Moda
Olimpijska kolekcija
Nacionalni komplet za Pjongčang 2018. Foto: BoBo
Olimpijska kolekcija
V takšnih dresih se bodo v Pjongčangu borili slovenski risi. Foto: BoBo
Olimpijska kolekcija
V takšni svečani opravi so Tina Maze, Peter Prevc, Žan Košir, Teja Gregorin in Vesna Fabjan v Sočiju dobili okoli vratu olimpijsko medaljo. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Predstavili oblačila slov...

Dodaj v

Foto in video: V takšnih oblačilih bodo slovenski olimpijci nastopali v Pjongčangu

Kolekcijo je znova oblikoval Sandi Murovec
19. december 2017 ob 09:32,
zadnji poseg: 19. december 2017 ob 13:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Temno modra, svetlo zelena in bela - v takšnih barvah se bodo slovenski olimpijci predstavili na zimskih igrah v Pjongčangu. "Skozi te barve smo postavili slovensko identiteto in prepoznavnost," je dejal oblikovalec olimpijske kolekcije Sandi Murovec.

V Ljubljani je potekala predstavitev olimpijske kolekcije za igre v Južni Koreji, ki bodo potekale med 9. in 25. februarjem. Na njih bodo sodelovali tudi slovenski športniki, za katere si v Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) želijo, da bodo na največjem športnem dogodku dostojno predstavljali Slovenijo ne le s športnimi uspehi, ampak tudi z vzornim vedenjem v enotni športni opremi, ki že nekaj let vzbuja občudovanje obiskovalcev zimskih in poletnih olimpijskih iger.

Slovenci so se v zadnjih letih predstavljali v modro-zeleno-belih dresih in opremi s simbolom Triglava. To barvno kombinacijo so obdržali tudi za igre v Pjongčangu. Tako kot zadnje tri slovenske olimpijske kolekcije - za London 2012, Soči 2014 in Rio de Janeiro 2016 - je tudi tokrat oblačila izdelalo kitajsko podjetje Peak, oblikoval pa jih je Sandi Murovec, ki je sicer bolj znan kot demonstrator smučanja.

"Od daleč je videti, kje so Slovenci"
Kot je na predstavitvi, ki jo je povezovala Anja Hlača Ferjančič, dejal predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec, jim je "uspelo ujeli barve, ki niso samo prepoznavne, ampak tudi zmagovalne. Verjamem, da bo tako tudi v Pjongčangu." Murovec pa je dejal, da niso želeli spreminjati konja, ki zmaguje: "V preteklih letih smo skozi barve postavili slovensko identiteto in prepoznavnost. Težko se sprehajamo skozi linije v neko ekstravaganco, ker bi brisali pot, ki smo jo naredili v preteklosti. Naloga letos je bila pravzaprav lahka - peljati ta trend naprej. S temi barvami pa ne postavljamo le identitete športnika, ampak tudi navijača. Kamor koli v zadnjem času pridemo na kakšen športni dogodek, je od daleč videti, kje sedijo in kje navijajo Slovenci." Na vse obleke pa so letos dodali slovensko zastavo.

Franci Petek, direktor Smučarske zveze Slovenije, pa je vsem slovenskim olimpijcem zaželel, "naj verjamejo vase in se počutijo najmanj enakovredne z drugimi ter spoštujejo fair play".

Več različnih kompletov
Manekeni, med katerimi sta bila tudi slovenski kanuist Benjamin Savšek in triatlonka Mateja Šimic, so na odru predstavili več kompletov olimpijske kolekcije. V nacionalnem kompletu bodo Slovenci, upajmo, prejemali medalje, opravljali uradne aktivnosti in medijske aktivnosti na prostem ter navijali za druge športnike iz ekipe. Sledile so še predstavitve ogrevalnega kompleta, nacionalne trenirke, aktivnih oblačil za trening, aktivnih oblačih za prosti čas in oblačil za prosti čas. Slovenski športniki imajo natančno določeno, kateri komplet izbrati za kakšno aktivnost. Posebne drese seveda potrebujejo tudi hokejisti, ki bodo na hokejskem turnirju nastopali v dveh različicah majic - beli in temno modri.

