Moda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 38 glasov Ocenite to novico!
Čustveni zaključek revije, na kateri je Zoran Garevski prejšnji teden predstavil kolekcijo Ujetost. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Garevski
Garevski se trudi ustvarjati brezčasne kose z daljšim 'rokom trajanja' od zgolj ene sezone. Kot je povedal ob neki priložnosti, se namreč zaveda svoje odgovornosti do strank. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
       Želje, vizije, sanje ... in realnost! Realnost, ki jih ujame v obliko, poskuša umiriti, racionalizirati in poslati na oder ... Tudi če za nekaj minut. Duša na dlani ... tudi če boli.       
 Besede, s katerimi je Zoran Garevski pospremil kolekcijo Ujetost
       Na dobrodelni dražbi lahko sodeluje vsakdo. Vsakdo pa lahko, tudi če ne sodeluje na dražbi, postane donator in prispeva po svojih zmožnostih preko sporočila SMS s ključno besedo HOSPIC5 na številko 1919 (prispevali boste 5 EUR) ali nakaže poljuben znesek na IBAN SI56 0700 0000 2061 243 (GB d.d., Kranj).       
 Kdo vse lahko sodeluje na dobrodelni dražbi?
Zoran Garevski se tudi v bolezni, tako kot pri svojem ustvarjanju, drži načela iskrenosti. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Zoran: dobrodelna revija, posvečena Zoranu Garevskemu

Zbrana sredstva bodo namenili Hiši Hospic
23. april 2014 ob 14:35,
zadnji poseg: 23. april 2014 ob 15:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Modni oblikovalec Zoran Garevski je zelo bolan, trenutno biva v Hiši Hospica. Nekaj modnih oblikovalcev se bo izjemni osebnosti in dolgoletnemu prijatelju poklonilo s posebno modno revijo z dobrodelno noto.

Zoran Garevski, ki je s svojim delom oblikovalca, kostumografa in stilista v zadnjih sedemnajstih letih, odkar se je zaradi študija modnega oblikovanja - zanimivo, lotil se ga je šele pri "zrelih" 24, ko mu je bilo dokončno jasno, da prva izbira, ekonomija, ni prava zanj - preselil v Slovenijo (slovenski državljan pa je postal šele pred kratkim) močno zaznamoval vsa področja modnega dogajanja pri nas, si je namreč za svoj rojstni dan, ki ga bo praznoval prav na dan omenjenega dogodka, 29. aprila, zaželel, da bi vsak izmed njegovih najbližjih kolegov ustvaril en avtorski kos, navdahnjen z njegovim delom, identiteto, detajlom ...

O zamisli v ozadju revije smo spregovorili z modno oblikovalko in pedagoginjo Natašo Peršuh, eno od pobudnikov dogodka in dolgoletno kolegico in prijateljico Zorana Garevskega. "Gre za gesto, ki hkrati razveseljuje Zorana in pomaga pri nečem, kar je njemu in nam vsem pomembno. Skupaj z Zoranom bomo na malo drugačen način proslavili njegov rojstni dan. Oblikovalci mu bomo podarili posebno 'darilo' - vsak bo z njim in njegovo estetiko v mislih oblikoval eno kreacijo."

"Na neki način se oblikovalci in vsi drugi, ki so dogodek omogočili, poklanjamo izjemni osebnosti in dolgoletnemu prijatelju in kolegu, s to gesto pa želimo tudi pomagati. Po reviji bodo oblačila na voljo na dobrodelni dražbi, katere izkupiček bo v celoti namenjen Hiši Hospica, kjer Zoran trenutno biva," še pojasnjuje Peršuhova. Poleg nje bodo na reviji sodelovali oblikovalci oblačil in dodatkov, velika večina vidnejših ustvarjalcev slovenskega modnega področja starejše in mlajše generacije: Dajana Ljubičić, Peter Movrin, Sanija Reja, Katja Magister, Nena Florjančić, Anđela Lukanović, Nina Tomažin, Ana Jelinič, Petja Zorec, Špela Hvale, Barbara Vrbančič, Barbara Krmelj, Matic Veler, Maja Leskovšek, Sofija Urumović, Sara Valenci, Elena Fajt, Almira Sadar, Vesna Mirtelj, Barbara Podlogar, JSP - Jelena in Svetlana Proković, Urša in Tomaž Draž, Urša Drofenik, Anja Mlakar, Maja Mehle, Marta Kosturska, Petra Grmek, Gia Gruden, Nina Šušnjara, Romi Bukovec, Goga Štiftar, Olgafacesrok - Olga Košica in Rok Marinšek ter Marjeta Grošelj.

