Zabava
James Franco z mlajšim bratom Davom, soigralcem v Disaster Artistu, ob sprejetju zlatega globusa za najboljšo moško vlogo v komediji ali muzikalu. Foto: Reuters
Franco je sicer zlati globus prejel že leta 2002 za vlogo Jamesa Deana v TV-filmu, za vlogo v 127 ur pa je bil leta 2011 nominiran za prvega - in do zdaj edinega - oskarja. A največ pohval je bil deležen kot bizarni Tommy Wiseau (na sliki levo ob prejemu Francove nagrade) v filmu Disaster Artist. Foto: Reuters
Na sinočnji podelitvi nagrad kritikov so dame črnino zamenjale za barve, a ton podelitve je ostal izrazito feminističen s kar nekaj zbodljaji na račun moških kolegov. Foto: AP
Francu je bilo med "zasliševanjem" voditelja Setha Meyersa v oddaji Late Night With Seth Meyers v sredo vidno nelagodno. A je vztrajal, da ne misli besno zanikati obtožb, saj se mu zdi pomembno, da so ženske "končno dobile svoj glas". Foto: Youtube
Franco (desno) z eno od svojih tožnic, nekdanjo študentko Sarah Tither-Kaplan. Foto: IMDb
Sarah Tither-Kaplan je nastopila tudi v Francovem filmu The Long Home, ki naj bi premiero dočakal letos. V filmu Tither-Kaplanova igra prostitutko, zmotili pa so jo goli prizori. Foto: IMDb
Franko v seriji The Deuce igra dvojno vlogo dvojčkov Martino. Avtor serije vztraja, da je bil Franco na snemanju povsem profesionalen. Foto: IMDb

Dodaj v

James Franco po novih obtožbah zlorab namesto po nagrado v skrivanje

Pet žensk obtožilo igralca v LA Timesu
12. januar 2018 ob 16:27
Los Angeles - MMC RTV SLO

Oder na sinočnji podelitvi nagrad kritikov v Santa Monici je ostal prazen, ko so poklicali ime Jamesa Franca kot zmagovalca najboljše moške vloge v komediji.

39-letni zvezdnik Disaster Artista je namreč podelitev preskočil, potem ko se je nanj po nedeljski zmagi na zlatih globusih usul nov plaz obtožb spolnega nadlegovanja in neprimernega vedenja.

Čeprav je ta teden še nastopil kot gost v oddajah Stephena Colberta in Setha Meyersa, kjer se ni mogel izogniti zasliševanju o obtožbah, je po srednem nastopu pri Meyersu - poniknil. V četrtek je sicer priletel v Los Angeles, domnevno, da bi se udeležil podelitve nagrad, a se je očitno nato v zadnjem hipu premislil.

"Res je v slabem stanju, tako slabem, da je zamenjal svojo telefonsko številko," je vir blizu Francu povedal za revijo People. "Njegovi tesni prijatelji mu skušajo biti v oporo, a je težko - govori samo z izbrano skupino ljudi. Za zdaj se bolj ali manj skriva."

Spogledovanje s 17-letnico
Na Twitterju so se takoj po Francovi zmagi na nedeljskih feministično obarvanih zlatih globusih pojavile obtožbe na račun igralca, češ kako si drzne nositi značko v znak podpore ženskam v Hollywoodu, če pa se je sam vedel neprimerno.

Prva se je oglasila 55-letna igralka Ally Sheedy, ki jo je Franco režiral v gledališki igri leta 2014. Sheedyjeva, ki je tvite sicer medtem že izbrisala, je zapisala "Zakaj so Jamesa Franca spustili v dvorano? Sem že preveč rekla". In še: "James Franco je pravkar zmagal. Prosim, nikdar me ne vprašajte, zakaj sem zapustila filmski posel."

Kaj točno je imela Sheedyjeva s tvitom v mislih, ni znano, a številni so pohiteli spomnit na incident iz istega leta, ko je Franco po Instagramu flirtal s komaj 17-letno oboževalko. Franco je takrat javno priznal, da ni ravnal primerno, a leta 2014 tovrstni spodrsljaji še niso pomenili konca kariere - leta 2018, na vrhuncu aktivističnega gibanja "Me Too" in "Time's Up", pač.

