Lani je okrašeno posestvo Salajevih v mesecu dni obiskalo skoraj 70.000 obiskovalcev. Foto: Reuters
Lani je okrašeno posestvo Salajevih v mesecu dni obiskalo skoraj 70.000 obiskovalcev. Foto: Reuters
Grabovnica, posestvo Salaj
Okrašeno posestvo se razprostira na štirih hektarjih. Foto: Reuters
V Grabovici družina dom okrasila z milijonom lučk

13 let je minilo, odkar se je Zlatko Salaj, ki prihaja iz revne družine, odločil, da si bo končno uresničil željo iz otroštva - posebej bogato okrašen dom za božič. "V otroških letih si doma nismo mogli privoščiti niti enega okraska, niti ene lučke. Zato sem si že takrat obljubil, da si bom enkrat privoščil veličastno okrasitev," se spominja.

Po dolgih letih dela v Nemčiji, Siriji, Libiji, Savdski Arabiji, Jordaniji in Iraku se je nazadnje vrnil domov v Moslavino in se odločil, da je čas za praznično okraševanje.

10.000 evrov za elektriko
Sprva je prižgal 50.000 lučk, s katerimi je okrasil visoki smreki pred hišo, ko pa je videl, koliko radovednežev je pritegnil veličasten prizor, se je odločil, da bo zgodbo ponovil.

Vsako leto je bilo lučk več, skupaj z njimi pa je raslo tudi število obiskovalcev - lani jih je tako obiskalo 68.400 turistov, letos pa pričakujejo še vsaj 15 odstotkov več gostov, napovedanih je tudi več kot 20 skupin iz tujine, hrvaške železnice iz prestolnice ponujajo tudi prevoz s posebnim vlakom.

Vsako leto so sicer rasli tudi stroški za elektriko, zato račun v višini 10.000 evrov za Salajeve ni bil nič nenavadnega. Vendar pa ne nosijo vsega finančnega bremena na svojih plečih - obisk pravljične dežele je za otroke do 10. leta v spremstvu staršev sicer brezplačen, odrasli pa morajo zanj odšteti 30 kun (štiri evre).

Slavnostni prižig luči, na katerega so se pripravljali skoraj tri mesece, so izvedli 6. decembra, posestvo Salajevih pa bodo osvetljevale vsak večer od 16.15 vse do 11. januarja.

V Grabovici družina dom okrasila z milijonom lučk