Obleki modnih znamk D&G in Stella McCartney. Foto: Reuters
Obleki modnih znamk D&G in Stella McCartney. Foto: Reuters

Razstava vključuje oblačila, ki so bila značilna za krepitev vlog žensk skozi 150 let, oblačila, ki so povezana s ključnimi trenutki v "opolnomočenju" vloge žensk skozi zgodovino na vodstvenih položajih.

Med razstavljenimi oblačili tako najdemo zeleno volneno obleko, ki jo je nosila nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher, pa čipkaste bluze sufražetk, pa tudi večerno obleko pokojne princese Diane ...

"Skozi zgodovino so ženske uporabljale oblačila zelo premišljeno, da bi izrazile moč in oblast. Razstavi smo skušali dati zgodovinski kontekst in predstaviti celotno idejo o uporabi oblek za izražanje moči," je povedala sokustosinja razstave Donna Loveday. Pri tem poudari, da je treba razlikovati med ženskami z izrazitim občutkom za krepitev moči in zgolj trendovstvom.

Razstava naj bi pokazala, kako so ženske uporabljale oblačila za opredelitev, kako želijo biti videne. "To je nov odnos do oblačila, to ni nekaj, kar je neumno ali neresno. To ni nekaj, kar omejuje ženske ali pa jih zasužnjuje. To je nekaj, da ženske, vsaka posamezno, na svoj način izrazijo občutek za slog in moč ter oblast."

Resaste obleke iz 20. let, pa minikrila, ki jih je v 60. letih prejšnjega stoletja izumila drzna oblikovalka Mary Quant, pa obleka z leopardjim potiskom Diane Von Fürstenberg je Lovedayjeva izpostavila kot prav tako ključne trenutke v modi, ki opredeljujejo vse večjo neodvisnost žensk.

Pri razstavi so pokukali v omare sodobnih žensk na vodilnih položajih, pa naj gre za politiko, gospodarstvo, kulturo ali modo, prosili so jih, da odstopijo svoje "kose".

Razstava, ki bo na ogled do 26. aprila, vključuje tudi intervjuje s 26 ženskami, ki govorijo o tem, kaj pomeni moda za njih. Med njimi najdemo arhitektko Zaho Hadid, pa modno oblikovalko Vivienne Westwood in pariško županjo Anne Hidalgo.