Dogodek je odprt za javnost, saj organizatorji želijo, da bi se ljudje odzvali v čim večjem številu in da bi skupaj lahko prispevali čim več k trenutnemu in prihodnjemu delovanju Hiše Hospica. "Tako v dobro tistih, ki tam bivajo zdaj in tistih, ki jih taka usoda lahko nepričakovano doleti v prihodnosti," je še dodala oblikovalka, ki je skupaj z Garevskim ustanovila kreativno platformo Squat.

Iskren v dobrem in slabem
Vsi, povabljeni k sodelovanju, bodo svoje kreacije predstavili naslednji torek ob 20.00 v Stari mestni elektrarni, po reviji pa bo sledila dobrodelna dražba predstavljenih kosov, izkupiček si Zoran Garevski želi nameniti prav Hiši Hospic, kjer biva.

Približno leto in pol je, odkar je izvedel za svojo diagnozo. Jeseni, po več operacijah in obsevanju, je o svoji intimni izkušnji spopadanja z rakom odkrito spregovoril v oddaji Dobro jutro, saj se je odločil, da bo v skladu s svojim ustvarjalnim poklicem tudi glede bolezni iskren. Takrat je povedal, da ga je izkušnja spremenila in ima v življenju novo vizijo: "Drugačen sem v tem, da bolj cenim stvari, ki jih imam."

Sicer je že od nekdaj delal na sebi tako v duhovnem kot intelektualnem smislu, a z boleznijo je prišla nova osrednja želja: mirno življenje. Poklicni uspeh in modni blišč sta bila potisnjena na stranski tir. A je Zoran vseeno zbral moči in pripravil še eno kolekcijo, s katero se je predstavil na ravnokar končanem tednu mode.

"Sem oblikovalec, to je moje življenje"
Kakšen vtis je "poslovilna" kolekcija, ki je v dvorani Kina Šiška izvabila veliko čustev, občinstvo je oblikovalcu namenilo stoječi aplavz in tudi nekaj solz, naredila na Natašo Peršuh? "Kolekcija, ki smo jo videli na Fashion Weeku, je bila prelepa. Poslavljanje morda ni prava beseda; nekdo, kot je Zoran, želi delati odlično, ne glede na situacijo in okoliščine. Njegova bolezen se je intenzivno poslabšala ravno med časom realizacije kolekcije, zato je bila kolekcija močno nabita s čustvi; Zoran je skozi kolekcijo še enkrat mojstrsko pokazal vse, kar njegovo oblikovanje predstavlja. Kot sam pravi: 'Sem oblikovalec, to je moje življenje.'"

Al. Kl.
Prijavi napako
Komentarji
severna zvezda
# 23.04.2014 ob 20:48
kdo je zoran ?

..... Ne znaš brati? Že v prvem poudarjenem odstavku ti piše, kdo je. ........ Provociraš iz gole objestnosti?!

Drugače pa škoda zanj, talentiran in prizemljen ....... in tudi vest o Hospicu je tisto, kar žalosti ..... kdor je ali ni imel izkušnje, ko je skrb za hudo obolelega prehuda, bo razumel, da Hospic mora delovati naprej.
smr3k4
# 23.04.2014 ob 15:21
Drži se Zoran!
oliva
# 23.04.2014 ob 16:27
Lepo od njih.

Ja - drži se, Zoran!
mala_mis
# 23.04.2014 ob 14:44
Pohvalno :)
bruhnmici
# 23.04.2014 ob 17:32
Naj se tvoje potovanje ne konča. Hvala za tisto več, kar puščaš v oblikovanju tu in zdaj. Tisto nekaj večnega. Preprostost, iskrenost ... tisti manj je več. Pa saj veš ... oblik je več. Tudi življenj.
oliva
# 23.04.2014 ob 21:31
"kdo je zoran ?"

Nekdo.
Ki ustvarja, ki je bolan in ki mu njegovi kolegi, prijatelji, znanci... posvečajo tale dobrodelni dogodek.
Majora
# 23.04.2014 ob 22:53
Nazadnje sem ga videl v oddaji Dobro jutro, deloval je zelo pozitivno, kljub težki bolezni. Sem upal, da ga bo premagal. Žal zdaj berem, da je že v Hiši Hospica, torej so mu šteti dnevi. Kruto je to življenje.
severna zvezda
# 23.04.2014 ob 22:11
@ oliva, hvala da si dopolnila moj post dotičnemu :)

Nekdo pa se pač ne zaveda, da rak lahko doleti vsakogar: Nekoga - bolj znanega, manj znanega ali vsakega slehernika .... Morda zato minus?
oliva
# 23.04.2014 ob 22:35
"..... lahko doleti vsakogar: Nekoga - bolj znanega, manj znanega ali vsakega slehernika ....

Ja.

Kar se zgodi enemu, se lahko zgodi vsem.
(latinski pregovor)
ezat_anim
# 23.04.2014 ob 18:20
kdo je zoran ?
Kazalo