksnih prispevkov je na televiziji savdske arabije?
kljub napakam, ki jih tudi pod razno ni malo, je vseeno zahod tisti, kjer se o taksnih primerih dejansko govori!
v drzavah, kjer vlada "religija miru", kjer 70% pripadnikov te religije podpira sheriatsko pravo (pojem pravicnosti za nase levake) se o temu sploh ne govori, ker, saj ves - itak gre za zenske in koga briga.

na zahodu lahko dejansko vsi povejo kar zelijo in so kar zelijo - si predstavljas gej parado v savdski arabiji? morda nudisticne plaze? gredo popoldne na pivo?

kot slovenski domoljubi, ki skandirajo pozdrave nacistov, ceprav bi jih nacisti dali s prve v taborisce, tako levaki podpirajo islam, ceprav bi bili prvi v vrsti za javno bicanje.

logika levakov: nestrpni do nestrpnih - izjema je "strpni" islam seveda, ker kdo smo mi da bi kritizirali njihovo kulturo.
Rugess Nome
# 13.09.2017 ob 15:18
Ta punca ima tako oprane možgane... ko suženj postane svoj lasten sužnjelastnik
blue_house
# 13.09.2017 ob 13:43
feminist

Ja, medije bolj privlacijo zgodbe o muslimanih, saj lahko racunajo na morje klikov iz desne. In to s pridom izkoriscajo (dokaz je ze ta 'novica').
Ples
# 13.09.2017 ob 12:55
@sisoruen
Ja, v bistvu to nekako ne gre skupaj, ker bistvo muslimanskega zakrivanja ženskega telesa je ravno v tem, da se pač v javnosti žensko telo ne izpostavlja na način, da bi to spodbujalo poželenje, bistvo mode in modne industrije je pa seveda ravno v ustvarjanu privlačnega videza telesa.

To je pač tipičen pogled 'zahodnega' človeka ...
Ustvarjanje privlačnega videza pač ni zgolj domena mode in modne industrije, ampak je neka tipična človeška lastnost že od zdavnaj ... Tudi plemenske skupnosti to poznajo.
Le to, kaj je lepo oz. privlačno, različno dojemamo.
Misliti, da v muslimanskem svetu ustvarjanja privlačnega videza ni, je naivno. Prav tako je, le da na drugačen način.
feminist
# 13.09.2017 ob 12:51
Narobe si prebral: o poljakinji sem prebral v vseh medijih, o delavkah pa tako rekoc nikjer.

mislim, da si ti narobe prebral. moj komentar o delavkah od zgoraj
"kako si pa ti zvedel o teh delavkah? si sel sam raziskovat, ali si prebral v medijih?"

ne samo, da si narobe prebral, se celo spremenil si izjavo iz "nikjer" v "tako rekoc". ampak OK, a so bile te objave "tako rekoc nikjer" v domeni zahodnih drzav, ali pa izhajajo iz arabskih drzav?
paraBellum
# 13.09.2017 ob 12:04
@blue_house
Poznam te zgodbe o suženstvu na Italjanskih farmah in mislim da boš težko našel zahodnjaka ki ga opravičuje. Sedaj pa vprašaj muslimane če je v redu, da se ženske diskriminirane drugorazredne državljanke.
pace
# 13.09.2017 ob 10:58
Pa kaj pol, če se ne loči od hidžaba, glavno da si grotestno napihuje ustnice, izteguje svoj "lepotni jezik" za manekensko fotografijo in vse ostalo kar vidimo na javni razstavi njenih fotografij.
feminist
# 13.09.2017 ob 14:56
Ja, medije bolj privlacijo zgodbe o muslimanih, saj lahko racunajo na morje klikov iz desne.

a lahko prilepis raziskavo, ki kaze, da so clanki o muslimanih bolj klikani s strani desnicarjev, ali pa to tako na pamet? ker clanki so tudi veliko klikani s strani progresivnih levakov, ki hitijo takoj v bran ter progresivni "religiji miru".
in dokler nimas podatkov, s katere strani prihaja vec klikov govoris na pamet.

