Japonski priusi imajo sončne celice pritrjene na okrepljeno stekleno folijo. Foto: Toyota
Japonski priusi imajo sončne celice pritrjene na okrepljeno stekleno folijo. Foto: Toyota

Nova generacija priključnega hibrida (plug-in) priusa bo še bolj "zelena" zaradi sončnih celic na strehi vozila, ki bodo skrbele za hitrejše polnjenje baterije in večji izkoristek električne energije.
Pri Toyoti pravijo, da se bo s pomočjo sončnih celic na strehi, ko bo avtomobil parkiran, baterija polnila, s tem pa bodo omogočili do 10 odstotkov večji doseg priusa plug-in hybrida na elektriko. Japonci bodo tehnologijo ponudili v Evropi in na Japonskem.
Koji Toyoshima, vodja inženirjev za projekt prius plug-in je za Automotive News Europe pojasnil, da sistema sončnih celic za zdaj ne bodo ponudili v ZDA, saj sončne celice, ki so prilepljene na ojačano stekleno folijo, tam ne zadovoljujejo določenih varnostnih standardov v primeru prevračanja vozila, ki so v ZDA strožji.
Vendar pa pri Toyoti pripravljajo rešitev tudi za ameriški trg, ki naj bi jo predstavili naknadno. Toyoshima pravi: "Upamo, da bomo lahko tudi v ZDA podobno tehnologijo ponudili že kmalu. Tehnologija je namreč idealna za podnebje v Kaliforniji in Arizoni."

Toyota ni bila prva
Pri Toyoti niso želeli povedati, ali bodo sončne celice del standardne ali opcijske opreme. Sončne celice pa ne bodo polnile le baterije, vgrajene v vozilo, ko bo to parkirano, ampak bodo zagotavljale energijo tudi za dodatke, kot so luči, električni pomik stekel in delovanje klimatske naprave med vožnjo avtomobila. Na dolgi rok, z izboljšanjem sistema, bodo s pomočjo sončne energije delovale tudi druge aplikacije v vozilu, so prepričani Japonci, ki so sončne celice že od leta 2009 naprej razvijali v tajnosti, je poročal japonski časopis Nikkei.
Toyota pa ne bo pionir na tem področju, saj so pri General Motorsu že leta 2008 na ženevskem avtomobilskem salonu predstavili model saab 9-X biohybrid, ki je imel na strehi pritrjene sončne kolektorje.