Pri Peaku niso pozabili niti na navijače. Navijaški komplet v enaki kombinaciji barv vsebuje majico, šal, kapo, rokavice, prešito puhovko in navijaške zapestnice.

Posnetek in fotografije s prireditve si oglejte spodaj.

A. P. J., foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Olimpijska kolekcija
Prijavi napako
Komentarji
jakosol
# 19.12.2017 ob 09:50
Kako hitro se stvari obrnejo.
Kje so dobitnik medalj iz Sočija danes?
Tina Maze je na nekoliko nespreten način, poln polemik, končala kariero. Zdaj pričakuje prvega otroka.
Peter Prevc po rekordni sezoni že več kot leto dni išče pot nazaj na vrh.
Žan Košir je bil po Sočiju več na bolniški kot na snegu.
Vesna Fabjan je izven forme, pa še šprint na OI bo v klasiki.
Teja Gregorin je nova dopinška grešnica in je praktično zaključila s kariero.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 11:44
Če bi šel v poceni trgovino Kik bi boljše uniforme sestavil.
nizakej
# 19.12.2017 ob 13:28
Snovalec oblačil je očitno veliko buljil telebajske
motoVILkA
# 19.12.2017 ob 12:39
Ponovno bo pa na teh OI slovenska hisa. Predviden proracun je 250 tisoc €....hl
https://www.google.si/amp/s/www.rtvslo.s
i/amp/sport/novice/na-zimskih-oi-v-pjongcangu-tudi-slovenska-hisa/437517
Slovenski trenerji in serviserji po par mesecev ne dobijo plac, tukaj se bodo pa razkazovali ravno ti veljaki, ki ne zagotavljajo rednih plac.... Vprasam se... Murovec je najbrz najcenejsi kreator, haha. Oziroma najbrz kdo z vrha OKS se kaj zraven zasluzi....
matlon
# 19.12.2017 ob 12:35
Murovc, prosm te.. a lahko nehaš?
ajvard
# 19.12.2017 ob 12:06
V takšni svečani opravi so Tina Maze, Peter Prevc, Žan Košir, Teja Gregorin in Vesna Fabjan v Sočiju dobili okoli vratu olimpijsko medaljo. Foto

svečani? kaj je tu svečanega?
BobPaisley1963
# 19.12.2017 ob 15:48
Za vse, ki bi radi drugačne barve: v 36. členu Zakona o športu (ZŠpo-1) so določene nacionalne barve državne reprezentančne opreme.

Meni so naše barve všeč, saj z njimi vidno odstopamo od drugih reprezentanc in smo zato bolj opazni. Podobno kot Hrvati s svojimi kockami. Sicer mi njihovi dresi niso všeč, je pa potrebno priznati, da so v njih prepoznavni.
gesan
# 19.12.2017 ob 11:29
kapitalist
# 19.12.2017 ob 10:53
Do sedaj smo bili klovni. Upam, da bomo tokrat malo manj smešni.
.............................
Po mojem pa je za vsakega športnika predvsem pomembno to, da se v opravi in opremi dobro počuti!
Med sotalim je najverjetneje tudi to, da je bolje, če so "klovni" kot jih imenuješ...smešni in ne žalostnija!

Ne vem kaj tebe v ozadju moti, toda mene moti predvsem dejstvo, da je koruptivnost to državo spravila na kolena, glavni vzroki za to pa se še vedno ponosno fotkajo s športniki namesto, da bi že zdavnaj fasali odgovornost za svojo škodovanje tej državi!
Ta koruptivnost je uničila naša podjetja, ki bi lahko sama proizvajala kvalitetno opremo za nastop na takšnih prireditvah, ki so baje tudi naš nacionalni interes.

