Poljub Alberta II. in Charlene. Foto: Reuters
Poljub Alberta II. in Charlene. Foto: Reuters
Monaška družina. Foto: Reuters
Prvič se je v javnosti pojavil najmlajši član monaškega dvora. Foto: Reuters

19. novembra se družina Grimaldi, ki vlada v Monaku že od leta 1927, zbere in pozdravi državljane. Dan državnosti pa kneževina praznuje v spomin na leto 1861, ko je kneževina podpisala pogodbo s Francijo in pridobila samostojnost.

Družina z Albertom II. na čelu se je skupaj najprej udeležila tradicionalne katoliške maše, nato so državljane pozdravili z balkona, zvečer pa so se preoblekli v slovesne toalete in se udeležili galaprireditve, kjer so še zadnjič na ta dan nazdravili Monaku.

Slovesnosti pred palačo so se udeležili Albert II., njegovi sestri Caroline in Stephanie kot tudi njuni otroci. Carolinin sin Andrea se je pojavil skupaj s svojo nosečo ženo Tatiano Santo Domingo in skoraj dveletnim sinom Sacho, ki so ga prvič predstavili javnosti.

Prvega in drugega dela praznovanja se ni udeležila visoko noseča kneginja Charlene, opoldne se je pojavila le na balkonu palače, kjer sta se z Albertom na veselje zbrane množice tudi poljubila tako kot pred tremi leti, ko sta postala zakonca. Albert II. je opravičil izostanek svoje noseče žene z besedami, da pazi na to, da se preveč ne napreza, saj se bliža rojstvo dvojčkov.

Monaški dvor se širi
Po besedah 56-letnega kneza bosta dvojčka na svet privekala še pred božičem. Porod dvojčkov je predviden "okoli božiča, a ker gre za dvojčka, je gotovo, da bo porod okoli deset dni prej", je pojasnil bodoči očka.

Kot je dodal, ne želi izvedeti za spol svojega naraščaja. 36-letna Charlene je drugačnega mnenja, a skrbno skriva to novico pred njim, ker jo je tako sam prosil.

Z rojstvom dvojčkov se bo spremenil vrstni red za knežji prestol. Doslej sta bila prva v vrsti Albertova sestra, 57-letna Caroline von Hannover, in njen najstarejši sin, 30-letni Andrea Casiraghi. Oba nezakonska otroka Alberta II. v skladu z monaško zakonodajo nista upravičena do prestola.

Ko se bosta rodila dvojčka, bo prvi v vrsti za prestol prvorojeni, če bosta oba istega spola. Če se bosta rodila deček in deklica, monaška zakonodaja daje prednost dečku. Če se bosta rodili deklici, pozneje pa bo knežji par dobil še moškega potomca, bo prvo mesto v vrsti za prestol pripadlo mlajšemu dečku.