MÊHLÊ s športnim videzom. Foto: Jure Makovec
MÊHLÊ s športnim videzom. Foto: Jure Makovec
Almirasadar - Kolekcija za jesen in zimo 2015/2016 predstavlja nadaljevanje in nadgradnjo njenih prejšnjih kolekcij. Foto: Jure Makovec
Draž je za vsestransko uporabna oblačila. Obutev je proizvod njihovega sodelovanja z Alpino. Foto: Jure Makovec

S takšnim dogodkom dobimo na prepoznavnosti vsi - tako Fashion Week kot znamka kot tudi oblikovalci. Vse znamke, ki se predstavljajo na tednu mode, so znamke, ki so vredne ogleda.

Modna oblikovalka in pedagoginja Nataša Peršuh

Besede, s katerimi je modna oblikovalka Nataša Peršuh za MMC ocenila "odličen" otvoritveni večer ljubljanskega tedna mode, ki se je v šotoru na Kongresnem trgu začel v nedeljo. Za uvod so kolekcije za prihodnjo jesen in zimo predstavile modne znamke Almirasadar, MÊHLÊ in Draž - vsem trem je skupno, da so zelo nosljive.

S pleteninami tokrat ni postregel le modni dvojec Draž, ki ga sestavljata brat in sestra Urška in Tomaž Draž, veliko pletenin je v svojo kolekcijo vključila tudi Almira Sadar, za nekaj s to tehniko izdelanih kosov pa sta se odločila tudi Maja Mehle in Miha F Kalan, ki v Londonu ustvarjata pod znamko MÊHLÊ. Vsi trije pa so stavili predvsem na udobnost, kar je jasno nakazal že bežen pogled na obuvala - manekenke so se po modni brvi sprehodile v športnih copatah in natikačih, čevljev z visoko peto je bilo le za vzorec.

"Tudi na tednih mode po svetu smo videli dosti udobja, mogoče je nekaj v zraku, bomo videli, kaj bo na prihajajočih revijah," je "sindrom" udobnih obuval (in oblačil) na modnih brveh pokomentirala modna oblikovalka in pedagoginja Nataša Peršuh. "Mislim, da je to en podpis celotni podobi, ena pika na i k estetiki, ki jo oblikovalci želijo predstavljati, da to nekako pristoji današnjemu času."

Na modno brv v "šlapah" in trenirki
Najbolj športna med tremi revijami je bila tista, ki sta jo "zakrivila" modna oblikovalka Maja Mehle in vizualni umetnik Miha f Kalan, ki sta z modno znamko MÊHLÊ stacionirana v Londonu. V kolekciji Cons 5, za katero sta navdih našla v slovenski konstruktivistični umetniški skupini iz 20. let prejšnjega stoletja, ki jo je ustanovil umetnik Avgust Černigoj, edini Slovenec, ki je študiral na znameniti šoli Bauhaus, in v poeziji Srečka Kosovela, sta Maja in Miha združila tradicionalne kroje in športne materiale.

Družabne utrinke iz modnega šotora na Kongresnem trgu vam bomo predstavili v prihodnjih dneh.

Na reviji sproščenih, nosljivih in uniseks oblačilih smo videli predimenzionirane motoristične in žametne bomberjakne, ki bodo po odzivih na družbenih omrežjih pod oznako #ljfw pravi predmet poželenja med domačimi modnimi navdušenkami, krila z gubami, obleke z aplikacijami, jakne in hlače, sestavljene s pritiskači, krojene suknjiče s hrbtnim detajlom, preoblikovala sta tudi stare vintage Adidasove trenirke in jih naredila modernejše.

Prav ta oblikovalca sta pustila največji vtis na naši sogovornici. "Osebno mi je bila najbližje Maja Mehle. Prejšnja leta je nismo videli, morda je bila prav druga estetika nekakšna osvežitev slovenskega modnega prostora. Kolekcija se mi je zdela pogumna, oblikovno dorečena, hkrati pa tudi nosljiva in komercialna do neke mere. Kolekcija je odsevala energijo, ki je meni zelo blizu," je povedala Peršuhova po koncu revije in dodala, da je bil otvoritveni večer odličen, vse tri kolekcije so ji bile všeč.

Pri Almiri Sadar vse "štima"
"Pri Almiri je vse na mestu, vse, kot mora biti. Almira je prepoznavna z zelo lepimi detajli, vrhunskimi materiali,"
je povedala Nataša o aktualnem delu svoje kolegice. Sadarjeva, modna oblikovalka in profesorica na Oddelku za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovno-tehniški fakulteti v Ljubljani, pravi, da je kolekcija Vizualne iluzije namenjena sodobni, urbani, dejavni, radovedni in veseli ženski, ki izbrana oblačila potem kombinira v nove kolaže. Kolekcija izhaja iz geometrijskih risb, vizualnih iluzij in tridimenzionalnih vzorcev, ki se najpogosteje pojavljajo v arhitekturi. V prvih vrstah so Almiro podpirali tudi člani njene družine s hčerko Cilko, uspešno deskarko na snegu, na čelu.

Draž za vsestranska oblačila
Tudi modna revija modnega dvojca Draž je pustila dober vtis na Peršuhovi: "Draž s skorajda kostumsko estetiko mi je bil všeč, pokazala sta lepo celostno podobo, pletenine so vrhunske kot vedno, Draž ima kakovost in v materialih ter v dizajnu, hkrati pa prepoznaven avtorski podpis, tako da ne moreš zgrešiti, kaj je Draž."

Navdih za kolekcijo Draž 2025 je modni dvojec, ki nerad komplicira pri oblačilih, zato ustvarja vsestransko uporabna, udobna, sproščena oblačila, tokrat iskal v vsestranskih elementih življenja, kot so mlečno steklo, odpirač za pločevinke, odpadna železnina na gradbišču, v hotelu, v lučeh, v kovinskih žicah ... Tudi Draževa sta manekenke poslala na modno brv v udobnih "pohodnih čevljih", ki so jih ustvarili skupaj z Alpino.

V Sloveniji veliko dobrih modnih oblikovalcev
Po prvem odličnem modnem večeru, kot ga je ocenila Nataša Peršuh, z veseljem pričakuje naslednje revije, saj je dogodek, kot je Fashion Week, odličen glede grajenja prepoznavnosti: "Zdi se mi pomembno, da čim večji krog ljudi spozna, da v Sloveniji moda obstaja, da oblikovalci obstajajo, da delajo in da delajo dobro. S takšnim dogodkom dobimo na prepoznavnosti vsi - tako Fashion Week kot znamka kot tudi oblikovalci. Vse znamke, ki se predstavljajo na tednu mode, so znamke, ki so vredne ogleda."

Na fotografijah - vsako izmed njih povečajte s klikom - si lahko ogledate, kaj so za jesen in zimo 2015/2016 pripravile modne znamke Almirasadar, MÊHLÊ in Draž, izbrane kreacije z včerajšnje revije pa si lahko od 11. do 14. ure brezplačno ogledate v šotoru na Kongresnem trgu.

S takšnim dogodkom dobimo na prepoznavnosti vsi - tako Fashion Week kot znamka kot tudi oblikovalci. Vse znamke, ki se predstavljajo na tednu mode, so znamke, ki so vredne ogleda.

Modna oblikovalka in pedagoginja Nataša Peršuh