Drugače pa, glede na razmere v katerih smo se znašli vsi skupaj, je meni še všečno tako kot je.
Ker roko na srce, razen svetlih trenutkov skozi šport večina niti nima več nobenega drugega veselja.

Kolko je še potrebno, da bo folk to dojel?
Franc Jozef
# 19.12.2017 ob 14:52
A ne bi bilo bolj primerno, da bi naši športniki promovirali kakšno slovensko podjetje, ne pa kitajski Peak?
DonSalbi
# 19.12.2017 ob 13:25
Kolekcija mi ni všeč a vseeno upam na čimveč uspehov naših športnikov. V kolekciji je preveč zelene in premalo modre in še ta temno modra ne paše zraven svetlo zelene. Prejšnja kolekcija, ki je vsebovala svetlo modro, svetlo zeleno in belo mi je bila veliko bolj oziroma najbolj všeč. SVETLO modra in SVETLO zelena z belo je dobra kombinacija, ki se je prijela in še bolj živo je bilo vse skupaj. Ta zdajšnja je ponesrečena, vendar upam, da bo naslednjič ponovno bolj všečno svetlih barv in sicer nekako tako da je ena tretjina svetlo modre, druga tretjina svetlo zelene in tretja tretjina bela barva. Drugače pa želim športnikom čimveč sreče in čimveč uspehov na olimpijskih igrah 2018
rocnik1
# 19.12.2017 ob 12:30
sandi ti si moj idol!! se gucci te ne premaga!!
johndeer
# 19.12.2017 ob 20:32
Zelena je barva lipovega lista, s katerim smo se Slovenci koncu 80-tih in začetku 90-tih poistovetili. Srčno sem upal, da bo ta list bodisi krasil našo zastavo, bodisi naš grb. Na koncu vidite, kakšni simboli so nastali. Eni komentatorji ste pač premladi, da bi aktivno doživljali tista prelomna leta za Slovence in Slovenijo.
Bondjanez
# 19.12.2017 ob 12:26
Meni nogometno svetlomodra. Ta zelena mi gre na ......... Upam, da spremenijo. Modra je res lepa.
johndeer
# 19.12.2017 ob 22:13
@ barlog
Žal imaš prav, trenutek lipovega lista smo zamudili, zdaj nima nobenega smisla več siliti z njim kot nekakšnim slovenskim simbolom. Je pa mlad lipov list zelo svetlo zelen. Ne želim nič vsiljevati še manj prepirati, ampak že takoj ob osamosvojitvi smo nekako prevzeli zeleno barvo, zato sem bil takrat zelo razočaran nad barvami naše nove (v bistvu stare) zastave brez zvezde. Tako je nič ne morem spremeniti. Drugače pa tudi meni tale oprava ni preveč všeč.
ukrajin
# 19.12.2017 ob 15:13
Ni ok. :/
Fs
# 20.12.2017 ob 20:49
Res izgledajo bolj bogo.. a so ponaredek?
Iz Sočija so mi bile še najbolj všeč.
veza
# 19.12.2017 ob 18:46
Dizajn deluje nekam želvasto, barva pa je od martinčka, meni niso všeč.
pobalin
# 19.12.2017 ob 14:29
Podpiram modro in zeleno, lahko bi pa bili odtenki malo boljsi.
Ponavadi imajo reprezentace oblacila v barvah zastave, pri nas pa ta zelena lepo pase, dosti boljse od rdece (#zamenjajmoRdecoVZastaviZZeleno)
A se bo dalo oblacila kje kupiti? Teemne hlace in teniski zgledajo super!
fotrM
# 19.12.2017 ob 14:17
A slabsih fotk se ni dal narest? #samvprasam
elektrupunk
# 19.12.2017 ob 13:10
skoz bolj zelen sem ...od zavisti :) :)
montebuba
# 19.12.2017 ob 12:12
na OI kandidati za medalje:
Filip Flisar - smučarski kros; disciplina ki je zelo nepredvidljiva, lahko si zlati lahko pa izpadeš že v prvem krogu..nemogoče kaj napovedovati je pa brko med favoriti
Jakov Fak - biatlon; letos kaže izjemno formo in ni vrag da se mu na eni od 4 ali 5 tekem ki jih biatlonci imajo na OI ne posreči kolajna;
Žan Kranjec - alpsko smučanje (veleslalom); že res da je zaradi enega 3. mesta zelo težko napovedati medaljo, a Kranjec je dokazal da je zmožen priti med top 3; je pa tukaj konkurenca izjemno velika in bo težko;

