Notranjost avstrijskega parlamenta je bila dolgo takšna ... Foto: Reuters
Notranjost avstrijskega parlamenta je bila dolgo takšna ... Foto: Reuters
Avstrijski parlament
... po prenovi pa bodo poslanci sedeli v takšni dvorani. Foto: Reuters

Zanimanje je bilo ogromno, saj so v dveh tednih prodali skoraj vse kose in zbrali dobrih 208.000 evrov. Samo v zadnjem dnevu je pod dražbeno kladivce šlo okoli 2.500 različnih kosov pohištva in druge notranje opreme.

Najvišjo ceno je na dražbi dosegla vladna klop iz plenarne dvorane iz sredine prejšnjega stoletja, ki so jo prodali za 22.000 evrov. Na drugo mesto se je uvrstila velika konferenčna miza iz druge polovice 20. stoletja, ki je lastnika zamenjala za 6.000 evrov.

Popolno presenečenje je bila končna cena za servirni voziček, za katerega je novi lastnik odštel nič manj kot 5.500 evrov, to pa je bila tretja najvišja prodajna cena na dražbi. Sledila sta para klubskih naslonjačev v secesijskem slogu, ki so ju prodali za 2.800 oziroma 2.600 evrov.

Nekoliko manj zanimanja so bili deležni sedeži poslancev, ki so jih prodali po različnih cenah, najvišja je bila 1.500 evrov.

"Veliko zanimanje za parlament"
"Veselimo se tega odličnega rezultata,"
je dejal odgovorni za prenovo parlamenta Alexis Wintoniak. Kot je dodal, so želeli z dražbo doseči, da bi na demokratičen način vsem državljankam in državljanom dali enako možnost, da se potegujejo za kos sodobne avstrijske zgodovine. "Množična udeležba kaže na živahno zanimanje za parlament," je še dejal.