Zabava
(6)
pivo
Za vodo in čajem je pivo tretja najbolj priljubljena pijača na svetu. Foto: Pixabay

Dodaj v

Pivo je bilo sprva namenjeno pogrebnim obredom

V Izraelu so odkrili najstarejšo pivovarno na svetu
15. september 2018 ob 17:52
Hajfa - MMC RTV SLO

Znanstveniki so v prazgodovinski jami v Izraelu po naključju odkrili najstarejšo varilnico piva na svetu. A to še ni vse – prepričani so, da je usedlina, ki so jo odkrili med ruševinami zasute pivovarne, preostanek najstarejšega piva na svetu.

Najstarejšo pivovarno in najstarejši primerek piva, ki naj bi nastal pred 13.000 leti, so znanstveniki odkrili, ko so preučevali grobnice nomadov v izraelskem mestu Hajfa.

Do zdaj je veljalo, da je prvo pivo nastalo pred 5000 leti – na začetku letošnjega leta so 5000-letno pivo avstralski pivovarji celo poustvarili – najnovejše odkritje pa je to prepričanje postavilo na glavo.

Ker so ostanke pivovarne znanstveniki odkrili v neposredni bližini nomadskih grobnic, so prepričani, da ljudje piva sprva niso varili zaradi tega, ker so ga želeli piti. "S pitjem piva so ljudje nekoč častili tiste, ki so umrli. Verjeli so, da s pitjem piva duše umrlih pospremijo v onstranstvo," je za portal Stanford News povedala profesorica Univerze v Stanfordu Li Liu. "To odkritje potrjuje, da ljudje piva sprva niso ustvarjali zaradi želje po zadovoljitvi fizioloških potreb, pač pa zaradi želje po zadovoljitvi duhovnih potreb," je še dejala.

Starodavno pivo je zelo drugačno od tistega, ki ga pijemo danes. Je zvarek različnih sestavin, med drugim tudi ovsene kaše in drugih žit, še piše Stanford News.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
Manc
# 15.09.2018 ob 21:22
Se mi je zdel, d per ni sam zrd žeje...
HOR
# 16.09.2018 ob 00:36
Kaj pa, če so ga varili tudi zato, da se napijejo na sedmini...
por
# 16.09.2018 ob 02:50
a ni noben pomislu na to, da so ''tamrzlemu'' zatlačli več vrst žit v banjice in pustili v grobnici, ta pa je zarad vlage in bakterij fermentirala? Stavim liter nefiltriranega, da pivo ni bilo ''sprva namenjeno pokojnikom'', to je absurdno.
LFC
# 15.09.2018 ob 22:36
In uporabljali so Štajerski golding.. daleč najboljši hmelj ;)
Clovek
# 15.09.2018 ob 21:20
Človek najprej išče resnico. Nekoč, ko je za vsakim grmom tičal jezen škrat in jih je bilo vsega strah, so jo našli v vinu ali pivu.

Ko človek resnico najde, se vpraša, za kaj jo lahko uporabi. Takole pivo iz kaše in drugih čudnih dodatkov je bilo verjetno primerno samo za tiste, ki so že umrli :)

V pivu je voda, ječmenv slad in hmelj. Karkoli drugega krši zakon in dela iz piva nekaj nečistega. Pred 13.000 leti jim človek se odpusti, danes pa ni razloga za to.
deyco
# 15.09.2018 ob 21:08
Zaj pa ti men razloži, kak ti to veš?
Tukaj mislim na vse, kar ti znanstveniki "predvidevajo", predstavijo pa zadevo tako, kot da so zraven bli. Pri vsaki nedokazljivi stvari je isto! Banda, delat se spravte nekaj!
Kazalo