torej največ 3 medalje..lahko pa se zgodi da se vrnemo z ničlo: zaostali bomo daleč za Sočijem..no lahko pa nas kdo demantira kot so nas v Sočiju nekateri; Srečno naši!
cartekmedo
# 20.12.2017 ob 15:28
O oblačilih naših olimpijcev sem še svoje komentirala.
Glede medalj pa napovedujem to: možnosti za medalje na teh olimpijskih igrah imajo:
-Filip Flisar,
-Jakov Fak
-mogoče kdo od alpskih smučarjev ,
-mogoče kdo od deskarjev; Žan Košir ali Rok Marguč

Težko se bo res ponovil Soči 2014. Če bo 1 medalja bom že zelo srečna.

Drugače pa upam,da še kdo poleg mojih naštetih preseneti v Koreji.
kapitalist
# 20.12.2017 ob 12:54
S temi oblekami bodo šli na maškarado in ne olimpijado !
balrog
# 19.12.2017 ob 17:32
Sem pogledal na wikipediji. Natanko takšne barve, zelene, sta v naravi zeleni legvan in kameleon, kuščar zeleni anolij ter zelena žaba ... Slovenija dežela zelenih kuščaric in žab :) Predlagam, da so zelene kapa, šal, rokavice, čevlji, copati, spodnje majice in spodnje dolge hlače, hlačke, majčke, na bundi pa denimo, da so flouroscent zeleni samo zadrga, vrvice, gumbi in napis Slovenija... ostalo pa, da je v modrem, črnem, rjavem, karirastem, džinsu, srebrnem, zlatem ... torej udarno zeleni detajli, kaka podrobnost, da se sveti v temi, megli, da je napis Slovenija viden na TV, ne pa da je svetlo zelena dominantna barva. Meni to ni lepo, ne smiselno.
anny22
# 19.12.2017 ob 14:30
Oprave iz prejšnjih OI so mi bile bolj všeč. Kape so pa svetovne!
miki84
# 19.12.2017 ob 14:27
Sramotno za slovenijo, kje so barve zastave in pa domač proizvajalec
Ples
# 19.12.2017 ob 13:47
A da bi dali kakšno normalno fotko, pa ne gre? Ker tale zelena res zgleda čudno, upam, da je v resnici lepši odtenek.
Violet33
# 22.12.2017 ob 00:16
Lepe! Ampak za me lepše je bile te iz Sochi pa le nove so tudi dobre. Jaz ljubim Slovenske barve! ♥♥♥
drop dead
# 19.12.2017 ob 18:35
Izjemno lep pridih temno modre, zelene pa absolutno preveč. Če se že gremo zeleno deželo, potem vsaj uporabimo lep odtenek zelene, ki nam ga podaja narava.
jureimacure
# 19.12.2017 ob 17:31
Dobro vezenje imena SLOVENIJA.
smithies
# 19.12.2017 ob 16:32
Realen domet naših je 1 medalja. Z dvema bi bil presrečen. Favorit za medaljo je Fak, ostalo bogo, Flisarju privoščim, a v ski krosu je težko karkoli napovedat. Kranjec pomoje nima šans, 1. in 2. mesto je rezervirano za Hirscheja in Kristoffersona, težko da bo med vsemi ostalimi ravno Kranjec tretji. Ostalo je pa bolj bogo. Morda snežni kanal bordanje z Ravnjakom, preblisk Ane Drev oz. deskarjev, ob Poškodovanem Koširju čudež Marguča. V skokih nimam šans.
balrog
# 19.12.2017 ob 15:20
Po svoje vse lepo in prav, olimpijske kolekcije so namenjene pač temu enemu dogodku, take so direktive mednarodnega gibanja, ampak, ker gre za reprezentanco IN NE KLUBSKO prvenstvo sem vsakič znova presenečen, kako se uradno slovensko olimpijsko združenje sramuje slovenske zastave. Rdeča, modra, bela niso samo barve zastave, ampak slovenske narodne barve. S takimi barvami so že od pamtiveka barvali Slovenci svoje čolne in ladje, pa te tri barve so bile vtkane v narodnih nošah, pa pušlcih, pa na mlajih, povsod. Nikjer in nikoli ni bila slovenska narodna barva zelena, sploh pa ne svetlo zelena ! Razumem da poudariš kakšen detajl v flouroscentnem zelenem, oranžnem, rumenem, modrem, da ni vse preveč monotono, ampak da je smučarski komplet zelen, hlače, bunda, tega ne morem razumeti. Pa kaj če imajoRusi, Srbi, Američani, Francozi, Čehi, Slovaki, Hrvati enake barve ... Gre za NAŠE barve.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 14:31
Jaz ji rečem “bledo zelena” barva. Zelena sicer ponavadi simbolizira muslimanske države.

