Slovo družine Obama (manjkala je Maliina mlajša sestra Sasha) od Bele hiše je bilo čustveno. Foto: EPA
Slovo družine Obama (manjkala je Maliina mlajša sestra Sasha) od Bele hiše je bilo čustveno. Foto: EPA
Obleka Jasona Wuja iz svilenega šifona, ozaljšana s cvetlicami in kristali Swarovski, ki jo je Michelle nosila na prvi prisegi Baracka Obame, je našla svoje mesto v stalni zbirki muzeja Smithsonian. Foto: Reuters
Prav Jason Wu je Michelle Obama oblekel za njeno prvo naslovnico Vogue, ki je izšla kmalu po prvi Barackovi prisegi leta 2009. Foto: AP

V torek so bile vse oči v ZDA uprte v Baracka Obamo, ki je sodržavljane v Chicagu še zadnjič nagovoril v vlogi ameriškega predsednika. Številni so težko zadrževali solze ali pa se jim kar prepustili (tudi govorec sam je moral uporabiti robec), ko se je za vso podporo, ki mu jo je v 25 letih zakona, predvsem pa v zadnjih osmih letih, zahvalil ženi Michelle. Polaskal ji je, da se je vloge prve dame lotila "z milino in slogom ter pogumom in dobro voljo".

Wuja "izstrelila" med zvezde
V zadnjih osmih letih so bile pod drobnogledom poleg njenih prizadevanj na številnih področjih - od dostopne zdrave hrane na domačih tleh do zavzemanja za pravico do opismenjevanja deklet v državah v razvoju - tudi modne izbire, o katerih smo tudi na MMC-ju redno pisali.

Na tem mestu pa izpostavljamo njeno zvestobo Jasonu Wuju: obleki omenjenega newyorškega oblikovalca tajvanskega rodu je nosila na obeh predsedniških prisegah svojega moža (leta 2009 je številne z izbiro presenetila, saj je bilo takrat to ime na modnem prizorišču še tako rekoč neznano) in tudi za slovo od Bele hiše se je zanesla prav nanj: v Wujevem studiu so izdelali po meri izdelano čipkasto črno obleko, krojeno v A-liniji, ki Michelle najbolj pristaja, dopolnila jo je s črnimi salonarji.

Ponosni oče Malie in Sashe
Tudi starejša "prva hči" Malia Obama (18), ki je v Beli hiši preživela tako rekoč vsa svoja najstniška leta, je bila elegantna v črno-beli obleki vzhajajoče newyorške znamke Cinq a Sept, pri kateri so povedali, da jim je bilo obleči Malio v čast.

Seveda Obama v svojem govoru ni pozabil niti na poklon svojima hčerama (mlajša Sasha, 15, je zaradi šolskih obveznosti manjkala), ki jima je na dušo popihal: "V najbolj nenavadnih okoliščinah sta postali čudoviti mladi dami: sta pametni, sta lepi, še pomembneje pa je, da sta prijazni in pozorni ter strastni. Breme vseh teh let v središču pozornosti sta nosili z lahkoto. Od vsega, kar sem dosegel v življenju, sem najbolj ponosen na to, da sem vajin oče."

Ves čas svojega bivanja v Beli hiši je Michelle Obama podpirala mlade ameriške oblikovalce: nosila je obleke, pod katere so se podpisali Thakoon, Tanya Taylor, Prabal Gurung in drugi, seveda pa se ni branila niti uveljavljenih ameriških "klasikov", kot sta Michael Kors in Carolina Herrera.

V galeriji si oglejte prvo damo v odhodu v kreacijah Jasona Wuja, h kateremu se je ob uradnih priložnostih vedno znova vračala.