Siljenje v gole prizore?
Po Sheedyjevi sta se na Twitterju oglasili še dve manj znani igralki - Violet Paley je zapisala, da ji je Franco, ko sta bila krajši čas v "sporazumnem razmerju", nekoč v avtomobilu potisnil glavo proti svojemu penisu, Sarah Tither-Kaplan pa se je pritožila, da je morala v dveh njegovih filmih odigrati goli prizor.

"Hej, James Franco, lepa značka na zlatih globusih. Se spomniš pred nekaj tedni, ko sem morala v dveh tvojih filmih nastopiti povsem gola za 100 dolarjev na dan, ti pa si mi rekel, da to ni izkoriščanje, ker sem podpisala pogodbo? Čas se ti izteka!" je zapisala Tither-Kaplanova, ki očitno ne razume, kaj pomeni, če v pogodbi privoliš v snemanje golih prizorov.

Podpira gibanje
Franco je skušal v nastopih pri Colbertu in Meyersu obtožbe še nasloviti in je, čeprav mu je bilo ob tej temi vidno nelagodno, zatrdil, da to je pomembna tema in da podpira gibanje proti spolnemu nadlegovanju v Hollywoodu.

"Stvari, ki sem jih slišal s Twitterja, niso točne, vseeno pa popolnoma podpiram ljudi, ki se zdaj oglašajo in ki so našli svoj glas, ki ga prej toliko časa niso imeli. Nočem jih kakor koli zatreti. Mislim, da je to dobra stvar, in gibanje podpiram," je dejal v torek na Colbertu.

V sredo pri Meyersu pa: "Obstajajo ljudje, za katere je zdaj nastopil čas, da se tudi njih sliši. Imam svojo plat te zgodbe, a dovolj verjamem v te ljudi, ki do zdaj niso bili dovolj zastopani, zdaj pa je čas, da povedo svoje zgodbe, da se zadržim, ne bom rekel vsega, kar bi lahko, preprosto zato, ker tako močno verjamem v to gibanje. Če moram zato sprejeti udarec, ker ne bom poskušal dejavno zanikati stvari, naj bo."

Peterica žensk nad Franca
V četrtek je nato v Los Angeles Timesu izšel članek, v katerem pet žensk Franca obtožuje, da je kot igralec in mentor na igralski akademiji, kjer predava, zlorabil svoj položaj.

Dve Francovi študentki sta povedali, da se je Franco pogosto razburil na snemanjih, ko nista hoteli snemati prizorov zgoraj brez, Tither-Kaplanova, ki je igrala prostitutko v Francovem filmu The Long Home (izid filma napovedan za letos), pa je potožila, ker je morala odigrati gole prizore (v pogodbi je v to privolila, op. a.), še posebej ker naj bi si Franco v prizoru orgije odstranil ščitnik, ki ga igralci uporabljajo med snemanjem tovrstnih prizorov. Tither-Kaplanova je dodala še, da je Franco eno izmed igralk, ki v prizoru ni želela nastopiti zgoraj brez, poslal domov.

Svoje obtožbe, da jo je nagovarjal k oralnemu seksu, je za LA Times ponovila tudi Paleyjeva.

HBO: Bil je povsem profesionalen
Francov odvetnik Michael Plonsker je vse obtožbe zanikal.

Oglasil se je tudi David Simon, avtor HBO-jeve serije The Deuce, v kateri trenutno nastopa Franco, in dejal, da je bil Franco na snemanju serije, ki govori o pornoindustriji v New Yorku v 70. in 80. letih, "popolnoma profesionalen". Franco v seriji ne samo igra, in to v dvojni vlogi dvojčkov Martino, ampak je tudi eden izmed producentov, poleg tega pa je tudi režiral več epizod serije.