Ne bom nikoli pozabil nastopov naših hokejistov na olimpijadi v Sočiju, ko so premagovali vse po vrsti v opremi slovenskih nacionalnih barv - rdeči, modri in beli. Brez “bledo zelene”.
ATP
# 04.01.2018 ob 19:21
Res originalno. Cestitam.
oziris.va
# 29.12.2017 ob 12:28
Kmalu več ne bo smiselno razpravljat o menjavi barve oz. zastave, saj ne bo pomembna. Nacionalne države ipd. bodo kmalu stvar preteklosti.
kingeston
# 28.12.2017 ob 09:03
vidim da se na veliko briše kritične komentarje...
tako se dela!!! medijsko bebanje mora biti, pa čeprav vas tudi jst plačujem!!
jbzt
# 25.12.2017 ob 09:58
Se strinjam z veliko večino komentarji...vsako Olimpijado grši.
Če za vsako stvar naredimo razpis,kako je potem mogoče,da lahko vedno pri oblačilih športnikov za OI ,"zmaga" človek,ki očitno "zna" delati zelene pižame ???
big23big
# 19.12.2017 ob 20:15
po čem to je zelena barva eden od simbolov slo osamosvojitve? zelena je barva športnega kolektiva olimpija, ki si je prisvojil reprezentanco. nekaj časa so se rokometaši otepali zelene pol pa so se tud tja ugurali”..
jackm8
# 19.12.2017 ob 19:42
Barve, majčke in logo v redu. Manjka Triglav na bundah, pa tudi tako izpadejo nekam površno vse skupaj.
peroaroma
# 19.12.2017 ob 15:06
zakaj zelena, če pa bi lahko lepo kombinirali rdečo, belo in modro
Ples
# 19.12.2017 ob 14:31
Ah, pa ste dali fotke. Meni zgleda fajn, tudi zelena je lepa.
mattyy
# 19.12.2017 ob 13:22
Boljše bi bilo, če bi šli nagi.
balrog
# 19.12.2017 ob 21:10
No ja. Lipov list iz akcije Slovenija moja dežela, ta logo je "kupil" nizozemski Spar (toliko o nacionalni zavednosti) je bil temno zelen, oziroma pač listno zelen. Ta zelena je pa neka svetlo zelena. Zakaj pa ne dajo na bundo lipov list pa je zadeva rešena. Meni je v vsakem primeru preveč zelene in gre za kameleonsko-kuščarsko barvo. Zastavo imamo še vedno belo-modro-rdečo. To je uradna slovenska zastava, na njej je grb z morjem, Triglavom in tremi rumenimi zvezdami
tedy123
# 19.12.2017 ob 20:22
...še nekaj podobnega za zastavo !!!
zamudnik
# 19.12.2017 ob 19:19
Meni nogometno svetlomodra. Ta zelena mi gre na ....

