Špela Grošelj, ki ima zdaj oblin precej manj in je tudi ambasadorka izdelkov za hujšanje, je bila septembra 2010 dekle z naslovnice slovenske Elle. A večina takrat v njej ni videla dekleta z obilnejšo postavo, temveč Špelo Grošelj, pravi modna urednica Petra Windschnurer. Foto: Arhiv Elle
Špela Grošelj, ki ima zdaj oblin precej manj in je tudi ambasadorka izdelkov za hujšanje, je bila septembra 2010 dekle z naslovnice slovenske Elle. A večina takrat v njej ni videla dekleta z obilnejšo postavo, temveč Špelo Grošelj, pravi modna urednica Petra Windschnurer. Foto: Arhiv Elle
Američanka Jennie Runk, varovanka agencije Ford Models, pri nekaj manj kot 180 cm telesne višine nosi konfekcijsko številko 42 ali 44, manj od povprečne rojakinje. V modnem svetu se uvršča med modele močnejše postave. Pri 13, ko so jo odkrili, so ji agenti dali na izbiro hujšanje do številke 34 ali pridobivanje telesne teže in kariero modela z oblinami - odločila se je za drugo. Foto: H&M
Pevka Nuška Drašček kot obraz in telo italijanske modne znamke za ženske z oblinami. Foto: Promocijsko gradivo

Oblačila, še posebej tista zapletenih, nenavadnih, umetniških krojev, zahtevajo vitko, suho telo. Približno tako kot slikar potrebuje belo platno, in ne tistega, ki je že malce popisano.

Petra Windschnurer, modna urednica Elle Slovenija

To je odgovor Svetlane Shaykhoun, vodje modne agencije Immortal, na naše vprašanje, ali se ji zdijo zahteve po merah 90-60-90 oz. še manj pri nadpovprečni telesni višini modelov realne.

V zadnjem času je veliko prahu dvignila kampanja kopalne mode H&M z "močnejšim" modelom Jennie Runk v glavni vlogi. Odločili smo se raziskati, ali v Sloveniji sploh obstaja povpraševanje po modelih z večjimi konfekcijskimi številkami, in poiskati vsaj delček odgovora na vprašanje, zakaj ženske z oblinami v takšnih vlogah večino še vedno šokirajo.

Torej: ali v Sloveniji sploh obstajajo "plus size" modeli? Shaykhounova pravi, da v Sloveniji pravih plus size modelov ni. "Vsekakor imamo v Sloveniji več modelov, ki so nekoliko širši kot zahtevajo modne prestolnice, vendar ta dekleta delajo v smislu 'običajnih' modelov in ne 'plus size'. V naši agenciji za zdaj še nismo imeli sreče, da bi našli slovenski model plus size po svetovnih standardih. Smo že imeli dekleta, dosti preširoka za modne modele in smo jim predlagali, naj razmišljajo v smeri plus size, ampak nekatera bi se morala še zrediti, ta ideja pa jim ni ustrezala in raje ne delajo nič kakor plus size, kar je žalostno," razmišlja. V tujini je po besedah modne agentke drugače, povpraševanje po plus size modelih je pravzaprav veliko, saj jih najema vse več in več modnih hiš.

Ali se bo po modni svet dejansko kdaj obrnil v smer "povprečnosti" oz. stran od zahtev po (pretirani) vitkosti ali je to bolj iluzija, nas je še zanimalo. "Modni svet je razdeljen na ljudi, ki jih skrbita samopodoba ljudi in zdravje modelov ter na nerealne perfekcionistične vizionarje, katerim je glavna le podoba, ki si so jo zamislili v glavi. Modni svet se že spreminja v nekaterih državah, kjer ne dovolijo nastopati presuhim modelom in z vse več in več "kul" podobami modelov plus size. Vendar se ta svet ne bo spremenil, dokler vodilni modni oblikovalci ne prenehajo najemati izkjlučno 'koščenih' modelov."

Za mnenje smo povprašali še Barbaro Sekirnik, odgovorno urednico modne revije Elle. Zanimalo nas je, ali bi na naslovnico slovenske izdaje uvrstili žensko močnejše postave. Njen odgovor nas je pozitivno presenetil, saj so to že storili: dekle z naslovnice je bila pred časom Špela Grošelj, s pevko (ki je doslej precej shujšala in bi ji težko prilepili pridevnik "močnejša") so posneli tudi editorial. Takrat so bili odzivi deljeni - nekateri so bili navdušeni in tako Špeli kot ekipi Elle čestitali za ta malce bolj drzen korak, spet drugi so bili mnenja, da so naredili napako, ker so modne strani namenili ženski, ki ni bila manekensko vitka.

Kot je dodala Sekirnikova, pri francoski (torej matični) izdaji Elle približno enkrat na leto na naslovnico uvrstijo model močnejše postave, odigra tudi glavno vlogo v modni zgodbi. "Zdi se mi, da imamo Slovenke na splošno slabo samopodobo, pa naj bomo suhe ali močnejše postave. Vse je v glavi in naši samozavesti," je sklenila urednica.

Modna urednica Elle Petra Windschnurer pa nam je povedala: "Ko so pred leti z oglasnimi kampanjami, v katerih so nastopale običajne ženske in modeli z obilnejšo postavo, začeli pri Dove, ni nihče niti pomislil, da bi bilo s tem kaj narobe. Ko obilnejša ženska nastopa v modnem oglasu, pa kljub vsemu vedno dvigne veliko prahu. Prepričana sem, da moda v svoj svet ne bo nikoli povsem odprtih rok spustila odvečnih kilogramov. Estetika lepega je v svetu mode domena vitke postave, na katerih kreacije oblikovalcev delujejo najlepše."

A vendar čisto vsi modni oblikovalci v Sloveniji niso spregledali žensk z oblinami. Pred kratkim je pozornost svetovne modne javnosti - objavo so ji namenili tudi v Vogue Italia, kjer imajo posebno rubriko, namenjeno ženskam z oblinami - pritegnila oblikovalka Urša Drofenik, ki si je zamislila kolekcijo večernih oblek, namenjeno ženskam vseh velikosti - od XS do XXL. Vsaka kreacija iz kolekcije, predstavljene na zadnjem Fashion Weeku, po zaslugi korzetnega zavezovanja lahko pristaja trem različnim konfekcijskim številkam.

Oblačila, še posebej tista zapletenih, nenavadnih, umetniških krojev, zahtevajo vitko, suho telo. Približno tako kot slikar potrebuje belo platno, in ne tistega, ki je že malce popisano.

Petra Windschnurer, modna urednica Elle Slovenija