Moda
(7)
kaia gerber
Med manekenkami je tudi veliko mladoletnic. Kaia Gerber, hči svetovno znane nekdanje manekenke Cindy Crawford, je svojo kariero začela že pri 10 letih. Foto: Reuters

Dodaj v

Vogue v želji po spremembi odslej brez mladoletnih modelov

Mlada dekleta želijo obvarovati pred svetom mode
17. avgust 2018 ob 18:59
New York - MMC RTV SLO

Uredništvo priznane modne revije Vogue je napovedalo, da bralci na njihovih straneh ne bodo več videli modelov, mlajših od 18 let. Gre za potezo, s katero želi Vogue spremeniti merila, ki veljajo v modni industriji.

Pri ameriški izdaji revije Vogue so ob tem na svoji spletni strani objavili članek, ki opisuje začaran krog sveta mode. K dekletom že v mladih letih pristopijo agenti in modne agencije, nato so v želji po uspehu podrejene izčrpavajočemu delovnemu ritmu, ob tem pa jih nihče ne sprašuje po njihovih mnenjih in željah.

V članku je pojasnjeno tudi, da so modne znamke, ki so nekoč slavile supermodele, kot sta Naomi Campbell in Cindy Crawford, oblačila takrat izdelovale po meri svojih modelov. Z leti se je položaj spremenil in na modnih revijah se zdaj predstavi tudi do 50 različnih manekenk, modne hiše pa najemajo tista dekleta, ki lahko oblečejo najmanjše številke. In največkrat so to ravno najstnice.

"Nekoč so manekenke obleke pomerjale in oblikovalci so jih nato prilagajali njihovim telesom," je za Vogue povedal David Bonnouvrier, soustanovitelj in direktor newyorške modne agencije DNA Model Management. Ko je pojasnil, se je položaj obrnil: "Zdaj so izbrana dekleta, ki ustrezajo določeni obleki."

Uničujoče okolje za mlada dekleta
Kot pišejo pri Voguu, neusmiljen tempo današnje modne industrije za najstniške manekenke predstavlja nevarno delovno okolje. Poleg tega gre za okolje, ki pri teh dekletih ustvarja slabo samopodobo in spodbuja nezdrav način življenja. Čeprav pri Voguu skušajo spremeniti način dela in miselnost, ki vlada v modni industriji, se ob tem zavedajo, da so dolga leta delovali na način, ki ga zdaj obsojajo.

"Dovolj. To ni pravi način za nas, ni pravi način za naše bralce, še posebej pa ne za mlade manekenke, ki se potegujejo za mesto v naši reviji. Čeprav ne moremo spremeniti preteklosti, se lahko zavežemo k ustvarjanju boljše prihodnosti," so še zapisali pri Voguu. Njihovo odločitev je pozdravil tudi Svet modnih oblikovalcev Amerike (The Council of Fashion Designers of America).

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
boboman
# 17.08.2018 ob 20:20
Vogue ukinja "child labor" sele leta 2018!! pohvalno, kaksnih 100 let za angleskimi manufakturami
friks
# 18.08.2018 ob 01:14
A, ni smešno. Ljudje točno vedo, zakaj ni prav, da bi mladoletnike silili garati v proizvodnjo, ampak siljenje v manekenstvo je pa skoraj plemenito. Čeprav lahko otroku povzroči še večje travme.
friks
# 17.08.2018 ob 23:23
Se je pa lepo pokazala vsa beda in nizkotnost modne industrije. Pod pretvezo glamurja in naprednosti zdaj zlorabljajo že otroke. Seveda so otroci bogatašev in bivših modelov dobro zaščiteni, ostali pa... Dobrodošli v prezgodnjem peklu.
Balaž
# 17.08.2018 ob 23:06
Marketinški trik, ki temelji na paradoksu.

12-letnico oblečejo v tridesetletno wannabe samostojno, resno bejbo. Če se ji pri dvanajstih še niso razvile prsi, jo bodo lansirali kot androgeno, zastopala bo oba ali več spolov, lansirana kot unisex, po porodu jo bodo pošiljali v fitnese do 40-leta, nato pa bodo groteskno pojavo spreminjali in fotošopirali dokler botoks ne bo preočiten.
friks
# 17.08.2018 ob 22:29
Prvič slišim, da so do sedaj delali z modeli mlajšimi od 18 oz. celo od 15 let. Človek se sprašuje, kje so v teh primerih neki CSD-ji, varui otrokovih pravic in podobno. Poniknejo kot kraški potok.
friks
# 17.08.2018 ob 22:32
In zdaj so napisali par kritičnih člankov o tem, da bi se oprali, pred tem so pa ravno oni bili zgleda eni glavnih naročnikov takih zlorab.

Kot bi volk spisal članek o krutem življenju ovčk, ki so tako velikrat žrtve plenilcev.

Perverzija najvišje vrste.
Skippy
# 18.08.2018 ob 00:24
In zakaj si mladina ne bi smela služit denarja?
Kazalo