In to s pridom izkoriscajo (dokaz je ze ta 'novica').

kot to izkoriscajo pri dobesedno vsaki novici, pa naj bo sport, zabava, politika, ali kultura - to je naloga medijev namrec.
makoshark
# 13.09.2017 ob 14:24
Ples
# 13.09.2017 ob 14:17

Še vedno gre za protislovje. Res ženske zmorejo (kršiti pravila in) izkazovati lepoto navkljub zakrivanju. Ampak po pravilih tega ne bi smele početi. Zato se to izključuje. Neumnost je manekenki trditi, da se zakriva zaradi vere, hkrati pa išče načine, da lahko krši samo bistvo zakrivanja.
paraBellum
# 13.09.2017 ob 13:56
@blue_horse
Novice o muslimanih privlačujo tudi morje klikov iz leve, ki upravičujejo njihova dejanja. ++ situacija za medisko hišo.
Ples
# 13.09.2017 ob 12:47
@blue_house
Zanima me, zakaj so vsi mediji objavili posiljstvo Poljakinje (vsak dan je v EU posiljenih na stotine zensk), o teh delavkah pa nihce nic? A zenska je vredna pozornosti samo takrat, ko jo posili musliman?

Ja, huda dvoličnost.
Podobno je s kulturo: nekaj je vredna samo v člankih o migrantih. Ko pa bereš odzive na članke o kulturi kot taki (npr. danes o Festivalu slovenskega filma), pa vidiš ogromno tega: naj gredo na trg, vse to je brez veze, zanič itd.
Nezrelo.
feminist
# 13.09.2017 ob 12:35
Medtem ko sem o posilstvu poljakinje bral na vseh svetovnih portalih. Zakaj?

zato:

o teh delavkah pa nihce nic

o delavkah ne govori nihce nic, ampak prebral si na vseh svetovnih portalih - meni so "vsi svetovni portali" vec kot nic.

ali pa je problem, ker se ne poroca na dolocenih javnih televizijah - kolikor vem so ukinitve javnih televizij bolj v domeni desnicarjev, kjer te nekako ne vidim.
brain2k
# 13.09.2017 ob 12:34
Ko pa bodo naročniki zahtevali da vendarle pokaže malo kože, jih bo tožila zaradi "islamofobije".
smajček
# 14.09.2017 ob 09:23
Kozlarija.. nemuslimani smo za njih manjvredni, a oni pa so sedaj ker nosijo hidžab večvredni.. previdno mediji, taki članki imajo visoko družbeno odgovornost.. sami muslimizirate EU s takimi..
Ples
# 13.09.2017 ob 16:41
Oh, vidim da se je debata nadaljevala ;)
Razumem, kaj razlagaš, @sisoruen , tudi @makoshark (vidva pa mene ne).

Gledati na modno industrijo z vidika neke religije je brez veze, pravzaprav je hecno.
Ker, če gledamo z vidika nekih verskih zapovedi, potem tudi katoličank, kristjank .. v tem svetu ne bi bilo, niti v večini estradnega sveta, pa pač so, nekatere zelo verne. (No, tudi moški, seveda). In tudi če kdaj kdo omenja svojo vero, za nas to ni sporno, sploh ne izstopa - na tem ne more graditi svoje 'posebnosti'.
V sekularnem svetu pač protislovja do tukajšnje prevladujoče religije nekako avtomatično sprejemamo, se niti ne poglabljamo ... do islama smo pa radi zelo pikolovski in radikalni in posmehljivi.

