Obleki, v katerih je leta 2009 na inavguraciji blestela žena ameriškega predsednika Baracka Obame. Foto: Reuters/EPA
Obleki, v katerih je leta 2009 na inavguraciji blestela žena ameriškega predsednika Baracka Obame. Foto: Reuters/EPA

Na njej si je mogoče ogledati 24 razkošnih oblek, ki so jih nosile žene ameriških predsednikov. Vrhunec razstave je vsekakor 11 oblek, ki so jih ameriške prve dame nosile na slovesnostih po inavguraciji njihovih mož in ki jih že več kot stoletje tradicionalno zbira muzej.

Med razstavljenimi je tako tudi bela obleka iz svilenega šifona, ki jo je na slovesnem večeru po inavguraciji zdajšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame januarja 2009 nosila njegova žena Michelle Obama. Prav tako sta na ogled sivo-modra obleka iz krepa, ki jo je leta 1933 nosila Eleonore Roosevelt, in bela čipkasta obleka iz atlasa, ki jo je za svoj prvi javni nastop v vlogi predsednikove žene leta 1981 izbrala Nancy Reagan.

Organizatorji razstave niso izpustili niti vijoličaste obleke, ki jo je leta 1993 nosila Hillary Clinton, žena tedanjega predsednika Billa Clintona, in modre obleke iz žameta in atlasa, ki je štiri leta pred tem krasila Barbaro Bush, ženo Georgea Busha starejšega. Razstavljeni sta na primer tudi čipkasta obleka brez naramnic, ki jo je leta 1869 nosila žena Ulyssesa Granta Julia, in žametna obleka vinske barve žene Benjamina Harrisona Caroline iz leta 1889.

Obleke s sporočilom
"To je njihov prvenec v javnosti, to je obleka, po kateri si jih zapomnijo, ki ostane v spominu ljudstva," je izbiro osrednjega poudarka razstave pojasnila njena kuratorka Lisa Kathleen Graddy in dodala, da "so prve dame ves čas pod očmi javnosti in želijo biti primerno oblečene, saj predstavljajo narod".

Svoje obleke so prve dame večkrat uporabljale tudi za izražanje političnih sporočil - žena Herberta Hooverja je na primer leta 1929 kot prva med prvimi damami pozirala za revijo Vogue, pri tem pa nosila bombažno večerno obleko, s čimer je želela podpreti ameriško tekstilno industrijo.

Vse razstavljene obleke si lahko ogledate tudi prek spleta!