"Še vedno berem o vsem skupaj tako kot vsi drugi in skušam razločiti, ali je v obtožbah kaj resnice ali ne," je povedal Simon v izjavi za Variety. "Osebno lahko govorim le za The Deuce. Preveril sem pri vseh producentih in drugih članih ekipe. Nobene pritožbe nismo dobili in nihče ne ve za kakršen koli incident, povezan z g. Francom. Tudi HBO ni prejel nobene pritožbe v povezavi z njim. Po naših izkušnjah je bil kot igralec, režiser in producent popolnoma profesionalen."

Franco je bil sicer za svojo vlogo že komično zloglasno slabega igralca in režiserja Tommyja Wiseauja (The Room) tudi favorit za nominacijo za oskarja. Ker so člani akademije večino glasovnic že oddali, škandal verjetno Francu pri oskarjevskih nominacijah še ne bo škodil, vsekakor pa morebitna nominacija za igralca ne bo prav sladka.

Mnenja o zadnjih obtožbah na račun Franca so na spletu sicer deljena - številni pozdravljajo, da je ekscentrični igralec "končno dobil, kar mu gre", spet drugi pa se sprašujejo, ali ni morda gibanje s takimi obtožbami, kot so se usule na Franca, vseeno skrenilo s prave poti ter izgubilo svoj fokus in z njim kredibilnost.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Le Courage
# 12.01.2018 ob 16:36
spet drugi pa se sprašujejo, ali ni morda gibanje s takimi obtožbami, kot so se vsule na Franca, vseeno skrenilo iz tirnic ter izgubilo svoj fokus in z njim kredibilnost.

Točno to. Tovrstnih natolcevanj in mešanj megle se bo širša javnost kmalu nažrla, na koncu pa ne bodo hoteli poslušati niti tistih, ki so bili dejansko posiljeni/posiljene, to 'gibanje' pa bo doseglo ravno obraten namen...
Kris
# 12.01.2018 ob 17:11
Kar naenkrat so Hollywoodčanke postale bolj puritanske od najbolj zadrtih konzervativcev. Bile so pripravljene narediti vse za vlogo in so zavestno šle v navzkriž z svojimi načeli, ker je bilo to dobro za lansiranje kariere, potem pa mora za njeno dejanje odgovornost prevzeti moški?!?! Ženske z varne časovne distance obtožujejo moške, sploh tiste, ki jim je kariera v downu, heh. Čez 10, 20 let kar nenadoma ugotovijo, da so bile posiljene. Po tem ključu sta Warren Beatty in Jack Nicholson vojna zločinca.

Ironično, da ta gonja proti moškim poteka v času, ko so instagram, facebook, twitter in ostala omrežja polna ženskih delov telesa v prvem planu tako slavnih žensk kot wannabe anonimk. Tu nekaj hudo ne štima, to prostovoljno razkazovanje in izpostavljanje ženskih atributov ne gre v isti stavek z moškimi napadalci. Kaj pa če so predatorji ženske, koristoljubne oportunistke z slabo vestjo? Večina slavnih žensk je posnela gole fotografije. Šovbiznis pač! Na neki točki kariere so se same prerivale pred kamero in niso imele nič proti. Nastavljale so se, vabile, zapeljevale in dražile, kar ni v skladu s pričakovanjem, da jih tretirajo kot nune, skratka laži in hinavščina. Ko Hollywood drži moralko.
ennui
# 12.01.2018 ob 16:41
Tither-Kaplanova, ki je igrala prostitutko v Francovem filmu The Long Home (izid filma napovedan za letos), pa se je potožila, ker je morala odigrati gole prizore (v pogodbi je na to pristala, op. a.)

Haha, K. S. brez usmiljena nad neumno pritožbo igralke. Resno, folk, ki ne zna brati mogoče ne bi smel podpisovati pogodb. Ali pa,... da ne gre samo za iskanje pozornosti tukaj?
Drncl
# 12.01.2018 ob 17:37
To je šlo že čisto davno iz vseh okvirjev. Še mož se bo na koncu bal ženi zvečer reči, če bi seksala, da ga ne bi kdaj obtožila nadlegovanja...
makoshark
# 12.01.2018 ob 19:06
Samo je res nezaslišano, da morajo igralke igrati tudi zgoraj brez in celo nage, ko se snema filmski material, ki obravnava porno industrijo.

