Moda
Dolce & Gabbana
Praznično okrašena trgovina znamke Dolce & Gabbana v Šanghaju. Kitajci lahko njihove izdelke kupujejo le še v običajnih trgvovinah, na spletu pa ne več. Foto: Reuters
Dolce & Gabbana
Podjetje je bilo prisiljeno odpovedati svojo modno revijo na tednu mode v Šanghaju. Foto: Reuters

Zaradi obtožb o rasizmu na Kitajskem bojkot znamke Dolce & Gabbana

Hiši so obrnili hrbet tudi kitajski zvezdniki
23. november 2018 ob 08:35,
zadnji poseg: 23. november 2018 ob 17:34
Peking - MMC RTV SLO

Kitajske spletne trgovine so s svojih strani umaknile oblačila italijanske modne hiše Dolce & Gabbana, ki se je zaradi oglasa, v katerem Kitajka s palčkami skuša jesti špagete in pico, znašla pod kritikami obtožb o rasizmu.

Zaradi spornega oglasa, ki naj bi omalovaževal kitajsko kulturo in spodbujal negativne stereotipe o Kitajski, je moral italijanski modni dvojec prejšnji teden preklicati udeležbo na tednu mode v Šanghaju. Za še večje ogorčenje Kitajcev je poskrbel skrivni posnetek, objavljen na Instagramu, na katerem Stefano Gabbana govori o "kitajski ignorantski umazani smrdeči mafiji". Modna hiša trdi, da so v Gabbanov profil vdrli hekerji, piše Guardian.

Ogorčeni kitajski potrošniki vse glasneje pozivajo k bojkotu izdelkov te priznane modne znamke, za katero je kitajsko tržišče eno najpomembnejših. Kitajci namreč kupijo več kot tretjino vseh luksuznih izdelkov po svetu, namesto nakupov v svetovnih modnih prestolnicah pa vse izdelke raje kupujejo doma. Več kitajskih spletnih trgovin je tako izdelke z logotipom D & G umaknilo iz prodaje, tudi največji kitajski spletni trgovec Alibaba, ki ob vpisu imena "Dolce & Gabbana" v iskalnik ne najde nobenega zadetka.

Zgodovina neprimernih potez
Italijani skušajo škodo, ki so jo naredili z neprimernim oglasom, popraviti. Tako so v opravičilu zapisali: "Spoštujemo Kitajsko in vse Kitajce." A pot do povrnitve ugleda bo dolga, saj so se proti modni hiši obrnili tudi kitajski zvezdniki. Filmska igralka Džang Ziji je tako dejala, da nikoli več ne bo kupila nobenega njihovega izdelka, pevec Vang Džunkaj pa je sporočil, da je prekinil pogodbo kot ambasador te modne hiše.

To sicer ni prvi incident, v katerega se je zapletla hiša Dolce & Gabbana. Lani so tako v reklamni kampanji objavili serijo fotografij, na katerih so bili reveži iz zanemarjenih predelov Pekinga fotografirani z manekeni, oblečeni v obleke znamke Dolce & Gabbana. Leta 2016 pa so razburili, ker so novo kolekcijo obutve poimenovali "suženjski sandali".

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
sivi gandalf
# 23.11.2018 ob 09:06
Za še večje ogorčenje Kitajcev je poskrbel skrivni posnetek, objavljen na Instagramu, na katerem Stefano Gabbana govori o "kitajski ignorantski umazani smrdeči mafiji". Modna hiša trdi, da so v Gabbanov profil vdrli hekerji, piše Guardian

očitno je za italijane večji problem vdor hekerjev v profil kot pa sam posnetek :)
DrKult
# 23.11.2018 ob 09:04
A zdaj imajo že na Kitajskem SJWji preveč časa? -.-"
stewie
# 23.11.2018 ob 09:31
Oziroma, kot bi v filmu Munje! rekel letos preminuli Nebojša Glogovac: "Dolče Gabana, je l'? Pa i njega ćemo da hapsimo, da znaš!" :)
pietetnik
# 23.11.2018 ob 09:09
Če bojkot res prime, je to "ura lepega vedenja" za Italijane!
Nostromo
# 23.11.2018 ob 14:08
Kok so grozni ljudje, kaj, ko jim ni všeč, če je nekdo nesramen do njih...

Težava pri omenjenih ljudeh je v tem, da je kriterij, kdaj je nekaj "nesramno" včasih prav komično prismuknjen.
los-t
# 23.11.2018 ob 16:58
Glih Kitajci se usajajo, poleg Arabcev so največji rasisti ravno oni...
lukace5
# 23.11.2018 ob 16:56
Ce bi jedla spagete z vilico in pico z roko, bi se pa pritozevali da ne spostujejo njihove kulture. Tem SJWjem res nikoli nic ne pasejo. So kot hipohondri, ki niso zdravi ce z njimi ni nic narobe. Jaz se nebi opravicil, rekel bi jim da naj ne kupujejo izdelkov ce so uzaljeni. Itak imata dovolj premozenja in zaradi morebitnega izpada dobicka iz kitajskega trga ne bost nic manj dobro zivela. Uzaljeni so pa itak verjetno tisti, ki si izdelkov ne morejo privosciti haha
Sussudio
# 23.11.2018 ob 11:37
Res uboga Stefano Gabbana in Domenico Dolce... ki imata skupaj 3-4 milijarde dolarjev premoženja. Res bosta hudo oškodovana in živela v pomanjkanju do konca svojih dni
spela55
# 23.11.2018 ob 12:00

DrKult
# 23.11.2018 ob 09:04
Prijavi neprimerno vsebino
A zdaj imajo že na Kitajskem SJWji preveč časa? -.-"


Kok so grozni ljudje, kaj, ko jim ni všeč, če je nekdo nesramen do njih...
Skippy
# 23.11.2018 ob 11:07
Kakšna občutljivost ...
Kazalo