Moda je imela pomembno vlogo pri ustvarjanju javne podobe 'princese ljudskih src'. Foto: EPA
Moda je imela pomembno vlogo pri ustvarjanju javne podobe 'princese ljudskih src'. Foto: EPA
Tista črna obleka, v kateri se je Diana Spencer prvič pokazala v družbi princa Charlesa. Foto: EPA

Razstavo, naslovljeno preprosto Diana, bodo odprli 26. marca, trajala pa bo do septembra in bo del tamkajšnje stalne razstave, posvečene kraljici Viktoriji.

V nekdanjem domu odslej sprejemi
Novica je obkrožila svet kmalu po oznanilu, da bodo princ William, njegova žena Catherine in Wiliamov brat princ Harry stanovanje pokojne matere uporabljali za dobrodelne dogodke in sprejeme. William in Catherine naj bi se v drugi del palače preselila prihodnje leto, ko bodo tudi tam dokončali prenovo.

Na razstavi bodo na ogled nekatere najslavnejše Dianine obleke, med drugim do tal dolga črna obleka iz tafete, ki jo je nosila ob svojem prvem javnem nastopu v Kraljevi operi leta 1981 in jo je oblikovala ista ekipa kot njeno poročno toaleto.

Prvič na ogled poročna obleka
Slednjo, izdelek Davida in Elizabeth Emanuel, so lani na dražbi prodali za skoraj 200.000 funtov, javno pa doslej še nikoli ni bila razstavljena. Na razstavi bo poleg obleke slonokoščene barve, ki jo je Diana nosila za fototermin z Mariom Testinom za Vanity Fair leta 1997, na ogled še sari barve fuksije, ki ga je Diana oblekla na večerjo pri tajskem kralju leta 1988.

Kustosinja palače Deirdre Murphy je povedala, da so pozorno uredili zbirko teh čudovitih oblek, da bi obiskovalcem približali Dianin razvijajoči se slog in pomembno vlogo, ki jo je pri ustvarjanju njene javne podobe igrala moda. Prav njeno zadnje domovanje je po njihovem mnenju idealno okolje za razstavo, saj bo vzdušje "resnično čarobno".