Prva in največja retrospektiva kreacij oblikovalca Alexandra McQueena, ki je bila sprva na ogled leta 2011 v newyorškem Metropolitanskem muzeju, je delo kuratorjev z Inštituta za kulturo oblačenja (The Costume Institute) v New Yorku. Foto: The Photograph Studio, The Metropolitan Museum of Art
Prva in največja retrospektiva kreacij oblikovalca Alexandra McQueena, ki je bila sprva na ogled leta 2011 v newyorškem Metropolitanskem muzeju, je delo kuratorjev z Inštituta za kulturo oblačenja (The Costume Institute) v New Yorku. Foto: The Photograph Studio, The Metropolitan Museum of Art
Po velikem uspehu, ki ga je razstava doživela v New Yorku, bo retrospektiva dela oblikovalca prvič prikazana tudi v Evropi. Foto: The Photograph Studio, The Metropolitan Museum of Art

Razstava z naslovom Savage Beauty bo na ogled prihodnje leto spomladi v londonskem muzeju Victoria & Albert, vstopnice za ogled razstave pa so že na voljo na spletni strani muzeja.

Razstava je prek luže naletela na izjemno dober odziv tako pri obiskovalcih kot pri umetniških kritikih - skupno si jo je ogledalo 650.000 obiskovalcev, ki so na ogled čakali tudi več ur, velik obisk pa se pričakuje tudi na stari celini, kar je potrdil tudi direktor Muzeja Victoria & Albert Roth. Za časopis The Guardian je povedal, da pričakuje podoben obisk kot v New Yorku, zanimanje za obisk razstave pa je veliko.

Na razstavi v Londonu si bo mogoče ogledati McQueenovo vizionarsko zapuščino, ki sega vse do leta 1992, saj bo na ogled postavljena tudi njegova diplomska kolekcija. Ogledati si bo mogoče del njegove nedokončane jesenske kolekcije iz leta 2010, ki je bila tudi njegova zadnja. Spektakularna razstava bo predstavljena v zanj značilni dramatični maniri, podobno kot so bile njegove kolekcije, ki jih je vrsto let prikazoval na pariškem tednu mode.

Alexander McQueen je bil rojen v London, tu je tudi živel, študiral, ustvarjal in ustanovil danes po vsem svetu znano znamko Alexander McQueen. "S tem ko bomo razstavo gostili v Muzeju Victoria & Albert, bomo sklenili krog njegove zapuščine in njegovo delo pripeljali nazaj domov," je še dodal Roth.

Vizija McQueena živi še naprej
Lee Alexander McQueen se je rodil leta 1969 kot najmlajši izmed šestih otrok. Šolanje je končal pri šestnajstih in kot pripravnik na krojaški ulici Savile Row v Londonu začel svojo oblikovalsko pot. Leta 1994 se je odločil za študij na londonskem kolidžu za umetnost in oblikovanje, Central Saint Martins, kjer je njegovo celotno diplomsko kolekcijo kupila modna urednica in njegova muza Isabella Blow.

McQueen je bil znan kot "enfant terrible" modne scene zaradi svojih šokantnih in pogosto spornih modnih revij. Kljub temu ga je modni svet oboževal in z navdušenjem pričakoval njegove kreacije. Ko si je 11. februarja leta 2010 McQueen vzel življenje, je svet izgubil pomembno modno ikono. Vendar njegova vizija živi naprej, njegova desna roka, oblikovalka Sarah Burton, že vse od njegove smrti s kreacijami oblikovalske hiše Alexander McQueen širi njegovo dramatično vizijo mode.