;)
Binder Dandet
# 12.01.2018 ob 17:48
Razen tiste poteze z bj ni nic nasilnega. Pa se tam ni znan kontekst. Podpise pogodbo za gol prizor in zdaj preko socialnih meidjev joka. Relativizacija dejanskega nasilja, ki se ga je recimo Weinstein sel. Flirtanje po instagramu? Wtf je to? Ce bi bilo karkoli kaznivega, bi ga organi pregon atakoj zahaklali, saj instagram je javen. kr neki.
sanny86
# 12.01.2018 ob 20:09
@snezinkica

Primerjava z bosanskimi delavci je povsem zgresena in neutemeljena. Ti ljudje so podpisali pogodbe za delo v gradbenistvu. Svoje delo so korektno opravili in tezava je nastala le in zgolj pri placilu.

Pri omenjeni igralki, ki je podpisala pogodbo v kateri so vkljuceni goli prizori, gre pa sedaj le za mesanje megle. Kaj je naslednje, se bo oglasila Sharon Stone, da se pocuti zlorabljeno zaradi prizorov iz filma Prvinski nagon? Ali pa vse igralke, ki so odigrale gole prizore v Game of thrones? Cakam samo se clanek, da se oglasijo porno zvezdnice in recejo, da se na snemanjih pocutijo kot kos mesa... haha!

Kdor nima zelodca za delo v Hollywoodu bi si pac moral poiskat nekaj bolj sebi primernega. Ker eni imajo pac neko predstavo, da je Hollywood le blisc, glamur, rdece preproge itd. Pa temu niti zdalec ni tako.
CarlosNorris
# 12.01.2018 ob 16:39
Holivud je sploh taka industrija kjer so vzorci takega obnašanja pogostejši že zaradi tega ker je tak obscen winner's market- kjer je en Tom Cruise ali Will Smith plačan 20 milijonov na film, par soigralcev tudi dobro plačano (ampak še vedno majhna številka napram tem 20 mil) potem pa večina ljudi na setih tiste minimume sindikalne. Kakšno dinamiko to ustvari da delaš z nekom ki je plačan po 100 000x več za svoje delo kot ti pa delata skupaj?
Ples
# 12.01.2018 ob 16:50
Všeč mi je njegov odziv, izjave. No, na splošno mi je všeč ;)
pjandura
# 12.01.2018 ob 19:16
James Franco po novih obtožbah zlorab namesto po nagrado v skrivanje

Našli ga bodo v Dagoba sistemu.
vrtojb5
# 13.01.2018 ob 00:02
Inkvizicija brez dokazov, upam da se tole čim prej obrne in da začne katera od teh žensk odgovarjati za povzročeno škodo.
Rugess Nome
# 12.01.2018 ob 22:07
tiste, ki so se z moškimi okoristile in splezale po lestvici, so najbolj glasne
Ori
# 12.01.2018 ob 18:41
Zakaj vztrajno brišete dejstvo, da je Oprah, Weinsteinu dobavljala žrtve?
Olorin
# 12.01.2018 ob 17:58
Danes je nekdo nedolzen le, ce je nedolzen. So sad.
Emmure
# 12.01.2018 ob 20:15
Vse za SLAVO!! goli prizori so VEDNO!! v klavzulah in brez jasne privolitve igralke,ki ima pri podpisu svojega agenta in svetovalca,NE MORE snemat golih prizorov.In če agent slučajno zazna kakršnokoli nelagodje ob podpisu,takoj prekine proceduro in si igralka vzame čas za razmislek.
To sem prebral na netu,kjer so kopije in komentarji pogodb med igralci in lastniki filma.
woodoo
# 13.01.2018 ob 02:32
Jutri združenje porno igralk zaradi nagovarjanja k sexu in golo igranje pred kamerami.
soigralec bi tako, režiser tako, kamerman spet drugače ... pa rekli so mi da imam igralski talent :))
janezvalva
# 12.01.2018 ob 18:41
hollywood...
sanny86
# 12.01.2018 ob 22:32
Primerjava je povsem na mestu. Ti delavci so delali v za človeka nevrednih pogojih, za mizerne plače in to normalni ljudje pač dojemamo kot izkoriščanje, čeprav so prostovoljno podpisali te pogodbe. Lahko bi dala še hujše primere iz suženjskih razmer na jugu Italije, kjer so tudi vsi prostovoljno, pa je povsem jasno, da gre za izkoriščanje njihove bede.