Modna industrija ima rada ekstreme in tale manekenka iz članka je ena od njih - izkoristila je to, mene ne moti, niti me pretirano ne zanima, koliko je v resnici verna in koliko inteligentna. Če bi bil članek, kako npr. neka Heidi Klum ali Madonna pridigata nekaj o svoji veri, bi se le režali, tu pa se poglabljamo do onemoglosti, hi hi
Nemo
# 13.09.2017 ob 16:08
@blue_house

Bravo, da ti uspe temo novodobnega suženjstva pripeljati na nivo levica-desnica.
Dokler ne bo pri takih novicah edina naša misel, da to ni v redu, da je treba to preprečiti in kaznovati storilce, bodo ti še naprej lepo delali, kar delajo zdaj. Ampak, če sam pri sebi iskreno priznaš, ti je popolnoma vseeno za te ženske in še za katere. V bistvi dlje od pametovanja po forumih ne seže tvoje delovanje. Če si pa že kaj naredil za dobrobit človeštva, se ti globoko opravičujem.

Drugače pa, kolikor so razna tekmovanja za miss neumna, je še bolj neumno, da se na taka tekmovanja prijavljajo mačke v žaklju ... dobesedno.
sisoruen
# 13.09.2017 ob 14:50
"Privlačnost oz. lepota ni samo telesna. To velja za vse sfere; ideje/teorije so lahko lepe/privlačne."

V teh primerih gre za lepoto v bolj metaforičnem smislu.

"Muslimanke zakrivajo telo in hkrati izkazujejo privlačnost/lepoto barv/obleke, brez da bi razkrivale privlačnost svojega telesa."


Zakaj bi pa izkazovale lepoto barv, oblek, ki jih nosijo, brez da bi hotele biti s tem lepe, privlačne? Oz. zakaj bi nase sploh hotele vezati pozornost, če naj bi hkrati bile zavezane islamski skromnosti, nevpadljivosti ipd.?

"Sicer ne vem, če gre konkretno to skozi stroga islamska pravila zakrivanja (ker to bi morale po moje potem vse početi, sicer bi samo posamezne vzbujale pozornost) "

Ne gre. Za fanatične muslimane je to kar počne itak greh, pa tudi če se pokriva, za ostale pa velja, da pokrivanja itak ne zahetvajo. :D Torej ne služi ničemer, razen seveda njenemu lastnem prepričanju, ki je pa seveda lahko karkoli si želi.
Ples
# 13.09.2017 ob 14:17
@sisoruen

Še zadnjič: ne, tudi v islamu se zakrivanje telesa in izkazovanje lepote ne izključuje.
Ti pač gledaš s stališča javnosti, torej s stališča modne industrije, ki je značilna za 'razviti svet'. Jaz pa ti hočem dopovedati, da z 'islamskega stališča' je to videti drugače.

Tako kot pri nas lahko velja za privlačno na pol shirano in na pol golo telo, lahko tam velja za privlačno zakrito in obilnejše telo ... videti stopalo pa že čista norišnica ;)
Tako kot se pri nas tudi najbolj goreče kristjanke rade uredijo (kljub grehu nečimrnosti), se tudi tam najbolj goreče muslimanke.
Če je pri nas bolj v ospredju 'javno', je tam pač 'zasebno' - in ne misli, da muslimanke, tudi tiste najbolj orto, ne poudarjajo privlačnosti na različne načine: že z izbiro tkanin, kozmetike ...

Ne reče se kar tako: Lepota je v očeh opazovalca.
paraBellum
# 13.09.2017 ob 13:52
@blue_house
Jaz upam da se je sorilce kaznovalo a odkrito povedano je verjetnost za to mala. Za desničarje pa ne vem.
blue_house
# 13.09.2017 ob 13:41
Parabellum