Saj vem, da nima smisla, ampak naj bo vseeno ponovljeno še enkrat.

Zelena, ki ti gre na nekaj, je v slovenski zgodovini odigrala izredno pomembno vlogo: Bila je eden simbolov slovenske osamosvojitve, zato zagotovo sodi med njene simbole. Če ti vzgojiteljice in "tovarišice" v šoli tega niso znale povedati, je to slabo spričevalo zanje.
Svetlo modra barva pa s Slovenijo nima nič. Bo kdo rekel, da je na zastavi, pa je ni. Modra je, a drugačna. Ta svetlo modra barva je samo modna deviacija državnih simbolov.
balrog
# 19.12.2017 ob 17:03
Te barve so čudne ... in teh bund ne bi nosil. Zakaj po tem ne dajo zlate, saj so zlate barve zvezde celjskih grofov v grbu na zastavi ali pa srebrne, kot je srebrna obroba .... To bi bili šele prepoznavni s srebrnimi ali zlatimi bundami ...., ali pa črne, rjave, rumene, karo, črt itd. če že bi za vsak tak olimpijski projekt razpisal javni natečaj, zbral predloge, določil komisijo, v katere bi bili ljudje, ki se spoznajo na simbole, oblačila, oblikovalci, športniki, ... izbral najboljši komplet oblačil ter dal oblačila sešiti domačemu proizvajalcu. In seveda komplete, v ospredju bi bila uporabnost pa tudi modnost, dnevna uporabnost, bi bilo mogoče kupiti tudi v prosti prodaji po koncu iger . Zdaj pa bo očitno Sandi Murovec večni kreator
gesan
# 19.12.2017 ob 11:40
jakosol
# 19.12.2017 ob 09:50
....................
Ne vem kaj ima vse to sicer z opremo veze...
TOda v športnu so vzponi in padci.

Kakšen pa bi bil šport, če bi vedno bilo vse po tvojih pričakovanjih?
To sploh več ne bi bil šport!

Namesto, da bi svoje športnike, ki gredo na takšna tekmovanja, pospremili z pozitivizmom, nekateri prav izrabite vsakršno stvar, da jih zabijajo že pred odhodom in potem se na koncu taisti petelinijo, da so naši psihološko pregoreli najbolj takrat, ko je bilo najmanj potrebno.

Po vsem tem pa še ob dejstvu, da smo itak svetovno čudo v pobiranju medalj...
psihorok
# 20.12.2017 ob 17:38
Zelena izhaja iz dejstva da ima Slovenija ogromno gozdov in travnikov, zaradi cesar jo v turizmu prodajajo kot zeleno dezelo. In ker so OI in velika prvenstva tudi velika priloznost za turisticno predstavitev se to odraza tudi na dresih, po mojem mnenju je prav ta odtenek zelene precej bolj prepoznaven kot kakrsnakoli modro rdece bela kombinaca oblacil.
tedy123
# 20.12.2017 ob 17:07
...ne vem sicer ali smo res zamudili z zamenjavo zastave, mislim, da še vedno lahko, vsekakor smo zasrali s to, ki jo imamo... totalno neprepoznavni, z neko kombinacijo te zeleno-modre-bele bi bili vsekakor drugačni od drugih, ne pa sedaj... !!!?
...in štejerci, bedasta je ta alergija na zeleno prav povsod !
cartekmedo
# 20.12.2017 ob 15:21
Meni osebno je modra zelo lepa. Pa prosim manj zelene za naslednje olimpijske igre.
Kazalo