Oče Karla Velikega je bil Pipin III. Mali. Foto:
Oče Karla Velikega je bil Pipin III. Mali. Foto:
Križni hodnik samostana Stična
Samostan in cerkev v Stični so posvetili leta 1136.
Paracelsus
Paracelsus je opisal zastrupitev z živim srebrom.
Potemkin se je rodil 24. septembra 1739.
Pedro I.
Pedro I. je umrl v svoji rojstni palači pri 36 letih zaradi jetike. Foto: Wikipedia
Joao VI.
Pedrov oče, Joao VI., je bil portugalski kralj. Foto: Wikipedia
Na današnji dan leta 1905 so Švedi priznali neodvisnost Norveške.
Prvi avtomobil, ki je prišel s tekočega traku, je bil fordov model T.
Černenko je eno leto vodil Komunistično partijo SZ-ja.
24. septembra 1939 so Nemci začeli bombardirati Varšavo. Foto: RTV SLO

je umrl frankovski kralj iz družine Karolingov Pipin III. Mali. Bil je prvi karolinški kralj, sin Karla Martela in oče Karla Velikega.

Leta 747 je postal frankovski vladar. Za kralja so ga okronali leta 751, ko so ga za vladarja razglasili s papeževo podporo, saj je bil velik zaveznik papeštva. Branil je svetega očeta pred langobardskimi napadi.

S tako imenovano Pipinovo darovnico je aprila leta 754 podaril papežu Raveno, Pentapolis in nekatere pokrajine v srednji Italiji ter pripravil podlago za ustanovitev papeške države. Pipin Mali je ustanovitelj dinastije Karolingov, po njegovi smrti je zavladal sin Karl. Rodil se je leta 714 ali 715.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 1054 je umrl nemški učenjak, skladatelj in glasbeni teoretik Hermann von Reichenau.

Leta 1136 je bil posvečen samostan v Stični. Cerkev so gradili od leta 1132 do leta 1156, posvetili pa so jo leta 1136 in je najstarejša taka ustanova v Sloveniji. Za ustanovitev se je zavzel oglejski patriarh Peregrin, ki naj bi bil doma iz teh krajev. Samostan se je povezal z mrežo cistercijanskih samostanov po vsej Evropi. Cistercijanski red se je začel razvijati v začetku 12. stoletja v Franciji. Stična je sčasoma postala velika posest. V drugi polovici 15. stoletja so samostanu povzročili veliko škodo turški upadi. V 17. in 18. stoletju je doživel razcvet, ki je trajal do leta 1784, ko ga je razpustil cesar Jožef II.

Leta 1501 se je v Pavii rodil italijanski naravoslovec, zdravnik in matematik Gerolamo Cardano. Odkril je splošno rešitev enačb tretje stopnje. Iznašel pa je kardan - križni zgib, gibljiv stik med dvema koncema gredi za prenos vrtilnih momentov, ki dopušča pregib do 45 stopinj. Na koncih obeh gredi so zgibne vilice z ležajnima ušesoma, nameščeni druga nasproti drugi.

Leta 1541 je umrl švicarski zdravnik, filozof in naravoslovec Paracelsus s pravim imenom Theophrastus Bombastus von Hohenheim. Med drugim je spoznal pomen fizikalnih in kemičnih temeljev vsega živega sveta, kar je tedanjo medicino postavilo na popolnoma nove temelje. Cenil je naravno zdravilstvo. Zanj je bil človek nedeljiva telesno-psihična celota. V medicino je uvedel kemično zdravljenje. Zaradi drugačnih pogledov na zdravljenje so ga iz vseh krajev, kamor je prišel, kmalu izgnali. Šele po njegovi smrti so spoznali pomen njegovega dela. Paracelsus je delal tudi v Idriji in na Ptuju. Opisal pa je tudi poklicne bolezni rudarjev in kronično zastrupitev z živim srebrom.

Leta 1583 se je rodil češki vojvoda Albrecht Wenzel Eusebius von Wallenstein.

Leta 1739 se je rodil ruski politik in vojskovodja, ljubimec in osebni svetovalec ruske cesarice Katarine Velike, Grigorij Aleksandrovič Potemkin. Znan je predvsem po izrazu Potemkinove vasi - to so bile lepe kulise, ki jih je postavil takrat, ko je cesarica potovala po državi, saj ji je Potemkin želel prikazati, da je Rusija cvetoča in urejena.

Leta 1834 je umrl brazilski cesar Pedro I., znan tudi kot Pedro Primeiro. Rodil se je 12. oktobra 1798 v palači Queluz v bližini Lizbone.

Umrl je v svoji rojstni palači pri 36 letih zaradi jetike. Leta 1972 so njegove ostanke prenesli v Brazilijo in ga pokopali v muzeju Ipiranga. V zakonu s prvo ženo Mario Leopoldino (22. januar 1797-11. december 1826) so se mu rodili: Maria II Portugalska (4. april 1819-15. november 1853), Miguel de Braganca (26. april 1820, mrtvorojen), Joao Carlos de Braganca (6. marec 1821-4. februar 1822), Januária de Braganca (11. marec 1822-13. marec 1901), Paula de Braganca (17. februar 1823-16. januar 1833), Francisca de Braganca (2. avgust 1824-27. marec 1898) in Pedro II. Brazilski (2. december 1825-5. december 1891).

