Ena najslavnejših krojaških delavnic na svetu domuje v vogalnem poslopju sredi Londona. Foto: MMC RTV SLO
Ena najslavnejših krojaških delavnic na svetu domuje v vogalnem poslopju sredi Londona. Foto: MMC RTV SLO
Prav na ulici Savile Row je svoje znanje krojenja pilil tudi sloviti, a žal že pokojni modni oblikovalec Alexander McQueen. Foto: MMC RTV SLO
'Ročno krojeno v Angliji.' Foto: MMC RTV SLO

Res je vogalno poslopje. Nekoč pred poldrugim stoletjem je imela v tem svoj sedež Kraljevsko geografska družba ali wikipedia, če ne kar internet tiste dobe. Pred pogrebom je aprila 1874 v središčem prostoru sedanje velike krojaške sprejemnice ležala tudi krsta Davida Livingstona, misijonarja in pionirja med pustolovci oziroma enega največjih raziskovalcev našega planeta, velikega zvezdnika svojega časa.

James Gieves je v prvi polovici 19. stoletja kot krojač mornariških uniform deloval v Portsmouthu. Družinsko podjetje Hawkes pa je v Londonu delujoče od leta 1760. Njihova prva delavnica je bila v londonskem Sohu. Tudi podjetje Hawkes je izdelovalo vojaške uniforme. Leta 1912 so krojaški studio preselili na Savile Row. Gieves and Hawkes je podjetje, ki je nastalo z združitvijo obrti leta 1974. Sloves najboljših med izdelovalci vojaških uniform znamka ohranja še danes.

Gieves & Hawkes že desetletja skrbijo za oprave kraljeve častne garde. Polega vojaških uniform izdelujejo tudi vse vrste klasičnih moških oblek, manj pa ženskih. Ročna izdelava in uporaba najboljših vrst blaga ostaja skrivnost uspeha družbe, ki tudi v zahtevnih gospodarskih časih ne beleži upada naročil.

Med njihovimi rednimi strankami ostajajo člani britanske in drugih vladarskih družin. Številni znani politiki so obleke naročili pri Gieves & Hawkes. Rockovski legendi Eric Clapton in Charile Watts sta velika ljubitelja suknjičev, izdelanih na vogalu Savile Rowa. Še posebej so tam veseli obiskov visokih vojaških časnikov ali upokojenih generalov in admiralov, ki se pri njih navadno oglasijo z jasnim zahtevkom - sešijte mi najlepšo častno uniformo. Zadnji v vrsti teh je bil, kot zadržano pojasnjuje Jolyon Bexon, vodja službe za odnose z javnostmi, neimenovani visoki častnik nigerijske vojske. Ta je za z vezeninami posebej bogato okrašeno obleko odštel 35.000 evrov.

Za vedno poseben med strankami Gieves And Hawkes pa bo ostal Michael Jackson, kralj popa. Sredi osemdesetih si je glasbeni superzvezdnik pri najboljših izdelovalcih vojaških uniform naročil ikonografski frak z vezeninami, ki spominjajo na častno vojaško opravo. Simbolno ali pa tudi ne - kralj popa je imel svojo posebno oficirsko uniformo in tudi ta ga je proslavila.

Posli družbe Gieves & Hawkes so v zadnjem desetletju povezani z izjemno priljubljenostjo znamke na Daljnem vzhodu, kjer je prepoznavna predvsem njihova ready-to-wear ali konfekcijska linija ženskih in moških oblačil.