No, lepo,nisem videl. Pa so desnicarji zahtevali kri? Je romunija zahtevala izrocitev storilcev?
Ples
# 13.09.2017 ob 13:26
@sisoruen
Torej, povsem normalno je, da hoče ženska biti lepa in da to lepoto tudi razkazuje, ampak ne v islamu, ki zapoveduje pokrivanje telesa. :D Torej, ne moreš si zakrivati telesa in hkrati izkazovati lepoto, ker se to dvoje izključuje in potem postane zakrivanje kot tako povsem brez smisla, torej zgolj neko pravilo samo po sebi, običaj, ali pa celo modni trend oz. muha. :D

Gledaš pač le iz svojega izhodišča in jasno, da se ti zdi razumno ;)
Ampak pod črto nimaš prav. Ker lahko zakrivaš telo in hkrati izkazuješ lepoto, to se ne izključuje.
feminist
# 13.09.2017 ob 12:59
Ustvarjanje privlačnega videza/...../ je neka tipična človeška lastnost že od zdavnaj ...

feministke bi rekle: itak, saj je taksna objektivizacija zakoreninjena zaradi partiarhalne druzbe ze od vedno (v nadaljevanju se izjave tipa "toksicna maskuliniteta" ipd.)
feminist
# 13.09.2017 ob 12:30
zivim v EU

potem bi moral biti toliko bolj pozoren na sirjenje kulture, kjer 70% pripadnikov podpira sheriatsko pravo, kjer zenske niso ravno cenjene - sirjenje kulture, kjer se vprasanja tipa "Katera zgodba je bolj pomembna: posilstvo poljakinje ali sistematicna posilstva delavk migrantk?" sploh ne postavlja, ker gre v obeh primerih za zenske.
aljaz26
# 13.09.2017 ob 11:09
[Video]https://youtu.be/pgN0P-fqBkk[/video]
jk11
# 13.09.2017 ob 11:08
Za Garnier reklame ne dela predvidevam, pa za kaksne kopalke tudi ne.
copcop
# 14.09.2017 ob 10:09
Zakrivanje ženskega telesa je v nasprotju s svobodno, odprto družbo. Kazanje zakritega ali odkritega ženskega telesa pa je v nasprotju z islamskimi pravili.
makoshark
# 13.09.2017 ob 18:18
feminist
(ob svastikah se ljudje upraviceno zgrazajo, ob srpu in kladivo obstajajo pacienti, ki jim ploskajo)

Ob svastikah se v aziji nič ne zgražajo. Je pa tudi razlika v Evropi med svastiko (kot simbol nacizma in arijske nadrase) ter med srpom in kladivom (kot simbol boja za pravice proletariata). Nacistična svastika je bila v osnovi simbol neenakosti, za srp in kladivo pa je bilo ravno obratno, simbol boja za enakost - se ga je pa vedno zlorabilo, ker je komunizem vedno končal (ali tudi začel) kot totalitarizem. Pa nisem levičar.
Ples
# 13.09.2017 ob 16:52
Muslimanke se ne pokrivajo zato, ker to muslimane privlači, ampak zaradi moralne zapovedi. Tudi muslimani so povsem normalni moški in jim je privlačno v osnovi isto kot nam, torej golo telo, ne pa telo pokrito s črno vrečo za krompir. LOL

Ti zelo poenostavljaš ... Ja, pokrivajo se zaradi verskih zapovedi, ampak še prej - zaradi tradicije, okolja, socializacije v tem okolju, navada je železna srajca in vse to. Rodijo se v ta svet, ki je nam tuj, njim pa samoumeven, a razumeš?
Tudi moji in tvoji predniki na tem območju, so se rojevali v svet, ki je bil bolj zadrt, bolj religiozen, ko je bilo seksati pri luči greh, bikinke pa javni škandal ...
In ja, v takih svetovih tudi moške razvnema še marsikaj drugega kot le golo žensko telo.
sisoruen
# 13.09.2017 ob 15:11
"Še zadnjič"

Že prvič je bilo preveč, ampak naj ti bo. :)

"ne, tudi v islamu se zakrivanje telesa in izkazovanje lepote ne izključuje"

Narobe. Ker zakaj se potem zakrivajo? Tu gre za to, da se je pač ta tradicija izrodila oz. se je reformirala v nekaj, kar dejansko nima smisla in je bolj kot ne nek trend.

