Moda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 29 glasov Ocenite to novico!
Revijo je zaznamovalo šumenje folije in pokanje plastike, poleg domiselnega kombiniranja navidez nezdružljivih materialov je Movrin združil tudi nasprotujoča si koncepta glamurja in delovnih oblačil. Foto: Catwalking.com
Petja Zorec in Peter Movrin
Peter Movrin s kolegico modno oblikovalko Petjo Zorec na aprilskem tednu mode v Ljubljani. Foto: Klemen Razinger
Alexander McQueen, Christopher Kane, Mary Katrantzou, Simone Rocha, Nataša Čagalj: le nekaj zvenečih imen z dolgega seznama magistranov modnega oblikovanja na Central Saint Martinsu. Foto: EPA

Dodaj v

Peter Movrin po uspehu v Londonu: Moj svet sta bila faks in postelja

Priznanje modne srenje po mesecih trdega dela
23. februar 2017 ob 11:57,
zadnji poseg: 23. februar 2017 ob 12:07
London - MMC RTV SLO

"Tukaj se ne hodi skupaj na kave, žure, kosila. Tukaj si vsi želimo na revijo! In narediti čim boljšo kolekcijo v najkrajšem času," izkušnjo študija na uglednem londonskem modnem kolidžu povzame Peter Movrin.

Slovenski oblikovalec, ki kljub mladosti spada med najprepoznavnejša imena slovenske mode doma in na tujem – njegove kose nosi sama Lady Gaga! –, se je skupaj s še 15 izbranimi kolegi podiplomskimi študenti s Central Saint Martinsa (o njihovi uvrstitvi med šesnajsterico je odločal predstojnik študijskega programa Fabio Piras) pred dnevi predstavil na študijski modni reviji v okviru londonskega tedna mode, kjer so njegovi kosi naleteli na odličen odziv stroke.

Pri WWD-ju so prav njegova dela uvrstili med vrhunce revije, Petra pa najbolj veseli, da je bila kolekcija všeč Nataši Čagalj, slovenski oblikovalki, ki trenutno deluje kot kreativna vodja pri ugledni znamki Ports 1961 in je, tako kot bo kmalu tudi on, magistrirala na Central Saint Martinsu.

Preden je odletel v domače Kočevje na kosilo k staršem, je Peter Movrin za MMC odgovoril na nekaj vprašanj.


Kaj je bila tema kolekcije?
Osnoval sem jo na lastnem dojemanju elegance in glamurja, mislim, da je to nekaj, kar ta hip res potrebujemo. A to je glamur z elementi delovnih oblačil. Materiale sem izdelal sam: iz papirja, folije in organce, tako da so nastale zanimive kombinacije poceni in dragocenih materialov.

Kako se počutite na Central Saint Martinsu?
Veliko nas je, skoraj 40, razdeljeni smo na oddelke moške mode, ženske mode, pletilce in tekstilce. Jaz do zadnjega tedna sploh nisem poznal vseh sošolcev. Tukaj se ne hodi skupaj na kave, žure, kosila. Tukaj si vsi želimo na revijo! In narediti čim boljšo kolekcijo v najkrajšem času. Tudi mentorji so nam vedno na razpolago, mentorji ali profesorji nas nikoli ne pustijo čakati za korekture ali zaključne oddaje. Čeprav se velikokrat iz pisarne sliši dretje, skrbijo za nas in upoštevajo naše želje, če so le relevantne. Imajo veliko srce, ampak so zelo kritični in neizprosni.

Prav nenavadno se mi je zdelo, ko so nam pomagali v zaodrju revije in zadnji teden urejali in pripravljali stvari po cele dneve in noči. Morate vedeti, da študentje tukaj zadnje štiri mesece delamo po 13 ur na dan, zadnji mesec celo po 18. Ob sobotah in nedeljah pa krojimo in "živimo" v knjižnici ... Vzdušje na CSM-ju se ves čas giblje od tragičnega do veselega (smeh).

Kaj pa London, kakšno je življenje v tej metropoli?
London je mesto, ki te posrka vase, vedno se veliko dogaja. Ne vem, kdaj sem nazadnje utegnil na kako razstavo ali popit kavo v Dover Street Marketu. Moj svet sta bila faks in domača postelja. Hvala bogu za cimre, ki so mi pekli palačinke, pa Majo in Barbaro, zlati asistentki! Naj dodam še, da so najemnine vrtoglave.

Pri modni avtoriteti WWD so med vrhunce revije uvrstili prav vaše kose. Kaj vas je najbolj razveselilo po reviji?
Gotovo odlični odzivi stroke in v medijih. Pa še Nataši Čagalj je bila kolekcija všeč! To mi ogromno pomeni.

Bližate se koncu podiplomskega študija. Načrtujete vrnitev v Slovenijo ali boste ostali v tujini?
No, revija je le del zaključka, čaka me še kar nekaj stvari, preden dokončam študij. Ne vem še, kje bom. Morda najprej kratke počitnice v Sloveniji, Pariz ali Milano? Res še ne vem. To bom razmišljal kak mesec po reviji in vseh tednih mode (po New Yorku in Londonu se je modna karavana ustavila v Milanu, nato pa se bo serija tednov mode končala v Parizu, op. a.).

Pred časom je vaše kreacije nosila celo Lady Gaga, videli smo jih v uspešnici Igre lakote ... se obeta še kakšno podobno "zvezdniško" sodelovanje?
Jutri letim domov k mami in atu na kosilo. To se mi zdi superzvezdniško (smeh)!

