Cres je največji izmed 1.244 hrvaških otokov, izmed katerih je le 67 naseljenih. Foto: MMC RTV SLO
Cres je največji izmed 1.244 hrvaških otokov, izmed katerih je le 67 naseljenih. Foto: MMC RTV SLO

V nekdanji Jugoslaviji je veljalo, da je največji jadranski otok Krk, ki je bil uradno okoli pet kvadratnih kilometrov večji od sosednjega otoka Cresa. Toda najnovejše hrvaške meritve so pokazale, da je Cres malenkost večji.

Severnojadranska otoka Cres in Krk imata uradno enako površino, in sicer 405,78 kvadratnega kilometra. Toda Cres, ki je tudi drugi najdaljši (za Hvarom) in drugi najvišji otok (za Bračem), je za nekaj kvadratnih metrov večji. Njegovi prebivalci, na otoku jih živi le okoli 3.000, pravijo, da se bo njihov otok le še povečeval v primerjavi s Krkom.

"Izračunali so, da je Cres nekaj kvadratnih metrov večji od Krka. Vendar je obala našega otoka strmejša, gladina morja pa počasi narašča. Zato se bo Krk v prihodnosti manjšal v primerjavi s Cresom," so novinarjem zagrebškega Večernjega lista razložili prebivalci Cresa, otoka, ki se od drugih razlikuje tudi po velikem sladkovodnem jezeru, Vranskem jezeru. To je tudi edini vir sladke vode tako za Cres kot sosednji otok Lošinj, ki ju loči le ozek Osorski kanal. Vransko jezero, katerega globina sega do 80 metrov, je tudi največja kriptodepresija na Hrvaškem (del kopnega, navadno zalit z jezerom, ki leži nižje od morske gladine), saj dno jezera leži 61 metrov pod morsko gladino.