Gradbenistvo je takasna stroka, da znajo pogoji za delo biti vcasih res neznosni. Vem iz lastnih izkusenj. Ampak vsak, ki se odloci za tak poklic se bi naj tega zavedal. In se enkrat, zelo malo delavcev je jamralo o delovnih razmerah, vecina jih je pa jamrala, da niso dobili obljubljenega placila.

Za nikakršno mešanje megle ne gre, Franco se je javno razglašal za velikega podpornika gibanja za pravice žensk, te punce so pač s konkretnimi primeri pokazala, da se zasebno obnaša precej drugače.

Jaz ti pravim, da bi/bo na sodiscu v ZDA to gospodicno obramba raztrgala na prafaktorje. Ce je v pogodbi pisalo, kaj se od nje pricakuje (golota, scene spolnosti...) je potem stvar reziserja, kako si bo zadevo zamislil in speljal. Sploh pa, meni ni jasno, zakaj so te zenske cakale, da zasluzijo toliko denarja, kolikor ga povprecna druzina v treh generacijah skupaj ne zasluzi, da pokazejo, kako je tezko in hudo v Hollywoodu. ^^

Seveda, nekateri boste do onemoglosti zagovarjali predatorje, njihovo izkoriščanje ter status quo, ki jim ustreza, drugi se pa zavzemamo za spremembe in boljše razmere. Prav nobenega razloga ni, da bi moralo biti delo v HW tako ponižujoče.

Nihce ne zanika, da so se dolocene zadeve dogajale, ki so hude in vredne obsodb. AMPAK!!! Potrebno je lociti prave zrtve od tistih, ki zelijo samo izkoristiti trenutno gonjo. In ja, jaz mislim, da Franco spada drugo kategorijo. In sorry, ker pac ne verjamem vsaki, ki pride mimo in se spomni, ,da se je nekoc pocutila zlorabljeno. Dej no...
Jesse Pinkman
# 12.01.2018 ob 21:59
Hahah zgleda, da vsako leto mora biti neka nova "zgodba" oz. "kvazi škandal" pred oskarji zato, da se nekaj govori na njem in imajo nekega skupnega sovražnika? Najprej je bilo premalo črncev nominiranih za oskarja, pa premalo jih je zmagalo. Letos zaradi Weinstein-a pa vse ženske, katere so morale gole snemati, bodo na slabo luč spravile par moških preko Twiterja
Bravo, drugo leto magari iz solidarnosti imejte samo ženske nominacije in naj samo ženske zmagajo. Bomo vidli čez dve leti kaj si bojo zmisnili
prizemljen
# 12.01.2018 ob 20:58
Kako se znebiš konkurence na oskarjih 2018?
- Obtožiš ga predatorstva.

1. obtožba: goli prizori v filmu! Obramba: igralka je vanje v pogodbi privolila (domnevam, da se je to poznalopri plačilu.)
Razsodba : ti, ti, nasilni grdi predatorski pacek.

2. obtožba: nagovarjanje k oralnemu seksu. Vprašanje obrambe: Vas je silil ali nagovarjal. Kako se je obnašal, ko ste rekli ne? Brez pojasnila, zato bi radi počakali na pojasnilo.
Razsodba: Ti, ti grdi predatorski pacel.