Alenka Klun, foto: Catwalking.com (z dovoljenjem CSM-ja)
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 23.02.2017 ob 12:05
omg ! bi kaj napisal, pa bom prehitro izbrisan..
RdečeModro
# 23.02.2017 ob 12:14
Slika2: oni razumejo, vsi mi pač ne. ;)
Voly
# 23.02.2017 ob 12:50
Ne razumem povsem, kdo potem in kje to nosi.
Res, da se v glavnem gibam samo na vasi v Ljubljani, no vseeno, jaz še nisem videl nobene, ki bi nosila kaj podobnega.
Metati denar za te pobarvane žaklje, ljudje pa stradajo...
slovenkaaaa
# 23.02.2017 ob 13:10
Osnoval sem jo na lastnem dojemanju elegance in glamurja, mislim, da je to nekaj, kar ta hip res potrebujemo.

hm, ja, tudi jaz bi se težko strinjala, da to "res potrebujemo" bolj kot hrano za reveže in mir, ampak ok. V krogih mode so tako posebni standardi in če lahko s tem skrbi zase, da ni na maminem proračunu, ok.
Dr. Muc
# 23.02.2017 ob 13:37
Prej se je valjal po postelji in sanjal neoliberalizem potem pa zadnji dan ugotovil, da ima revijo in "mora" nekaj predstaviti. V paketu prve pomoči je našel astrofolijo, v kuhinji barvne vrečke za smeti, malo s knoflicami skupaj sklamfal in VOILA :)
nikagaja
# 23.02.2017 ob 13:32
iz srca mu zelim uspeh. ampak teh oblek pa ne bi nosila, razen za pusta. za pusta so pa idealne.
pazi_mina
# 23.02.2017 ob 13:49
slika 6/11...oblecite to obleko in boste varni pred chemtrailsi ! To bi lahko bil slogan !
tanj
# 23.02.2017 ob 13:18
Mene pa zanima, zakaj so nekateri (ne vsi, da ne bo pomote) modni oblikovalci oblečeni...bolj tako... kaj pa vem...švoh. Kdo jim potem zaupa izdelavo obleke (opa, kreacije) za na kakšen gala dogodek? Tisti in tiste, ki dobijo oznako ''modne ikone'' najbrž ne. Bolj kakšni ''flopi'' dogodkov, najbrž.
pikica17
# 23.02.2017 ob 19:48
Čeprav se na modo ne spoznam, je niti ne spremljam, pa ne dvomim, da ima talent, ki ga prepoznajo tisti, ki se s tem ukvarjajo in to se mu pozna. Saj veste tisto, le čevlje sodi naj Kopitar.

Ima pa Peter nekaj kar mnogi mladi nimajo, niti jim ni bilo privzgojeno, to je skromnost in izredna delavnost. Njegova mama najprej v tekstilni tovarni, kasneje v mesariji ter oče sta delala od jutra do večera. In zgledi vlečejo.
ZRC
# 23.02.2017 ob 14:12
Vso spoštovanje vsem, ki uspejo v tujini, vendar jaz enostavno ne razumem takšne mode. Kje za vraga lahko to nosiš? Izven okvirjev kakšnih predstav in podobnih zadev ne vidim koristi takšnih oprav. Res pa je, da sem po naravi malo zatucan in plitek, tako da mi mogoče tega ni zelo za zameriti.
Nemo
# 23.02.2017 ob 17:03
Se ne bom držala tiste Prešernove o kopitarju ...

Jaz to stvar razumem kot slikarstvo ali kiparstvo, pač ni nekaj, kar bo imelo neko hudo uporabno vrednost v vsakdanjem življenju. Komur so všeč tovrstne prireditve in pač ta scena, naj se z njo ukvarja, sama bom pa še najprej v najbližji trgovini nakupila nekaj cunj in se ne bom obremenjevala, aliso letos v modi vodoravne, navpične ali florescentne črte.
Atila the Hun
# 23.02.2017 ob 14:54
da je bil njegov svet postelja se vidi po pižamah v katere so odete "manekenke".
rader1991
# 23.02.2017 ob 13:59
a kreacijo takih oblek se da študirat?srečno
miss_theory
# 23.02.2017 ob 13:58
Eh, no, dr. Muc, tako enostavno pa to vseeno ni.

Sama na modo in tak tip modnih revij gledam kot na modno teorijo oz. kot na koncept, to kar dejansko nosimo in kupujemo je pa moda v praksi. Iz Movrinovih konceptov se da razbrati, da se bo letos nosilo volančke, da bodo obleke žakljaste, barve pa roza, oranžna in metal ter nekaj naravnih tonov. Skratka, Peter Movrin ni krojač, ampak trend setter (za followerja je preveč napreden). A bo zdaj kaj bolj jasno?
isostar
# 23.02.2017 ob 16:15
Pero je pač car, ki je že davno prerasel meje zaplankanih Slovenceljnčkov....mu iskreno privoščim da mu uspe čim višje!!
daryankoff
# 23.02.2017 ob 15:43
Tud iz ene role alu folije se da narediti obleko (slika 6). Inovativno.
Samybox5
# 24.02.2017 ob 06:35
Vesela sem da vsaj nekomu uspeva pritegniti takšno pozornost, ki je na podlagi lastnega dela in truda. Kr tako naprej BRAVO.
prim00z
# 23.02.2017 ob 12:34
Bravo!
Kazalo