Malik je bil na naslovnici revije Vogue prvič, za Hadidovo pa je bilo to drugič. Foto: Reuters
Malik je bil na naslovnici revije Vogue prvič, za Hadidovo pa je bilo to drugič. Foto: Reuters
Zayn, Gigi Hadid
Njuna zgodba je sprožila kar nekaj kritik. Foto: Reuters

V intervjuju za Vogue sta nekdanji član fantovske skupine One Direction in ameriška manekenka pojasnila, da drug drugemu pogosto posojata oblačila. A bralci revije so mnenja, da "zgolj s posojanjem oblačil še ne postaneš dvospolen oziroma mešanica obeh spolov".

Številni so na družbenih omrežjih poudarili, da se pojem nanaša na tiste ljudi, ki se ne identificirajo ne z moškim ne z ženskim spolom. "Če že želite govoriti o obrobnih skupnostih, potem se pogovarjajte z njimi, ne pa z Malikom in Hadidovo," je v Cosmopolitanu zapisal Jacob Tobia. "Čeprav zadnja naslovnica revije Vogue to prikaže na zabaven in glamurozen način, je v bistvu dejanska izkušnja tega, da se ne podrejaš nobenemu spolu, precej drugačna."

Drug drugemu posojata oblačila
"Jaz ves čas nakupujem v tvoji omari,"
Vogue v prispevku povzema pogovor med Hadidovo in Malikom. Na to 24-letni glasbenik dekletu odgovori, da si tudi on kdaj kaj izposodi iz njene omare. "Nekateri kosi so mi pač všeč. Popolnoma nepomembno je, če so bili narejeni za dekleta." 22-letnica se z njim v celoti strinja. "Res je. Pri tem sploh ne gre za spol, gre za to, v čem se tisti dan dobro počutiš, in za to, da je zabavno eksperimentirati."

V reviji poudarjajo, da spol za mlade predstavlja zgolj neko razvedrilo, saj je odlična priložnost za igro. "Za milenijce je oznaka fant ali dekle zelo nizko na seznamu pomembnih vrednot - in njihov način oblačenja je odraz tega."

Tudi pesnik Tyler Ford, ki ga v članku citirajo zaradi raziskovanja spolnih norm, je na Twitterju izrazil neodobravanje. "Edina omemba besede 'trans' v celotnem članku je takrat, ko citirajo mene." Tako so nekateri na družbenih omrežjih izrazili željo, da bi lahko pozornost celotnega članka usmerili na Forda, ne pa na Malika in Hadidovo. Novinarka Hannah Orenstein je na Twitterju zapisala: "Za prikaz umikanja od norm sta bila izbrana zgolj zato, ker drug drugemu posojata oblačila?"

Vogue se je na val kritik odzval v pisni izjavi. "Z zgodbo smo želeli prikazati vpliv, ki so ga imele obrobne skupnosti na modo in kulturo. Zelo nam je žal, da v celotni zgodbi tega nismo prikazali pravilno in korektno. Veselimo se, da bomo v prihodnosti to zgodbo lahko nadaljevali z večjim razumevanjem."

A post shared by Zayn Malik (@zayn) on Jul 13, 2017 at 6:00am PDT

A post shared by Zayn Malik (@zayn) on Jul 13, 2017 at 6:02am PDT

A post shared by Zayn Malik (@zayn) on Jul 13, 2017 at 6:04am PDT

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid) on Jul 13, 2017 at 6:42am PDT