Biagiottijeva je svetovno slavo najprej dosegla s svojimi pleteninami, zaradi katerih jo je časopis New York Times oklical za kraljico kašmirja, ta sloves pa je obdržala vse do konca svoje kariere. Foto: EPA
Biagiottijeva je svetovno slavo najprej dosegla s svojimi pleteninami, zaradi katerih jo je časopis New York Times oklical za kraljico kašmirja, ta sloves pa je obdržala vse do konca svoje kariere. Foto: EPA
Lavinia, Laura Biagiotti, Gianni Cigna
Laura Biagiotti in Gianni Cigna s hčerko Lavinio. Foto: Reuters

73-letnica je v sredo zvečer na svojem domu doživela zastoj srca, danes pa je umrla v bolnišnici Sant'Andrea v Rimu.

Biagiottijeva je svetovno slavo najprej dosegla s svojimi pleteninami, zaradi katerih jo je časopis New York Times oklical za kraljico kašmirja, ta sloves pa je obdržala vse do konca svoje kariere.

Leta 1988 je po vsem svetu zaslovela tudi s svojim parfumom Rome, ki je bil dolgo na tretjem mestu najbolj prodajanih parfumov in je poleg francoskega Chanel No. 5 postal svetovno znan.

Simbol italijanske elegance
Modna hiša Laura Biagiotti, ki že več desetletij velja za simbol italijanske elegance in sloga, je pred dvema letoma praznovala pol stoletja obstoja. Nazadnje je Laura Biagiotti na trg poslala svojo najljubšo vonjavo z imenom Venezia, ki jo je posvetila Benetkam.

Modno kariero je začela v ateljeju matere Delie Sodaini Biagiotti v Rimu. Mati je daleč stran od središča mesta v 60. letih prejšnjega stoletja odprla šiviljstvo, med drugim ji je uspelo, da je od letalske družbe Alitalia dobila naročilo za kreiranje in izdelavo uniform stevardes.

Vse od začetka je v ateljeju delala tudi njena hčerka Laura, ki si je sprva želela postati arheologinja, a se je nato odločila za modo. Svojo prvo kolekcijo je javnosti predstavila leta 1972. Leta 1976 si je zamislila, da bi obdelala kašmir, material, ki je bil do takrat rezerviran zgolj za moško konfekcijo. V 70. letih prejšnjega stoletja se je nato znamka Laura Biagiotti razvila v eno izmed najbolj znanih evropskih znamk.

Od leta 1997 v modni hiši deluje tudi Laurina hčerka, 38-letna Lavinia. Po smrti očeta Giannija Cigna leta 1996, ki je bil direktor podjetja, in zdaj še smrti matere bo Lavinia prevzela vodenje celotnega podjetja.