Nekateri strokovnjaki za skoke psov krivijo vonj podlasic v soteski pod njim in popačeno perspektivo. Foto: Wikipedia
Nekateri strokovnjaki za skoke psov krivijo vonj podlasic v soteski pod njim in popačeno perspektivo. Foto: Wikipedia

Po poročanju New York Timesa naj bi skupno okoli 600 psov skočilo z mostu Overtoun, ki si je zato prislužil vzdevek "pasji samomorilski most".

Tako vraževerno tamkajšnje prebivalstvo kot resni strokovnjaki so v vseh teh desetletjih podali številne razlage, zakaj most tako mami štirinožce, da se poženejo z njega v brezno 15 metrov globoke kamnite soteske pod njim.

"Ljudje v Dumbartonu smo zelo vraževerni," je pojasnil za časopis domačin Alastair Dutton. "Kot otroci smo se igrali na Overtounu in verjamemo, da na njem straši, ker smo vsi že videli ali čutili prisotnost duhov tam."

Več domačinov je potrdilo Duttonovo zgodbo, češ da verjamejo, da so za zloglasnost mostu odgovorni duhovi, medtem ko spet drugi navajajo, da bi območje mostu lahko bilo "tanek prostor" – lokacija, na kateri naj bi se po mitologiji keltskih kristjanov prekrivala nebesa in Zemlja.

Je kriv urin podlasic?

Škotska zveza za preprečevanje krutosti nad živalmi je v Overtoun celo poslala strokovnjake, da bi odkrili odgovore, a niso našli nobenih trdnih zaključkov.

Tisti, ki ne verjamejo nadnaravni razlagi, menijo, da bi majhne živali, kot so podlasice, lahko označevale skale pod mostom, ta vonj (in zvok teh živali) pa naj bi privabljal pse, od katerih bi številnim lahko tudi spodrsnilo na ograji mostu, za nameček pa naj bi rastje in položaj psom, ki imajo že tako popačen pogled, zakrivala dejansko globino pod mostom.

David Sands, živalski behaviorist, ki je prav tako preiskoval most, meni, da bi to lahko bila najverjetnejša razlaga, a tudi sam priznava, da so ga na Overtounu obhajali "čudni občutki".
Avtor Paul Owens v knjigi Baron Mavričnega mostu: Razkrivanje skrivnosti skakajočih psov na Overtounu Sandsovi teoriji podlasičjega vonja in teoriji optične iluzije oporeka.

Namesto tega Owens, ki je živel 13 let ob vznožju mostu, podaja še eno nadnaravno razlago, češ da je bilo to območje zgodovinsko povezano z nadnaravno dejavnostjo, pa najsi je šlo za duhove in vile ali pa za zemeljske energije. Vse to naj bi psi zaznavali na mostu.

Teoriji vonja podlasic oporeka tudi lokalni lovec John Joyce, ki živi na območju že 50 let. Leta 2014 je za Science Channel zatrdil, da ni nikakršnih podlasic na tem območju, kar lahko z gotovostjo trdi.

Kljub zgodovini mostu in oblaku skrivnosti, ki ga obdaja, lastniki psov sicer še vedno sprehajajo svoje domače ljubljenčke čezenj – in večina pri tem nima prav nobenih težav.