Foto: Reuters
Foto: Reuters

A čeprav je naftni in plinski mogotec Farhad Ahmedov dobil nazaj svojo Luno, kot je ime superjahti, pa usoda tega luksuznega plovila še vedno ni jasna.

Kje se je zapletlo? Londonsko visoko sodišče je leta 2016 Ahmedovu naložilo, da mora svoji nekdanji ženi Tatjani Amedovi izplačati 40 odstotkov svojega premoženja. Odpravnina 594 milijonov dolarjev je bila ena največjih v pravni zgodovini.

A Ahmedov vsote ni poravnal, zato je londonsko sodišče odobrilo zamrznitev vseh njegovih sredstev po vsem svetu, v skladu s tem pa so dubajske oblasti zasegle Rusovo superjahto, ki jo je imel zasidrano tam.

Luna, ekspedicijska jahta, zgrajena za ruskega milijarderja Romana Abramoviča, preden jo je leta 2014 kupil Ahmedov, ima devet palub, prostora za 50 članov posadke, dva heliporta, ogromen bazen in minipodmornico.

Luna menda zdaj lahko izpluje iz Dubaja. Foto: Reuters
Luna menda zdaj lahko izpluje iz Dubaja. Foto: Reuters

Žena išče pravico na Otoku

V sredo je dubajsko prizivno sodišče razsodilo, da je bila odločitev dubajskega sodišča prve stopnje, da zaseže jahto, nelegitimna, Ahmedov pa da lahko z Luno zdaj izpluje iz pristanišča.

A odvetniki, ki zastopajo nekdanjo gospo Ahmedov, trdijo, da je bila zadnja razsodba zgolj "proceduralna" in da je bil primer predan še tretjemu dubajskemu sodišču za nadaljnjo obravnavo.

"Ahmedova bo še naprej iskala pravico prek dubajskih sodišč. Opogumlja jo dejstvo, da ji je angleško sodišče včeraj ugodilo pri izdaji dodatnih nalogov za zaseg Lune," so sporočili njeni odvetniki.

Ahmedova je ločitveni postopek v Veliki Britaniji sprožila leta 2012. Ahmedov je takrat povedal, da sta se z ženo v Rusiji dejansko ločila že leta 2000, a ne ruska ne britanska sodišča niso odkrila nobenih dokazov, ki bi te navedbe podpirali.

Forbes Ahmedovo premoženje ocenjuje na 1,4 milijarde dolarjev, ameriško finančno ministrstvo pa je 63-letnega Rusa uvrstilo na seznam Putinu bližnjih oligarhov, ki so jih doletele stroge sankcije.