Moda
(4)
Sonia Rykiel
Ob odprtju ulice so priredili tudi manjšo modno revijo. Foto: Reuters

Dodaj v

Pariz dobil prvo ulico, poimenovano po modnem oblikovalcu

Sonia Rykiel je po boju s parkinsonovo boleznijo umrla predlani
1. oktober 2018 ob 08:25
Pariz - MMC RTV SLO

Lani umrla Sonia Rykiel je postala prva modna oblikovalka, ki so se ji pariške oblasti poklonile tako, da so po njej poimenovale eno izmed ulic.

Parižani se lahko namreč od sobote po ekološko sadje in zelenjavo odpravijo na tržnico na Alejo Sonie Rykiel. Ulico je odprla pariška županja Anne Hidalgo, izbira pa ni naključna, saj je na tej tržnici Rykielova včasih nakupovala. "Sonia Rykiel nam je dala okus po svobodi. Bila je najbolj pariška med vsemi Parižani," je dejala Hidalgova.

Slovesno odprtje so pospremili s krajšo tematsko modno revijo, ki jo je organizirala naslednica Rykielove Julie de Libran v okviru pariškega tedna mode. Manekenke, oblečene v črno čipkasto spodnje perilo in dolge plašč, so v rokah nosile bagete in druge dobrote s tržnice, ko so se sprehajale med stojnicami.

Rykielova, ki je postala znana tudi kot kraljica pletenin, je leta 1968 v času študentskih protestov odprla prvo trgovino v pariški soseski Saint Germain des Pres. Izdelovala je tako obleke kot tudi modne dodatke in dišave. Leta 2012 je sporočila, da ima parkinsonovo bolezen, zaradi katere je leta 2016 umrla.

Medtem pa so se pojavila vprašanja, kdaj se bodo pojavili Bulvar Karla Lagerdelda, Avenija Christiana Diorja ali Ulica Coco Chanel. Pri zadnji je sicer težava politično ozadje, saj je znano, da se je modna oblikovalka med okupacijo Pariza rada družila z nacisti, večino časa med nacistično okupacijo mesta pa je preživela v sobi hotela Ritz s svojim ljubimcem, nemškim obveščevalcem Hansom Guntherjem von Dincklagejem, piše Guardian.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
mojenovoime
# 22.10.2018 ob 12:18
Naslov spet nima nič skupnega s člankom.
Kdo je prvi modni oblikovalec torej????????
Članek govori o prvi modni oblikovalki, to razumem. Ampak nikjer ni omenjenega tega modnega oblikovalca iz naslova??!!
kawboy
# 01.10.2018 ob 17:17
Prav bi bilo predlani.
kawboy
# 01.10.2018 ob 17:16
Izgleda, da nekatere malo matematika daje zdaj je leto 2018 umrla je pa leta 2016 se pravi dve leti je od tega in ne kot piše v prispevku lani umrla S.R….lani je bilo leta 2017.
2px_orbitala
# 01.10.2018 ob 15:40
Čakam, ko se bo neka ulica imenovala po meni, ulice 2px_orbitale. Bilo bi zanimivo.
Kazalo