Nepristranski opazovalec: Dragi Franco, zdi se, da si se pokopal, ko si stopil na stran sumljivega gibanja. "Revolucije" žro svoje otroke. Ne bojte se, kmalu bodo obdolžili začetnico gibanja.
Bivši uporabnik
# 13.01.2018 ob 11:06
"Tither-Kaplanova, ki je igrala prostitutko v Francovem filmu The Long Home (izid filma napovedan za letos), pa je potožila, ker je morala odigrati gole prizore (v pogodbi je v to privolila, op. a.)... Svoje obtožbe, da jo je nagovarjal k oralnemu seksu, je za LA Times ponovila tudi Paleyjeva."

Take zadeve samo kažejo na to, kak nizko padajo določeni ljudje samo za pozornost. Ženska podpiše pogodbo in pristane v gole prizore, potem pa nekoga linča, da je morala igrati gole prizore. Mislim WTF... Nekoga se linča, ker je žensko nagovarjal k oralnemu seksu. Iz teksta očitno razberemo, da je bilo samo nagovarjanje, brez otipavanja, brez poskusa posilstva, brez posilstva. Nič! V glavnem totalno banalna zadeva... Namesto, da bi se človeštvo ukvarjalo s pravimi problemi (poskuse posilstva, posilstva, nasilje nad nekom) se ukvarjamo s takimi stvarmi. In s tem tiste prave probleme potiskajo v ozadje. Feministke pa to podpisajo, saj tako lahko končno na glas povedo nekaj proti temu, kar sovražijo -- torej moške.
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 23:00
"ko sem morala v dveh tvojih filmih nastopiti povsem gola za 100 dolarjev na dan, ti pa si mi rekel, da to ni izkoriščanje, ker sem podpisala pogodbo?"

- Poglej, ta dvajset dolarski bankovec je ponarejen.
- O moj bog, posiljena sem bila.
Snežinkica
# 13.01.2018 ob 11:46
Inkvizicija brez dokazov,

Definicija inkvizicije: Preganjanje nedolžnih ljudi.
Šovinistična definicija inkvizicije: Užaljenost ker se predatorje končno kliče na odgovornost zaradi njihovih zlorab.
Snežinkica
# 12.01.2018 ob 23:11
@sanny86

Vprašanje je bilo ali je nekaj lahko izkoriščanje, če nekdo vanj privoli. Ti delavci so bili po več mesecev brez plače pa vendar so še vedno delali, se niso uprli ampak mirno potrpeli. Zakaj, ker bi se sicer morali vrniti nazaj v Bosno in njihovi delodajalci so to točno vedeli. Ali je šlo za izkoriščanje ? Seveda. Ali so delavci nanj prostovoljno pristali? Seveda. Kaj točno ti ni jasno???

Zakaj pa sedaj sodišče zraven vpletaš? Kdo pa tukaj govori o sodišču? Katere ženske, da so tako dolgo čakale, da so si nagrabile toliko denarja? V tem konkretnem primeru je govora o mladih, no name igralkah.

Ne gre za nikakršne posamezne zadeve, gre za sistem, ki tipom, kot je Franco, omogoča, da izkoriščajo svoj položaj povrh vsega se še pa lepe delajo. Zakaj torej ne bi vzpostavili okolja, kjer bi do izsiljevalskih režiserjev in producentov veljala ničelna toleranca, kjer bi jih lahko vsaka igralka izpostavila, brez strahu, da bo zaradi tega izgubila kariero, kje bi bile na voljo tudi vloge, ki ne zahtevajo slačenja in spolnih prizorov, skratka, kaj ko bi razbili ta mačisti monopol, ki je razlog, da tovrstni problemi sploh obstajajo.
Snežinkica
# 12.01.2018 ob 16:41
James Franco po novih obtožbah zlorab namesto po nagrado v skrivanje

Hahaha, pravilno. Vsaj nekaj, če so bile že podeljevalci nagrad tako "tone deaf", da so šli predatorju dati nagrado. Francu seveda ne bo nič hudega, zato je povsem pravilno in neke vrste zadoščenje za žrtve, da ga je doletelo vsaj javno sramotenje in da se tega očitno tudi sam zaveda. Vsak predator bi se moral od sramu pogrezniti 10 m pod zemljo in tam ostati za nedoločen čas.
Kazalo