Leta 1862 je umrl slovenski škof, pesnik in narodni buditelj Anton Martin Slomšek. Anton Martin Slomšek se je šolal na I. gimnaziji v Celju, pozneje pa tudi v Ljubljani, Senju in Celovcu. Po posvečenju je svojo prvo mašo daroval v Olimju. Dve leti je bil kaplan na Bizeljskem in dve leti v Novi Cerkvi pri Celju. Leta 1829 je bil imenovan za spirituala v celovškem semenišču, kjer je devet let bogoslovce učil slovenščino. Nato je bil župnik v Vuzenici, leta 1844 pa je postal stolni kanonik in višji šolski nadzornik, leta 1846 pa župnik in opat v Celju, kmalu zatem pa vodja lavantske škofije s sedežem pri Sv. Andražu v Labotski dolini na Koroškem. 5. julija 1846 je bil v Salzburgu posvečen za škofa, leta 1859 je prenesel škofijski sedež iz Sv. Andraža v Maribor. S tem je pripomogel k integraciji Štajerske slovenskemu ozemlju. Slomška je leta 1999 beatificiral papež Janez Pavel II. in ob tem razglasil za njegov godovni dan obletnico smrti - 24. september.

Leta 1898 se je rodil avstralski patolog Howard Walter Florey, ki je nadaljeval Flemingove poskuse in skušal iz plesni izločiti aktivni antibakterijski agens. Iz gojišča plesni je dobil rumen prah, ki je vseboval zaželeno snov. Penicilin so prvič uporabili 1943. leta. Po vojni je postal penicilin nepogrešljiv in še vedno velja za izjemen antibiotik. Florey je leta 1944 prejel viteški naslov, skupaj s Felmingom in Chainom pa leta 1945 Nobelovo nagrado za medicino in fiziologijo. Umrl je 22. februarja 1968.

Leta 1900 je umrl slovenski duhovnik, pisec in filozof Frančišek Lampe.

Leta 1905 je Švedska priznala neodvisnost Norveške. Predtem so se Norvežani na referendumu odločili za razveljavitev unije, saj je v državi naraščala narodna zavest, ki je močno obremenjevala zvezo s Švedsko. Švedski kralj Oskar II. se je odrekel svojim zahtevam po norveški kroni in omogočil mirno ločitev obeh držav. Ko je švedski princ odklonil norveški prestol, so s plebiscitom potrdili danskega princa Karla za norveškega kralja Haakona VII.

Leta 1908 je bil v tovarni Ford zgrajen prvi model avtomobila T, znan tudi pod imenoma Tin Lizzie in Flivver.

Leta 1911 se je rodil generalni sekretar KPSZ-ja Konstantin Ustinovič Černenko. Med enoletnim vodenjem KPSZ-ja Černenko ni izoblikoval nobene izrazite usmeritve, saj se zadnje mesece pred smrtjo skoraj ni več pojavljal v javnosti. Novi partijski voditelj si je že prve tedne po prevzemu položaja utrdil oblast s strani Sovjetske zveze obsežnimi čistkami med funkcionarji. V Moskvi so dan po njegovi smrti, 11. marca 1985, soglasno izvolili 54-letnega Mihaela Sergejeviča Gorbačova za novega generalnega sekretarja partije.

Leta 1925 se je rodil angleški astronom, astrofizik in kozmolog Geoffrey Ronald Burbidge.

Leta 1938 je umrl ruski matematik Lev Genrihovič Šnireljman.

Leta 1939 so Nemci začeli letalsko bombardiranje Varšave.

Leta 1940 se je Nova Kaledonija pridružila Svobodni Franciji.

Leta 1941 je bil v Londonu ustanovljen Francoski državni svet.

Leta 1941 je ZSSR pristopil k paktu Združenih narodov.

Leta 1941 so nastale prve primerjave med Japonsko in Združenimi državami Amerike, potem ko je japonski konzul na Havajih območje razdelil na pet delov in predvidel število vojnih ladij za posamezno cono. Prva nasprotja so pripeljala do kasnejšega japonskega napada na Pearl Harbor.

Leta 1945 je umrl nemški fizik Johannes »Hans« Wilhelm Geiger, ki se je ukvarjal z raziskovanjem radioaktivnih snovi in leta 1913 izdelal prvo napravo za ugotavljanje in preštevanje naelektrenih delcev, Geigerjev števec. Skupaj z Nuttalom je odkril zvezo med energijo žarkov alfa in njihovim dosegom. Rodil se je 30. septembra 1882.

Leta 1971 je moralo 90 ruskih diplomatov zapustiti Veliko Britanijo zaradi vohunjenja