"Ti pač gledaš s stališča javnosti, torej s stališča modne industrije, ki je značilna za 'razviti svet'. Jaz pa ti hočem dopovedati, da z 'islamskega stališča' je to videti drugače. "

Sem ti že pojasnil. Jaz to gledam s stališča islama kot takega, ki zakrivanje zapoveduje. Moje stališče je, da je vseskupaj nesmisel, ampak spet, to ni bila moja poatna. Moja poanta je, da je z vidika islama, ki pokrivanje zapoveduje, njeno početje nesmiselno, ker to zapoved krši, torej se pokriva brez veze oz. iz nekega osebnega razloga oz. osebnega razumevanja islamske vere, pri kateri je torej pokrivanje samo sebi namen, kar tradicionalno seveda ne velja. Ta trend, ki se pač dogaja v islamsko bolj reformiranih okoljih, kjer je hkrati zakrivanje priporočljivo, če ne že obvezno, je dejansko odraz tipične človeške neumnosti. Po eni strani bi radi sledili normi, po drugi pa sledili nečemu, kar je s to normo v direktnem nasprotju in potem pač dobiš tole, kar bi človek lahko metaforično opisal kot pol tič pol miš, ali pa zahodnjaško tradicionalno muslimanko, kar je seveda oksimoron. :)

"Tako kot pri nas lahko velja za privlačno na pol shirano in na pol golo telo, lahko tam velja za privlačno zakrito in obilnejše telo ... videti stopalo pa že čista norišnica ;)"

To je za lase privlečena neumnost. Muslimanke se ne pokrivajo zato, ker to muslimane privlači, ampak zaradi moralne zapovedi. Tudi muslimani so povsem normalni moški in jim je privlačno v osnovi isto kot nam, torej golo telo, ne pa telo pokrito s črno vrečo za krompir. LOL

"Tako kot se pri nas tudi najbolj goreče kristjanke rade uredijo (kljub grehu nečimrnosti), se tudi tam najbolj goreče muslimanke. "

Kar je spet isti simptom. Torej je to stvar verske zmedenosti. Pri čemet je seveda vprašanje ravn v tem, kaj pomeni biti goreči vernik. Ker eno je vera kot vera, torej osebna izkušnja, drugo je pa vera kot družbena institucija, torej kot religija z vsemi normami in pravili. Torej, nekdo je lahko goreča muslimanka in hkrati model za spodnje perilo, gre za preprosto percepcijo vere. Ne more pa takšna muslimanka biti muslimanka po določenih družbenih pravilih, ki jih je izoblikoval islam. To je razlika. :)

"Če je pri nas bolj v ospredju 'javno', je tam pač 'zasebno' - in ne misli, da muslimanke, tudi tiste najbolj orto, ne poudarjajo privlačnosti na različne načine: že z izbiro tkanin, kozmetike ..."

Kar je spet simptom te absurdnosti, o kateri govorim. Se pravi, neumno je, da, v kolikor imaš težnje po izkazovanju svoje lepote in privlačnosti, slediš nekim verskim zapovedim, ki to dojemajo kot greh, torej se samoomejuješ na način, ki nima nobenega smisla. Skratka, tale manekenka islama, ki zapoveduje pokrivanje žensekga telesa, ne bi nič bolj zanikala s tem, da se ne bi zakrivala kot ga že s tem, da se zakriva na način, ki ne izničuje težnjo po privlačnosti. Zakrivanje ji dejansko tako v ničemur ne koristi, si zgolj domišlja, da ji, tako kot si tisti, ki nosi preluknjan dežnik, domišlja, da mu dežnik koristi že zato, ker ga nosi, čeprav je preluknjan. :)
Kazalo